Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dan grada Vukovara:

Mile Dedaković Jastreb proglašen počasnim građaninom Grada Vukovara

nagrade vukovar
Foto: PR FOTO
1/12
03.05.2016.
u 15:49

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pozvao je sugrađane na više optimizma i uključenost u sva društvena događanja u gradu te poručio da su njegova vrata uvijek otvorena za sve dobre projekte, prijedloge i ideje. Napomenuo je i kako se u Vukovaru radi puno te da se trenutno provode projekti vrijedni preko 600 milijuna kuna.

Svečanom sjednicom Gradskoga vijeća i podjelom priznanja zaslužnim građanima danas je obilježen Dan Grada Vukovara. Poslije 25 godina čekanja Mile Dedaković, zapovjednik obrane Grada Vukovara, proglašen je Počasnim građaninom Grada Vukovara  tijekom agresije na grad. Nagrade za životno djelo dodijeljene su Ivanu Gotalu i posthumno Marku Babiću. Uručena su i Medalje i Plakete Grada Vukovara.

– Iznimna je čast dobiti jedno ovakvo priznanje u Vukovaru jer u ovome gradu na desetine ljudi je zaslužilo jedno ovakvo priznanje., a ja sam ga dobio. Želim poručiti i Vukovarcima da izbace mržnju iz sebe. Treba živjeti bez mržnje jer ona je najjača emocija i kao takva uništava čovjeka. Ako živimo u mržnji ništa dobroga ne možemo uraditi za sebe, obitelj ni domovinu, rekao je Dedaković. Tijekom svečane sjednice Gradskoga vijeća gradonačelnica Knina Josipa Rimac je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi kao poklon uručila zastavu s kninske tvrđave.

–Došao sam u Vukovar udahnuti dašak optimizma i poručiti da Vlada RH radi i raditi će sve za dobrobit grada. Cijela Hrvatska misli na Vukovar i to ne samo jedan dan nego tijekom cijele godine, rekao je ministar obrane Josip Buljević koji je bio i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.   

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava pozvao je sugrađane na više optimizma i uključenost u sva društvena događanja u gradu te poručio da su njegova vrata uvijek otvorena za sve dobre projekte, prijedloge i ideje.  Napomenuo je i kako se u Vukovaru radi puno te da se trenutno provode projekti vrijedni preko 600 milijuna kuna.

–Fokusirani smo na gospodarstvo. U manje od dvije godine otvorili smo pet proizvodnih tvrtki što je velika stvar. Svi pokazatelji pokazuju kako su se trendovi promijenili, rekao je Penava.

Predsjednik gradskoga vijeća Igor Gavrić istakao je kako će u narednom vremenu gradske vlasti bazirati se na dva velika zadatka, a to su pronalazak nestalih, procesuiranje ratnih zločina kao razvoj gospodarstva. Ukazao je i kako na sjednici nisu nazočni predstavnici srpske nacionalne manjine pri čemu je prozvao SDSS kazavši kako oni kontinuirano traže dodatna manjinska prava.

–Nitko od njih ni ove godine nije bio na memorijalnom groblju da oda počast onima koji su najzaslužniji za stvaranje neovisne i slobodne Hrvatske. Vrijeme je da kažemo nekim stvarima dosta i da iz Zagreba dođe poruka kako je u Vukovaru, kao i cijeloj Hrvatskoj, hrvatski jezik i latinično pismo službeni jezik i pismo. Zahtijevam i od Vlade RH da se donese Zakon o Vukovaru kako bi se i na konkretan način pomoglo gradu i njegovim građanima jer su oni to i zaslužili, rekao je Gavrić.

Na svečanoj sjednici uz vijećnike SDSS-a nije bio niti dogradonačelnik Vukovara Srđan Milaković koji se medijima tim povodom obratio priopćenjem. Navodeći razloge zašto nije nazočio svečanoj sjednici Vijeća Milaković navodi kako se vladajuća većina u gradu može posebno pohvaliti donesenim odlukama kojima se ograničavaju ili pak ukidaju prava srpske zajednice.

–Išlo se tako daleko da su se gradskim odlukama stavljale van snage i odluke Hrvatskog Sabora. Nažalost, na ovo bezakonje i iživljavanje nad pravima srpske zajednice nema reakcije državnih institucija. Isto tako, ovo je još jedna svečana sjednica na kojoj među nagrađenima neće biti pripadnika srpske zajednice koji kao da ne žive u istom gradu i izgleda nemaju nikakvih zasluga, navodi Milaković.

Dodao je i „kako poučen iskustvima sa sadašnjim gradskim vlastodršcima ne želi se dovesti u situaciju da se nađe u društvu Merčepa i nekih drugih „uglednih“ uzvanika čije je društvo mnoge srpske civile devedesetih godina koštalo glave“.

Medalje Grada Vukovara danas su uručene fra Ivici Jagodiću, HOS satniji Vukovar, Siniši Kukiću, Pavau Vujnovcu te posthumno Robertu Zadri i darku Pajičiću. Plakete Grada Vukovara uručene su Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora, Nogometnom klubu Dunav iz Sotina i Vanji Vidakoviću. 

>> Predsjednica se sastala s ratnim zapovjednicima 204. vukovarske brigade

Komentara 6

BJ
Bjelovar112
16:22 03.05.2016.

koliko je godina trebalo proc da se Jastreb bude pocasni gradjanin grada Vukovara no bolje ikad nego nikad i Hvala Vukovaru na ovom

4M
4mazge
17:10 03.05.2016.

Mile Dedaković Jastreb je odavna počasni član svakog Hrvatskog srca!.....i što ga briga!

BO
bolesnodrustvo
17:25 03.05.2016.

Četvrt stoljeća čekanja da se nekomu kaže hvala za dobro obavljeni posao govori puno o nama kao narodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije