Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremenska prognoza

Zima opet pokazuje zube: Nakon snijega, temperature će ponovno pasti i do -19 stupnjeva

snijeg, automobili
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.01.2017.
u 10:20

Zbog lošeg vremena i snijega, i danas su zatvorene glavne ceste prema Dalmaciji, a promet se otežano odvija u većini zemlje

Opet nas očekuje smrzavanje na temperaturama debelo ispod ništice. Temperature će se, naime, do vikenda spustiti i do -19 Celzijevih stupnjeva. Toliko se očekuje u Virovitici, a slične će temperature biti i u Slavoniji. U Karlovcu će najniža temperatura biti -17 Celzijevih stupnjeva, kao i u Slavonskom Brodu, Vinkovcima, Bjelovaru...

Zagreb će se u ponedjeljak smrzavati na -14 stupnjeva, a na obali se temperature ipak ne bi trebale spuštati ispod ništice. U gorju će idućeg tjedna ponovno padati snijeg, dok bi u ostatku Hrvatske trebalo biti suho vrijeme.

Meteoalarm za danas je izdao crveno upozorenje za riječku regiju zbog olujne bure s orkanskim udarima, osobito podno Velebita. Najjači udari vjetra bit će od 75 do 200 kilometara na sat. 

Dalmacija i danas odsječena, snijeg paralizirao većinu zemlje

Zbog lošeg vremena i snijega, i danas su zatvorene glavne ceste prema Dalmaciji, a promet se otežano odvija u većini zemlje.

Za sav promet, zbog orkanskog vjetra i snježnih zapuha, zatvorene su ceste: A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje; A6 Rijeka – Zagreb između Kikovice i Delnica; A7 između čvorova Sveti Kuzam i Šmrika; Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene; DC1 između Udbine i Gračaca; DC54 Maslenica – Zaton Obrovački, Paški most, i Krčki most, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

Samo za osobna vozila, zbog olujnog vjetra otvorene su: dionica brze ceste A6 Kikovica – Rijeka (čvor Orehovica) između čvorova Čavle i Kikovica, riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica; brza cesta Solin – Klis i DC25 Gospić – Karlobag.

Zbog snijega i jakog vjetra koji nosi snijeg te stvara nanose i smanjuje vidljivost trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila (s prikolicom ili bez nje) iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, Primorju, Dalmaciji i obratno. Sva su odmorišta i parkirališta uz cestu popunjena isključenim teretnim vozilima, pa se savjetuje vozačima da ne kreću na put dok ne dobiju informaciju da su ceste otvorene i prohodne. Zbog zimskih uvjeta dolazi do poteškoća u prometu za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama djelomice i na području Slavonije, središnje i sjeverozapadne Hrvatske.

Snijeg otežava promet u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica. Olujni vjetar otežava promet u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez zimske opreme ili, ako je moguće, odgode putovanje.

Zbog prepriječenog teretnog vozila na državnoj cesti DC69 Slatina – Ćeralije, vozi se jednim trakom naizmjenično.

Kolona teretnih vozila na graničnom prijelazu Bajakovo na izlasku duga je oko kilometar.

Zbog zimskih uvjeta u Hrvatskoj, zabrane prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutačno je onemogućen ulazak navedenim kategorijama vozila na graničnim prijelazima Ilok, Slavonski Šamac, Stara Gradiška, Tovarnik, Slavonski Brod, Županja, Batina, Erdut.

U prekidu su na riječkom okružju katamaranska linija 9309 Novalja – Rab – Rijeka, brodska linija 310 M.Lošinj – Unije – Susak i trajektne linije 335 Prizna – Žigljen, 338 Lopar – Valbiska, 334 Porozina – Brestova i Stinica – Mišnjak.
Na splitskom okružju u prekidu su katamaranske linije 9604 Ubli – Vela Luka – Hvar – Split, 9608 Korčula – Hvar – Split i 9603 Jelsa – Bol – Split te 631 Split – Supetar. Na zadarskom okružju u prekidu su katamaranska linija 9403 Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist i linija 9404 Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj.

I danas će padati snijeg

Umjereno i pretežno oblačno, mjestimice uz oborine te vjetrovito. U unutrašnjosti će povremeno padati snijeg, češće u gorskim područjima i Slavoniji, a bit će ga ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za srijedu.

U Dalmaciji je rijetko moguća slaba kiša, uglavnom na krajnjem jugu, navečer i susnježica. Puhat će umjeren, povremeno i jak sjeveroistočnjak, a na Jadranu jaka i mjestimice olujna bura s orkanskim udarima. Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu između -5 i 0, na Jadranu od 2 do 8 Celzijevih stupnjeva. 

>> Nevrijeme otežava vožnju, dijelovi autocesta zatvoreni za sav promet

Komentara 9

Avatar -zztop-
-zztop-
11:59 18.01.2017.

Jel ovo rekordno topla zima, kao što ste najavljivali ?

IS
ivica.smit
09:07 18.01.2017.

zato u zagrebu ni pahulja snjega... mora da je Bandic polovio proje nego je pao na tlo!!😁

DU
Deleted user
13:08 18.01.2017.

Je li ovaj članak napisao onaj isti člankopisac koji je najavio 4 dana uzastopnog snijega? Ili je to onaj što je rekao da je temperatura od -10'C polarna hladnoća... ili nema veze tko je autor jer su svi člankopisci u Večernjem listu istog kalibra, ha ha ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije