Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi javni sukob u Vladi

Dalić Kovačiću: Bolji model za Inu nisam čula!

martina dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
12.01.2017.
u 22:11

Dvoje potpredsjednika Vlade, HDZ-ova Martina Dalić i Mostov Ivan Kovačić pred novinarima zaratili oko prodaje četvrtine HEP-a

Prvi javni sukob zbog prodaje HEP-a radi kupnje Ine dvoje potpredsjednika Vlade - HDZ-ove Martine Dalić i Mostova Ivana Kovačića - odigrao se jučer na novinskoj konferenciji nakon sjednice Vlade.

Da Most smatra da prodaja HEP-a nije najbolji, a ni jedini način otkupa MOL-ova udjela u Ini bilo je poznato i ranije, ali prvi put je HDZ-ova potpredsjednica Vlade i autorica plana o prodaji četvrtine HEP-a javno odbrusila Mostu, kao što je i prvi put najviše pozicionirani mostovac u Vladi pred Martinom Dalić nazvao neozbiljnim kada bi prodaja HEP-a bila jedini model otkupa Ine.

– Način na koji će se otkupiti Ina je stvar koja će se raspraviti na Vladi.

Vlada nije donijela odluku o načinu otkupa Ine i prodaja HEP-a samo je jedan od modaliteta. Bilo bi krajnje neozbiljno da se u jedan dan izađe s načinom otkupa Ine – poručio je jučer Kovačić.

Dodao je kako je svatko za to da se Ina vrati u hrvatsko vlasništvo, ali da o načinu tog povratka još treba raspravljati.

Dok je Kovačić iznosio te teze, autorica tog plana Martina Dalić samo se smješkala, a na novinarsko pitanje slaže li se s Kovačićem britko je poručila da do danas još nije čula ni bolji ni strukturiraniji model koji bi omogućio generiranje novca za Inu, kako da bi se osigurala korist i za kompaniju i za građane, a da se pritome ne poveća javni dug.

– Vratila bih stvari na pitanja vezana uz Moody’s, uz kreditni rejting, uz dug. Kao što je premijer rekao još na Badnjak, model otkupa Ine je razrađen na način da ne povećava javni dug. U tom kontekstu postoji i model inicijalne javne ponude HEP-a. Do danas nisam čula bolji model! – odgovorila je Martina Dalić Kovačiću.

Da sve bude još začinjenije neposredno prije na novinarska pitanja o procjenama agencije Moody’s odgovarao je ministar financija i upitan hoće li politička nestabilnost dvaju partnera u Vladi oko modela otkupa Ine utjecati na daljne procjene kreditnog rejtinga, odgovorio da je Vlada stabilna i da će to prepoznati i investitori i rejting agencije. Nakon njegova odgovora Kovačić i M. Dalić demonstrirali su “političku stabilnost” Vlade. 

>>Plenković: Dobili smo punu potporu da se Ina vrati Hrvatskoj. Nema nikakve potrebe za referendumom

Komentara 32

DU
Deleted user
15:08 12.01.2017.

gospođo ministrice po kojoj matematici ste izračunali da je 25% vrijednosti hepa dostatno za kupnju dionica ine koje mol ima u vlasništvu, vi mislite da poslovni ljudi iz mađarske ne znaju matematiku da ne znaju onda ne bi majušni mol kupio gigantsku inu , ili da bolje razumijete reći ću vam domaćinski radite raču bez krčmara, za 10ak do 15 ak godina ako budete vodili ovako mudru ekonomsku poltiku ostati ćemo i bez hepa i bez voda i bez šuma , zapamtite jedno jer sam radio s mađarima oni su dobre sluge ali su još bolji gospodari, a vi radite modele, projekte, strategije i ino ali ste nikakovi i loši gospodari i zlatna koka podravka uskoro ide papapa, etc hvala

MU
mike-usa
07:34 13.01.2017.

Martina Dalić radi protiv interesa hrvatskog naroda, također u niti jednoj ozbiljnoj državi ne bi mogla predlagati kupovinu tvrtke u kojoj su joj zaposleni muž i sin, ako to nije teški sukob interesa onda sukob interesa uopće ne postoji.

LI
liskovaca
15:09 12.01.2017.

zašto HEP ne digne kredit i lijepo kupi INU! Pa rade sa dobiti!!! Nego, stvar je u tome da se HEP mora prodati! Tako vjerojatno piše u pristupnim ugovorima za ulazak u EU!!!! Zbog takvih stvari isti nisu javni!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije