Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezavisni zastupnik

Kajin traži da se ništavnim proglase krediti austrijskih Raiffeisen zadruga

Kajin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
22.04.2015.
u 14:43

– Kako su se Austrijanci do 2010. odnosili prema Hrvatskoj tako se nisu odnosili ni kolonizatori u Africi ni konkvistadori u Južnoj Americi. Oni su bili obzirniji no što su bile austrijske poslovne banke i štedionice prema Hrvatskoj – zaključio je Damir Kajin

Nezavisni zastupnik Damir Kajin zatražio je danas da se ništavnim proglase svi krediti koje su hrvatskim građanima davale austrijske Raiffeisen zadruge. Dok austrijske institucije pokušavaju zaštititi svoje građane, hrvatske institucije ne rade ništa kako bi istražile poslovanje spornih zadruga, upozorava Kajin. 

– Hrvatske pravne institucije ne čine ništa i dopuštaju da naši građani propadaju. Kao što su dopuštali da se građane lihvari i da ih se na temelju krajnje dvojbene prakse austrijskih štedionica pljačka, iako one nisu imale odobrenje za rad HNB-a. Izgleda da su u tome Austrijancima svesrdno pomagali i bivši Ured predsjednika i HNB – kaže Kajin. Tvrdi da austrijsko savezno ministarstvo unutarnjih poslova konstatira da trenutačno ima 2955 otvorenih kredita štajerskih Raiffeisen zadruga s hrvatskim zajmoprimcima, da su nenaplaćeni iznosi 280 milijuna eura te da je oko 75 posto zajmoprimaca u zaostatku s plaćanjem, kao i da je prosječan iznos kredita 100 tisuća eura. Prisilnim dražbama do sada su Raiffeisen zadruge kupile 226 nekretnina i to djelomično za minimalnu cijenu na dražbi. Preprodali su dalje 66 nekretnina te se provodi 60 prisilnih iseljenja, nabraja Kajin.

– Kako su se Austrijanci do 2010. odnosili prema Hrvatskoj tako se nisu odnosili ni kolonizatori u Africi ni konkvistadoru u Južnoj Americi. Oni su bili obzirniji no što su bile austrijske poslovne banke i štedionice prema Hrvatskoj – zaključio je Kajin na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru

>> 'MUP ima podatke o Hypou, ali pušta što mu odgovara' 

>> 'Cijela Hrvatska je pod ovrhama, a vi bježite iz Sabora dok ja govorim'

Komentara 13

BF
brkonja fra brkati
15:27 22.04.2015.

Kasno se sjetio.Trebalo bi 95%b političara objestiti za prvo drvo jer su oni dozvolili stranim bankama da rade bez nadzora i pelješe.

DA
davnor
15:08 22.04.2015.

Gospodine Kajin vaši bivši kolege i ostali Hrvatski domoljubi opljačkali su hrvatsku daleko jače nego austrijski kolonizatori pa se nemojte tome čuditi?

MI
milenaamilenaa1
23:04 22.04.2015.

Kredit na 15 godina, 30 tisuča eura, plačam 10 godina redovno i još sam dužan 31 tisuču eura. Niko ne traži oprost kredita nego samo mogučnost da ga otplatimo što nam oni ne dozvoljavaju. Pa ako to nije razlog zaza traženje pravde onda mi oprostite.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije