Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed protiv 'švicarca'

Prosvjednici pred HNB-om vikali: 'Lopovi, lopovi! Ostavka'

prosvjed HNB
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/35
25.04.2015.
u 15:30

- Nismo protiv suradnje s bankama, ali ne s ovima koje su nas opljačkale - kazao je Konterec.

Masovni prosvjed u organizaciji Udruge Franak počeo je u Zagrebu malo iza podneva, kolona je s Trga dr. Franje Tuđmana prošetala do Trga bana Jelačića, a potom su se prosvjednici podijelili su dvije grupe: jedna je otišla na prosvjedovati na Markov trg, a druga pred zgradu HNB-a.

Kronologija prosvjeda Udruge Franak:

15.30 sati - Prosvjednici su pred Hrvatskom narodnom bankom na Trgu hrvatskih velikana vikali "Lopovi, lopovi!" i "Ostavka!".

15.09 sati - Prosvjednici koji su bili ispred Vlade vraćaju se prema Trgu bana Jelačića, a potom će se pod policijskom pratnjom uputiti natrag do svoji autobusa kojima su došli u Zagreb. - Od početka naših prosvjeda upozoravaju na probleme s kojima se susreću branitelji, a branitelji su danas blokirani oni koji su podigli kredite u francima i zato smo došli ovdje dati podršku udruzi Franak - kazao je Večernjem listu Đuro Glogoški i dodao da predstavnici institucija moraju početi razgovarati s onom "populacijom koja u društvu ima problema". Oni su prosvjednike dočekali u Ilici blizu Trga.

14.42 sati - Kolone su stigle pred Vladu i HNB

14.35 sati - Prosvjednici su se na Trgu bana Jelačića razdvojili, jedna grupa je otišla pred HNB, a druga ispred Vlade na Markov trg. Prosvjed su došli podržati i branitelji koji već mjesecima prosvjeduju pred zgradom Ministarstva branitelja i traže ostavku ministra Predraga Matića, a predvodi iz Đuro Glogoški.

13.55 sati - Iz Udruge Blokirani su bili pomalo uvrijeđeni što njihovi predstavnici nisu, zbog gustog programa, mogli također održati govor na Trgu Franje Tuđmana, a na prosvjed su stigli i pripadnici navijačke skupine BBB. Prosvjednici u ovom trenutku stižu na Trg bana Jelačića.

13.53 sati - - Ovdje smo da sačuvamo našu obitelj od tragedije pogodila Hrvatsku. Sramota je lihvariti građane na ovaj način. Dok su Austrija, Švicarska i Italija usavršavale svoje banke kod nas se događao zločin privatizacije, za kunu se pljačkala hrvatska imovina. Digli smo kredite u hrvatskim dinarima ili kunama, zašto ih vraćamo u tuđoj valuti. Ova Vlada sjetila se u zadnjoj godini mandata zamrznuti tečaj za građane na 6,39 kuna, ali nije znala da u Hrvatskoj postoje poljoprivrednici i seljaci, OPG-ovi... Ovo je početak zajedničke akcije seljaka, radnika, intelektualaca koji se žele časno izboriti i sačuvati djecu od odlaska iz Hrvatske. Tražimo odgovornu Vladu - kazao je predsjednik Udruge OPG "Život" Antun Laslo. Nakon toga je održao kratku monodramu Sreten Mokrović.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

13.40 sati - Kemal Duraković iz BiH je u ime udruga iz drugih zemalja kazao da podržavaju pet zahtjeva udruge Franak. - Popio sam kavu, platio u kunama nitko nije tražio švicarac. Mi u BiH od Nove godine smo dobili 50 presuda za ništetnost. Vjerujem da ćete pravno poništiti ugovore vezane uz nepostojeći franak koji niste vidjeli ni vi ni bankari. Jesu nam izmislili granice, ali nema granica kad kradu zajedno - zaključio je Duraković.

13.35 sati - - Prije 25 godina na ovom mjestu održao se predizborni skup za stvaranje slobodne Hrvatske. Danas znamo da slobodne Hrvatske nema bez slobodnih građana. Je li slobodno 300 tisuća nezaposlenih, jeste li slobodni vi koji se budite s pomisli koliko je narastao švicarac. Veliki dio sugrađana se miri, ali sve više nas želi pripadati drugoj aktivističkoj Hrvatskoj koja je skupila pola milijuna potpisa i zaustavila Milanovićevu rasprodaju svih dobara koje Hrvatska ima. Pripadaju joj aktivisti Živog zida koji zaustavljaju deložacije i članovi Udruge Franak koji se bore protiv iskvarenog bankarskog sustava. Ovdje se samo danas ne vodi borba za preživljavanje vas i vaših obitelji, ovdje počinje borba za pravednu Hrvatsku koja je teža od borbe za slobodnu Hrvatsku. Imaju pakleni plan pretvoriti srednji sloj u sirotinju, problem nikada ne rješavaju oni koji ga stvaraju pa ni ovo nije borba guvernera Vujčića i ministra Lalovca, nego poštene i aktivističke Hrvatske. Pobijedit ćemo ako ne budemo stiješnjeni svako u svom rovu, ako nas ne prevare oni koji kažu da moraju uzeti nama da bi dali vama. Svakim danom je sve više onih kojima se nema što uzeti. Jezik pritiska je jedini jezik koji dobro razumiju i banke i političari - kazao je predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić.

13.20 sati - - Prije godinu dana cijela je država bila talac dvije osobe. Ista ta Vlada bez zadrške izručuje građane i gospodarstvo na milost i nemilost banaka kojima posao u Hrvatskoj cvjeta. Od HNB-a nema nikakve koristi, mjesto zaštite korisnika ponaša se poput Superhika, otimaju sirotinji i bogate bogate. Prošlo je godinu dana otkad smo u poduzetničkoj zoni Kaporice ukazali na spregu s kriminalom, javilo se stotine poduzetnika i građana koji su upozorili kako posluje Erste banka i osnovali Udrugu pazite s kim bankarite - rekao je predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević.

- U šest godina koliko se rasipa gospodarstvo ostali smo bez 200 tisuća radnih mjesta, 17 posto je pala industrijska proizvodnja, a 20 posto osobna potrošnja, što je strašno, dok banke imaju 20 milijardi kuna profita. U siječnju 2011. dali smo zahtjev za ocjenom ustavnosti valutne klauzule o čemu se Ustavni sud nije do danas očitovao, to je jedan od razloga zašto tražimo ukidanje takvog Ustavnog suda koji donosi odluke u korist onih koji upravljaju državom, a to su banke. Trebamo pravednost, ne da nam netko poklanja novac nego da nas nitko ne krade, tražimo ukidanje valutne klauzule i tretman kakav imaju građani država iz kojih te banke dolaze. Teret rješavanja problema trebale bi snositi banke i nitko drugi. Ne pada nam napamet da pristanemo da se jedna lipa iz proračuna na to potroši - kazao je Matijašević.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

- Ovo je početak građanskog neposluha, jer kad jednom ulica skine Vladu nikad više ništa neće biti isto - zaključio je Matijašević.

13.10 sati - - Koliko god nam je dobro vrijeme što se tiče klime, danas ovo nije dobar dan. Impozantna brojka koja se skupila pokazuje koliko smo teško pogođeni krizom za koju nismo krivi. Imamo više od 317 tisuća blokiranih i ovršenih, više od 31 milijardu kuna duga i 30-ak posto građana nam je siromašno, ne svojom krivicom. Možemo reći da su banke zločeste, ali one su točno toliko zločeste koliko im dopuštaju vlasti zemalja u kojima posluju. Veže li primjerice Norveška svoje kredite za CHF ili dolar, ne veže ih za svoju krunu, kao i Švedska za svoju. Veže li ih Švicarska za euro ili funtu ili za svoju valutu. Zbog čega mi onda ne bi svoje kredite vezali uz svoju kunu. Vlasti, monetarne s jedne strane i izvršna i zakonodavna s druge snose svu odgovornost za stanje u zemlji, onda neka vuku i poteze. Bankari dobro žive, ali preko leđa građana, gospodarstva i vlastitih radnika, ima i radnika baka koji su dizali kredite i jednako im je teško. - kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Pozvao je na zajedništvo i radnike i seljake te istaknuo da vlast nema sluha i da je prepustila sva događanja nebu i zemlji: "Ignorira radnike, ignorira prezadužene, ignorira branitelje, ignorira sirotinju, jedino se trude što više ostati na vlasti. Mjere za oprost dugova primijenjene su na nešto više od šest tisuća prezaduženih, od 60-ak tisuća i od 320 tisuća blokiranih građana. Je li to mjera kojom se pomaže? Od HNB-a, Vlade i Sabora tražimo mjere i propise po mjeri građana. Sad je prigoda neka djeluju, u njihovim je rukama i sukno i tkanina. Neka predlože promjene zakona".

12.50 sati - Božo Ivošević, predstavnik Udruge franak na početku svog govora pozdravio je predstavnike sindikata i udruga koje su ih podržale i građane kao i predstavnike udruga iz susjednih država: Efektiva iz Srbije, Udruženje Franak iz Slovenije i Udruga Švicarac iz BiH. Ponovio je pet zahtjeva udruge Franak:

1. Konverzija kredita u švicarcima u kune po početnom tečaju

2. Povrat preplaćenih sredstava

3. Kamate kao na početku otplate kredita

4. Moratorij na sve ovrhe i deložacije do presude Vrhovnog suda

5. Određivanje metodologije izračuna fiksnog dijela početne kamate

12.35 sati - Prvi je na skupu govorio Ivan Kontrec, predstavnik Udruge Franak - Naročito pozdravljam ljude koji nemaju kredite u švicarskim francima, a koji su danas tu što znači da se borimo za pravu stvar - kazao je Kontrec. - Nezadovoljni smo radom državnih institucija i nismo nikakvi anarhisti, nego demokrati, jer potičemo rad državnih institucija. Za ovo najviše okrivljavamo HNB. Sada govore da ponovno upozoravaju da će rate kredita rasti, ali njihovo nije da upozoravaju nego da nešto učine. Ponavljamo zahtjev za guvernerovom ostavkom, a ništa bolje nisu niti vse Vlade i Sabori koji su vodili Hrvatsku. Potiče se bogaćenje malog dijela od dva do tri posto stanovnika dok širi sloj osiromašuje. Slušali smo izjave ministra Lalovca, on lijepo priča kao da je član Udruge Franak, no mi ne želimo priče nego da nešto napravi - rekao je Kontrec.

Na njegove riječi da je "vođa oporbe prije dva dana je rekao da treba surađivati sa bankama", okupljeni su počeli negodovati. - Nismo protiv suradnje s bankama, ali ne s ovima koje su nas opljačkale - kazao je Kontrec.

Pozvao je predsjednika Sabora Leku da pokrene proceduru za opoziv guvernera Vujčića. Ponovio je da udruga Franak zahtjeva konverziju kredita u kune po tečaju na dan sklapanja kredita.

12.11 sati - Na prosvjed su stigli i predstavnici sindikata te Udruge blokiranih.

12.08 sati - Zasad je na Trg Franje Tuđmana stiglo više od tisuću ljudi, još se čeka da ih se više okupi jer nisu stigli svi autobusi. Sve će trajati do 16 sati i do tada će trajati prometna regulacija u Zagrebu

- Dosad su zadovoljni brojem ljudi, dosad je došlo 30 autobusa, polako pristižu i ostali. Glavni nam je zahtjev guvernerova ostavka i promjena monetarne politike. Dosad smo bili samo slika iz medija, a danas će se vidjeti da smo stvarna slika - realnost - izjavio je Ivan Kontrec, predstavnik Udruge Franak.

12.04 sati -Igor Kontrec iz Udruge Franak kazao je da je njihov glavni zahtjev "ostavka guvernera i promjena monetarne politike". - Sada će vidjet da smo mi ljudi od krvi i mesa, a ne samo neka slika u medijima pa neka odluče što će napraviti - poručio je političkoj eliti Igor Konterc iz Udruge Franak u Dnevniku HRT-a.

11.55 sati - Od ranog jutra u Zagrebu ima puno policije koja osigurava skup. Na transparentima stoje natpisi "Guverneru uzimate siromašnima da bi dali bogatima", "CHF kredit - neustavan, nemoralan, ništetan", "Želimo život, a ne ropstvo", "Krepat, a ne molat", "Hitno nacionalizirati banke" i drugo. Oko 30-ak autobusa s prosvjednicima došlo je u Zagreb.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

6.00 sati - Prema informacijama iz Udruge Franak, očekuju oko 20 tisuća sudionika; 60 autobusa dolazi iz gradova širom Hrvatske, a još toliko u vlastitom aranžmanu i pridružuje se prosvjednicima iz Zagreba. Promet u centru grada bit će blokiran tijekom prosvjeda koji bi mogao potrajati između četiri i šest sati.

Predstavnici Franka istaknuli su da na taj način žele pojačati pritisak na nadležne kako bi postigli dugoročno rješenje za kredite u CHF, nakon što se o tome nisu uspjeli dogovoriti s bankama. Pozvali su širok spektar nezadovoljnika, no napominju da smiju sudjelovati samo punoljetni građani.

>> Dužnici u francima upalili 1000 lampiona ispred HNB-a

>> Franak napušta radnu skupinu, traže Vujčićevu ostavku i kreću u masovne prosvjede

Komentara 294

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:44 25.04.2015.

Mislim da u slučaju "švicaraca" HNB ima posebnu odgovornost. Barem se u bankarskom sektoru može jednostavno provjeriti jesu li se banke zaista zaduživale u švicarcima ili su to bile akrobacije s olovkom. Također se HNB trebala u samom početku očitovati jesu li banke u tom postupku upozorile klijente na rizike uzimanje takvih kredita, odnosno je li u tim ugovorima previše sitnih slova. Ovako ostaje gorak okus da je HNB štitila interese bankara.

MI
miso
09:02 25.04.2015.

Ovo nije prosvjed protiv (SDP-a i HDZ-a), ovo je prosvjed za boljitak Hrvatske. Tom prosvjedu trebale bi se odazvati sve udruge, pa i stranke SDP i HDZ koje su dovele do ovog lošeg stanja, kao i njihovi partneri.

Avatar comparator
comparator
07:05 25.04.2015.

Upozoravam klijente banaka da posebnu pažnju obrate na službenike koji su vjerojatno dobili naputak od poslodavaca za nagovaranje o razno-raznom zdravstvenim i inim osiguranjima .Ova nagovaranja su postala napasna a osiguranja su naprosto nevjerojatna i bez argumenata pa zato i meni sumnjiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije