Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan sjećanja

'Nacistička i rasistička ideologija nikad neće imati podršku u hrvatskom narodu'

Dan sjećanja u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
27.01.2015.
u 13:25

Uz predstavnike Vlade, Sabora, crkvenih dostojanstvenika, židovskih i romskih udruga na svečanoj je sjednici bila i nova predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Danom sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja, šaljemo poruku da mir, sloboda, jednakost, solidarnost, poštivanje različitosti i pravo na izbor svakog čovjeka znači zalog budućnosti čovječanstva, rekla je danas potpredsjednica Hrvatskog sabora Dragica Zgrebec uzvanicima na svečanoj sjednici kojom je Sabor obilježio Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Holokaust je zastrašujuća posljedica nacističkih rasnih zakona, a predstavlja stradanje prije svega Židova i Roma, ali i svih onih koji su se opirali nacističkoj i fašističkoj ideologiji ili su samo bili drukčiji – kazala je Zgrebec te podsjetila kako ovaj dan najveći broj europskih zemalja obilježava na današnji datum kada je Crvena armija 1945. oslobodila 7500 zarobljenika koncentracijskog logora Auschwitz.

– Holokaust se koristi kao termin za genocid da bi se ukazalo na osobit značaj i intenzitet mržnje prema Židovima i ideološku osudu židovstva na kojima se temeljila nacistička ideologija. No nacistički režim uništavao je i druge skupine, homoseksualce, duševne bolesnike te svoje političke protivnike – rekla je Zgrebec te podsjetila i na masovne nasilne deportacije i odvođenja u logore te okrutna ubojstva.

– Nikada ne smijemo zaboraviti te muškarce, žene i djecu i njihovu agoniju. I Hrvatska ima tamnu stranu povijesti, kada je proglašena NDH čiji je marionetski ustaški režim provodio politiku svojih mentora, ali u tome nije imao široku potporu hrvatskog naroda. Hrvatski narod masovno se priključio antifašističkoj borbi koja je Hrvatsku pridružila pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji. Nacistička i rasistička ideologija nikad nisu, niti će imati podršku u hrvatskom narodu – zaključila je Dragica Zgrebec. Uz predstavnike Vlade, Sabora, crkvenih dostojanstvenika, židovskih i romskih udruga na svečanoj je sjednici bila i nova predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Uz govor potpredsjednice Sabora, nekoliko skladbi izveo je Mješoviti pjevački zbog Židovske zajednice. 

>> Nemojte ih nikada zaboraviti!

Komentara 59

MX
MXLCLGTG
13:32 27.01.2015.

Propade mi dan kad vidim Stazica na slici i u Saboru.

BI
biby2611
13:42 27.01.2015.

imam osjecaj da clanovi SPDa kad se intonira Hrvatska himna najradije bi proppali u zemlju i nikad od njih ovih clanova nisam vidio smjesak na licu prilikom izvodjenja himne,,,,,,,,,ili ne daj boze da pjevaju kao da su iz Albanije

LU
lunar777
13:43 27.01.2015.

Slažem se sa naslovom. Jedini je problem u tome da se dogovorimo što sve spada u ljudska prava i u nacionalizam.. Patriotizam nije nacionalizam, a ni nacionalizam nije šovinizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije