Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Negodovanje s juga

Dalmacija ima stručnjaka za turizam, nije u Istri sva pamet

23.01.2016., Zagreb - Novi ministri dolaze na sjednicu vlade. Anton Kliman.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/3
31.01.2016.
u 16:13

Od deset dosadašnjih ministara turizma, pet ih je bilo iz Istre

Imenovanje Vodnjanca na čelo Ministarstva turizma ozlojedilo je Dalmaciju. Nakon Istrana Veljka Ostojića i Darka Lorencina i, prije toga, ‘kontinentalca’ Damira Bajsa mnogi su smatrali kako je red da se taj sektor sada opet malo prepusti nekom južnjaku. Po mogućnosti iz Splitsko-dalmatinske županije, priželjkivali su tamošnji turistički radnici, budući da Vlada odande još nije imala člana za turizam.

Ništa osobno, ali...

Istina, Dalmacija jest u samostalnoj Hrvatskoj dvaput dala ministra turizma, Niku Bulića i Pavu Župan-Rusković, ali u oba slučaja iz Dubrovnika. Istrani, pak, dominiraju i kad se gleda svih deset dosadašnjih ministara turizma; osim Ostojića, Lorencina i sad Klimana iz te regije bilo ih je, uz Marčela Popovića i Ivana Heraka, čak pet. Ništa osobno, poručuju novom ministru Antonu Klimanu dalmatinski turistički profesionalci, ali, smatraju, sva turistička pamet nije samo u Istri.

– U Dalmaciji, od Zadra do Dubrovnika, ima vrhunskih turističkih kadrova, koji su desetljećima u turizmu i imaju iskustvo i rezultate – kaže poznati dalmatinski turistički radnik, koji želi ostati anoniman. – Istina je da Istra čini trećinu domaćeg turizma, ali Dalmacija snažno ide naprijed, kako u razvoju novih turističkih proizvoda tako i u produljenju sezone, a u konačnici i u broju gostiju te noćenja – kaže naš sugovornik.

‘Neutralnima’, turističkim radnicima iz unutrašnjosti, također bi bilo draže da je u Vladu malo zasjeo i netko izvan Istre.

– Mjesto rođenja nije jamstvo ničije sposobnosti, ali dalmatinski turizam ima svoje specifičnosti u odnosu na sjever obale i sigurno ih bolje razumije osoba iz tog miljea. Zbog toga bi bilo dobro da je neka druga regija sad došla na red – komentiraju zagrebački turistički radnici.

Aktualni ministar Anton Kliman smatra da je svejedno odakle ministar dolazi ako želi pomoći u rješavanju problema, a on to, kako je rekao, svakako namjerava.

– Svaka regija ima svoje specifičnosti i prednosti, ali su svima problemi u turizmu zajednički – riječi su trećeg ministra zaredom s istarskim pedigreom Antona Klimana.

Hoće li opstati Ivčević

S njim se slaže i ministar turizma iz Sanaderove vlade Damir Bajs, koji je također trpio salve kritika zbog svog mjesta rođenja. Bjelovarčanin, koji je ispraćen pozitivnije nego što je bio dočekan, kaže da je važnije kakav će tretman turizam imati u Vladi nego iz kojeg grada ministar dolazi.

– Premijer Orešković govori da će turizam imati posebnu pozornost Vlade, najavljeno je i sniženje PDV-a. Naznake su dobre – kaže Bajs.

Niz istarskih ministara ne bi možda toliko upadao u oči da i Hrvatsku turističku zajednicu posljednju godinu ne vodi također Istranin, Ratomir Ivičić. On sam se uzda da će tako i ostati, a što će stvarno biti, znat će se već za koji tjedan. Najkasnije do kraja veljače Ivičić mora Turističkom vijeću, kojem predsjeda ministar turizma, podnijeti godišnji izvještaj o radu o kojem ovisi hoće li dobiti priliku i u 2016. voditi HTZ. To bi mogla biti prilika da se napravi regionalni balans u vrhu turizma, no istarski turistički lobi sigurno neće olako odustati od HTZ-a. Što, pak, misli Kliman, još se ne da naslutiti.

>> Novi ministar turizma: Ovo je bio najuređeniji resor u Vladi

Komentara 36

Avatar juricamesko
juricamesko
16:36 31.01.2016.

ja se svaki dan krećem po Dalmaciji i ne čujem niti malo ronjanja kako to tu kažu protiv novog ministra.sada želite posvaditi Dalmaciju sa novim ministrom.neće moći.kako to da niste nikada pisali o nezadovoljstvu Dalmacije sa bivšim ministrima Grčićem,Mrsićem,Kotromanovićem ili Ostojićem koji ničim u protekle 4 godine nisu pridonijeli napretku Dalmacije.ministar koji bude dobar i sposoban za Hrvatsku biti će dobar i Dalmaciji.

DU
Deleted user
16:25 31.01.2016.

Opet jugoudbaški članak o regionalnim zrncima Hrvata, jučer napad na Hercegovca danas na Istranina sutra možda nekog Zagorca?

KA
kajinx
17:50 31.01.2016.

Eto izgubili su izbore i vlast, ali se ne mogu pomiriti s tim. Milanović je rekao "dat ćemo vam hell". Sada hajka na sve hrvatsko. Novinarćići, da li znate da i vama dolazi kraj? Dolazi, dolazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije