Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mons. Mile Bogović

'Dajte potpis za preferencijalno glasanje, političke su se elite otuđile od naroda'

Mile Bogović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.09.2014.
u 19:56

Već je na razne načine rečeno da su se sadašnje političke elite previše otuđile od naroda i nastoje u vremenu između izbora biti što manje od njega uvjetovane, kazao je Bogović

 Biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović pozvao je danas sve svećenike, vjernike i građane da podrže inicijativu za referendum za preferencijalno glasanje i da daju svoj potpis udruzi U ime obitelji.

– Već je na razne načine rečeno da su se sadašnje političke elite previše otuđile od naroda i nastoje u vremenu između izbora biti što manje od njega uvjetovane. Preferencijalnim glasanjem spriječilo bi se da sudbina naroda bude povjeravana onima koje narod smatra nesposobnima, koji svoju poziciju u vlasti zahvaljuju mjestom na stranačkoj listi. Snižavanje praga za izborne liste u ovom slučaju nije od bitne važnosti, ali može biti korisno za lakšu promjenu okoštalih struktura vlasti – poručio je biskup Bogović naglašavajući posebno kako podržava inicijativu i preporučuje je svim svećenicima, vjernicima i građanima.

– Prva inicijativa bila je moralnoga karaktera pa je razumljivo da je Crkva tu trebala biti jasna i određena te je dala svoju svekoliku potporu inicijativi. Sada je riječ o promjeni izbornog sustava pa i neki katolici smatraju da bi se Crkva tu trebala držati po strani, jer se ona ne smije poistovjetiti ni s jednim političkim sustavom. To je istina, ali to ne znači da Crkva nema prava – pa čak i obveze – pridonositi poboljšanju svakog društva i društvenog uređenja. U ovom slučaju podrška ne znači poistovjećivanje s bilo kojom strankom ili politikom, nego podržavanje konkretnog prijedloga inicijative građana koji želi osigurati veći utjecaj naroda na izbor onih koji njime upravljaju – objašnjava biskup Bogović dodajući kako je riječ “ne samo o demokratskom nego i o naravnom pravu koje treba podržati svatko, bez obzira na stranačko, ideološko i vjersko uvjerenje.”

>> Željka Markić: Karamarko nas nije podržao, ali zato hoće birači HDZ-a

Komentara 36

BA
bakulušić
20:33 23.09.2014.

Nadam se da će ovaj glas dospjeti i do gospodina Reinera i ostalih u HDZ-u i da će kršćanska savjest proraditi.

VE
verakruz
20:07 23.09.2014.

Mislim da je glas biskupa Bogovića glas protiv političkih elita koje jedno obećavaju , a rade sasvim deseto kada dođu na vlast! Mislim da je referendumsko pitanje nedorečeno i da ga je trebalo potpunije sastaviti,recimo oko povećanja broja zastupnika Hrvata izvan Domovine jer je sadašnja 3 zastupnika sramotno malo, kao i izborni prag od 3 %, ali se slažem da se treba glasovati po imenu i prezimenu.

ĆA
ćaćaća
20:54 23.09.2014.

žalosno je da srbi iz hrvatske(među kojima je puno i ex agresora)imaju veća prava nego hrvati izvan hrvatske..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije