Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na Facebooku

Đaci organiziraju 'generalni štrajk' za dulje praznike i tanji raspored

učenici
Foto: Thinkstock
1/3
26.03.2015.
u 18:33

Osječani kane markirati 7. , Zagrepčani 8., a Riječani 15. travnja. Nadali su se podršci profesora, ali nisu je dobili

Markiranje kao način ostvarivanja prava. Nova je to akcija srednjoškolaca koja je počela pozivom zagrebačkih učenika na cjelodnevno markiranje nakon proljetnih praznika, a nastavila se širiti diljem Hrvatske.

Primarna im zabava

– Učenici su nezadovoljni školskim režimom i želimo to popraviti, pogotovo preopterećenost rasporeda u srednjim strukovnim školama – kažu organizatori iz Zagreba koji su na Facebooku pozvali srednjoškolce da pišu svoje probleme kako bi ih uputili ministru obrazovanja Vedranu Mornaru. No, umjesto konstruktivnih komentara i prijedloga, na stranici su prvog dana osvanuli samo prijedlozi kako se što bolje zabaviti te koje piće ponijeti na markiranje. Unatoč tome organizatori poručuju da su ozbiljni te da ih stariji ne shvaćaju. Ipak, i oni sami kao glavnu prednost događaja navode zabavu te popuste u klubovima i kafićima koje će organizirati.

– Pridružili smo se pozivu jer smatramo da u školstvu imamo previše propusta – rekli su organizatori osječkog markiranja koji su se vrlo brzo pridružili kolegama iz Zagreba, nakon čega su ih podržali i učenici iz Rijeke. Događaji nisu međusobno povezani pa je tako markiranje u Zagrebu najavljeno za 8. travnja, dok se učenici u Osijeku planiraju okupiti dan prije, a oni u Rijeci tek 15. travnja.

– Jedan od problema na koje želimo upozoriti prekratki su proljetni praznici koje ćemo markiranjem 7. travnja produžiti – poručili su iz Osijeka te pozvali i profesore da ih podrže. No, kako se zasad čini, na odobravanje profesora učenici nisu naišli. U III. gimnaziji Osijek već poduzimaju sve kako markiranja u njihovoj školi ne bi bilo. Čim je čula za inicijativu učenika, ravnateljica Snježana Barabaš-Seršić upozorila je razrednike.

– To nije način da torba bude lakša, a još manje da produžimo praznike – poručuje ravnateljica Barabaš-Seršić te objasnila da je uvođenje e-dnevnika vidno smanjilo neopravdane izostanke učenika jer roditelji mogu sve vidjeti.

Gimnazije bez brige

U XV. zagrebačkoj gimnaziji ravnatelj Josip Herceg za poziv nije ni čuo te ga ne zabrinjava ni najmanje.

– Nemoguće je da se učenici naše škole priključe ovakvoj akciji. Mi nemamo ni sankcije za markiranje jer ga u našoj školi nema, prije svega jer učenici nemaju vremena za to. Već idući tjedan imamo prvenstva iz biologije, matematike i fizike za koja se moramo pripremiti – rekao je ravnatelj Herceg. Suprotna je situacija pak u Elektrostrojarskoj školi u Zagrebu gdje ravnatelj Anto Delač redovito muku muči s markiranjem pa pretpostavlja da će se i sada dio učenika odazvati akciji.

No, da je učenici ne bi trebali, podržati smatra i njihov predstavnik.

– Svjesni smo problema i razgovarali smo ministrom o novom kurikulumu, ali markiranje nije način – rekao je Adnan Delić, predsjednik Vijeća učenika u Zagrebu.

>>Gimnazijalcima najveći uzor – roditelji, na dnu su liste nastavnici

>>Finci ukidaju predmete u školama, naši nastavnici za

Komentara 9

LA
Lavica7
18:45 26.03.2015.

Stupite u kontakt sa svojim vrsnjacima u Kini, Japanu, Singapuru... nek vam kazu koliko uce I kako su vrednovani na trzistu znanja I Rada. Zelite li uspjet u zivotu ?! Onda ucite-to vam je jedini posao.

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
18:46 26.03.2015.

u bavarskoj djeca idu u školu do 31 .07 .......šta vi hoćete? i ja bi vama razvukao školu a ne da plandujete cijelo ljeto

Avatar Maslina
Maslina
11:42 27.03.2015.

Dica su u pravu,kljucaju ih lošim programom i nepotrebnim informacijama,a mnogi učitelji i profesori loše odrađuju nastavni program da šalju jedni drugima dicu na repeticije (rad na crno bez plaćanja poreza) ,s naglaskom na matematiku i fiziku.Kad prosvjetari štrajkaru pozivaju roditelje na solidarnost i da ne šaljemo dicu u školu,a sad kad dici triba podrška prave se ludi.Sitit ćemo se toga kad će oni opet tražit svoja prava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije