Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivna audiosnimka

'Daj mi streljiva. Ja ću zapise editirati da budu moji...i da ih mogu dati sucima'

22.07.2015.
u 22:00

Detalji razgovora arbitra Jerneja Sekolca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik

Član Arbitražnog suda Jernej Sekolec i slovenska zastupnica Simona Drenik razgovarali su telefonom 5. studenoga 2014. te 11. siječnja 2015. To je bilo razdoblje nakon predaje memoranduma i protumemoranduma obiju strana, svih dokumenata na kojima se temelje zahtjevi te razdoblje nakon završetka usmene rasprave. U tom je trenu sve bilo na arbitrima koji – u tajnosti – trebaju donijeti odluku.

Zadovoljni odlukom

Arbitar Jernej Sekolec govori da je granica na kopnu još “otvorena” te da nije zadovoljan tijekom rasprave. Izriče rečenicu predsjednika suda Guillaumeu čiji se odjek može naći i u spornim izjavama slovenskog ministra vanjskih poslova Erjavca iz proljeća ove godine kad je kazao da “ima neslužbene informacije da će sud odlučiti u korist Slovenije”.

– Guillaume mi je tijekom stanke za kavu rekao da ne bih trebao toliko navaljivati i pritiskati. Rekao je: “Dobili ste što ste htjeli na moru, zato ne biste trebali toliko navaljivati.” To mi je rekao – kazao je Sekolec.

Granica na moru, rekao je Sekolec, riješena je tako da crta razgraničenja u Savudrijskoj vali / Piranskom zaljevu ide od ušća rijeke Dragonje u moru, ravnom linijom prema talijanskoj granici.

– Mislim da postoje velike šanse da status bude... da će unutrašnje vode ostati do bazne crte. A podjela će biti ili 25/75 ili 33/66 (posto, op. a.) – kazao je navodeći kako bi trebao biti podijeljen zaljev između Slovenije i Hrvatske.

– Vukas će sigurno skakati zbog toga – kazala je Simona Drenik.

On je ludio – potvrdio je.

– I još će ludjeti. Tu se ti moraš što ispravnije ponijeti, što manje govoriti jer su oni ionako na našoj strani – poentirala je S. Drenik.

I dok je Simona Drenik zadovoljna razgraničenjem jer im je „more najvažnije”, pa je popustljiva u vezi s kopnom, Sekolec nije. Sudac Guillaume, kaže joj Sekolec, nije sklon dijelove južno od Dragonje dati Sloveniji.

– Gledali smo slike, guglali, gledali Google Earth, vidjeli Jorasovu kuću... On je rekao: “Znate, ovo je mjesto... Nisam nešto za ekologiju. Taj južni dio je za komarce i žabe” – kaže Sekolec.

– Ja sam pripremala političare da smo oko Dragonje izuzetno pesimistični, tako da to u principu znaju – odgovora mu S. Drenik.

– A znaš što je važno? – prekida ga Simona Drenik.

– Možda da Guillaumeu jednom samo kažeš da kopno nije nevažno, da su nam važne samo četiri stvari: nasipi na Muri koje smo gradili i koji su nam za obranu od poplave, Brezovec, drage i solana... To reci. I ne kompliciraj – savjetovala je Simona Drenik.

Sekolec traži od Simone Drenik da pregleda katastar, koji ni slovenska ni hrvatska strana nisu priložila kao dokaz, i da mu osigura “streljivo”.

Tko je autor

– Daj mi što više streljiva, lijepo, pregledno, sektor po sektor. Ja ću editirati tako da ću reći da su moji zapisi... Mislim, da im eventualno, čisto neformalno dam u ruke – kuje plan Sekolec.

No neće slati e-mailom, već Simona Drenik predlaže Sekolcu da dođe k njoj.

– Ako budeš slao dalje te dokumente, onda bi bilo najbolje da dođeš i doneseš kompjutor. Otvorimo fajl i samo prenesemo podatke, zato da ti budeš naveden kao autor... To je najsigurnije – savjetuje, a Sekolec se slaže.

Sugovornici dogovaraju i da se preko arbitra Brune Simma pokuša utjecati na predsjednika Suda o kopnenoj granici.

Ionako imam dogovorenu večeru kod Brune kući – odgovara joj te dodaje: – Radit ću na Simmi.

OVDJE POSLUŠAJTE PRVI DIO SNIMKE RAZGOVORA

OVDJE POSLUŠAJTE DRUGI DIO

OVDJE POSLUŠAJTE TREĆI DIO

(Preuzimanje audio snimke bez dopuštenja Večernjeg lista najstrože je zabranjeno!)

>> Milanović: Znat ćemo zaštititi nacionalne interese

>> EKSKLUZIVNO Donosimo audiosnimku razgovora arbitra i slovenske predstavnice! Poslušajte!

>> Slovenska stručnjakinja: Šokirana sam! Vjerojatno je da su pravila arbitraže bila kršena

>> Vesna Pusić: To bi bilo apsolutno šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku

Foto: VLm

Komentara 113

Avatar ivanvard
ivanvard
22:16 22.07.2015.

Svaka čast tko ih je snimio. Treba bagru odmah raskrinkati.

DU
Deleted user
22:26 22.07.2015.

Za ovakvo nešto se ratovalo, ne tako davno...

Avatar TvojUjko
TvojUjko
22:52 22.07.2015.

Svaka cast Vecernjem listu i novinarima...to je dobro obavljen posao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije