Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
doček kod predsjednika

Danska kraljica u Zagreb stigla s 30-ak poduzetnika

danska
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/20
21.10.2014.
u 18:17

Danas će se s hrvatskim kolegama sastati na poslovnom forumu na kojem će biti i princ Henrik, rođenjem Francuz koji je prije braka u civilnom životu radio kao diplomat

Susretom s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem danas u Zagrebu započeo je četverodnevni posjet danske kraljice Margarete II. Hrvatskoj.

Danski kraljevski par već je jednom boravio na jadranskoj obali, no bilo je to davne 1978., tako da je ovo prvi put da Margareta II. dolazi u samostalnu Hrvatsku kao monarh, koji - iako nema političkih ovlasti - predstavlja svoju državu, kako u kulturnoj, tako i gospodarskoj diplomaciji. Vidljivo je to i iz delegacije koju predvodi.

Nju čine predstavnici tridesetak danskih tvrtki, velikim dijelom iz resora obnovljive energije, ali i ministar hrane, poljoprivrede i ribarstva. Sutra će se s hrvatskim kolegama sastati na poslovnom forumu na kojem će biti i princ Henrik, rođenjem Francuz koji je prije braka u civilnom životu radio kao diplomat, dok će kraljica, uz nazočnost predsjednika Josipovića, sudjelovati na regionalnom forumu o dijabetesu.

Dansk kraljica sastala se i s Predsjednikom Hrvatskoga sabora Josipom Lekom koji ju je upoznao s dugom poviješću Hrvatskoga sabora koji je prvi put zasjedao još u 13. stoljeću te sa svim promjenama i državnim uređenjima kroz koje je parlament prolazio sve do prvih demokratskih izbora 1990. godine. Rekao je da je Hrvatska, iako je mala zemlja, vrlo raznolika – geografski, klimatološki, kulturološki te da su različiti krajevi kroz povijest bili pod utjecajima različitih zemalja. Tu raznolikost Leko je istaknuo Kraljica Margareta II. zahvalila je predsjedniku Sabora na dobrodošlici i detaljnim informacijama o Hrvatskoj.

Danska kraljica nazočit će i kazališnim predstavama te obići arheološke lokalitete u Splitu. Naime, kraljica Margareta II., inače strastvena pušačica, studirala je prapovijesnu arheologiju, političke znanosti i ekonomiju, a prije stupanja na tron je pod pseudonimom Ingahild Grathmer ilustrirala i prevela dansko izdanje Tolkienova Gospodara prstenova. Margareta II. prva je danska kraljica. Josipović ju je odlikovao Veleredom kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom, a predsjednik je od nje primio odličje Reda slona.

>> Hrvatska vlast mora prepoznati kulturni kapital

Komentara 8

CR
crocro
18:49 21.10.2014.

Bile su mnoge delegacije u posjetu Hrvatskoj s mnoštvo gospodarstvenika, ali one su otišle tako od kuda su i došle, to znači jednosmjerno. Povratka i nastavka razgovora ili sklapanja ugovora uglavnom nije bilo, a niti imaju interesa više razgovarati. Mi niti smo ozbiljni, niti smo konkurentni a niti imamo volju za razvoj. Netko nas očito koči kada samo padamo a nema nikakvih većih ulaganja u Hrvatsku. Nikome nismo interesantni jer te ulagače očito nešto jako odbija od Hrvatske. A naši političari razvijaju "svemirske i strateške" programe za ulagače i stalno ističu da smo privlačni za ulaganje. A sve odbijamo od sebe kao kada uključimo onaj aparat za rastjerivanje komaraca i više nas ne pikaju. Za ulagače je taj apatar stalno uključen samo ne znam kako im baterije još traju.

ĆA
ćaćaća
22:43 21.10.2014.

kraljica i štićenik udbaša zajedno :))

DU
Deleted user
07:41 22.10.2014.

Gledam Yusipovica i dansku kraljicu i tesko mi razlucit koja je od njih dvije kraljica .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije