Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto ravnatelj SOA-e mora otići

Da Orešković i ne potpiše smjenu, Lozančić nema budućnosti u SOA-i

07.09.2014., Zagreb - U ATJ Lucko odrzano je obiljezavanje 24. godisnjice osnivanja Antiteroristicke jedinice Lucko, a kojem su prisustvovali i Milan Bandic, predsjednik Udruge  Uzdanica 90, Mladen Grgic, zapovjednik jedinice Alen Klabot i glavni ravnatel
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
07.02.2016.
u 22:48

Navodno je zadnji posao šefa SOA-e bio da “isprofilira” članove Mosta kako bi Milanović znao njihove slabe točke

Skandal oko smjene “šefa hrvatskih špijuna” uklopio se u dramatične trzavice i kaos koji u nas vlada posljednjih mjeseci. Otvoren je putem medija, prije desetak dana, tvrdnjom s Pantovčaka da se Dragan Lozančić prošle godine aktivno uključio u politiku za račun premijera Zorana Milanovića, koji ga je 2012. i bio postavio. Ta se teza objašnjava propustom koji je, navodno, Lozančić počinio kada je, u sklopu akcije prisluškivanja Zdravka Mamića, dopustio da u “mjere” uleti i hrvatska predsjednica. Navodno, a predsjednica je u tom razdoblju desetak puta kontaktirala s Mamićem, tek je nekoliko tjedana ili mjeseci poslije Lozančić učinio ono što je imao obvezu učiniti odmah – obavijestiti je u četiri oka da se druži s osobom koja je pod mjerama. Na Pantovčaku su uvjereni da je Lozančić transkripte “ulovljenih” razgovora predsjednice nosio Milanoviću. To je, onda, kažu samo ojačalo njezino nepovjerenje. Došlo je do promjene vlasti i predsjednica je pokrenula smjenu. Za smjenu se zalaže i Tomislav Karamarko, a sa svime je upoznat i premijer Tihomir Orešković. On je, kažu, bio upoznat s time što će predsjednica učiniti, da će prva poslati “razrješnicu”. Vjerojatno premijer nije očekivao da će ta razrješnica stići dok je on još govorio novinarima o tome da će o Lozančiću s predsjednicom donijeti odluku “u pravo vrijeme”, no to treba pripisati stilu predsjednice, koja ne misli tjednima čekati da se koalicijski partneri nove Vlade usuglase.

Odlučio se boriti

Svemu tome dodaju se nove tvrdnje – da Lozančić nije kriv, da je on slao obavijesti predsjednici, ali su “zapele” u njezinu uredu. Može se čuti da je Lozančićev posljednji posao bio da “isprofilira” članove Mosta kako bi Milanović u pregovorima znao njihove slabe točke. Činjenica je, međutim, da Lozančić nema budućnosti u SOA-i jer jedan od supotpisnika ne želi više s njime komunicirati. Navodno je Lozančiću bilo ponuđeno da sam da ostavku, što bi značilo da će izaći neokrznut i karijeru nastaviti u diplomaciji, izgledno u Bruxellesu. No, on se odlučio boriti jer smatra da nije kriv. Što bi značilo da će čekati da ga smijene, što jest neugodno jer u tom slučaju riječ je o tzv. nečasnom otpustu.

Smjene na vrhu SOA-e nisu presedan. Josip Buljević, Lozančićev prethodnik, bio je nakon Milanovićeva dolaska na vlast označen kao “HDZ-ov kadar”, no čekalo se da mu prođe mandat. Tada je počela afera o navodno nezakonitom zapošljavanju i “izlistavanja” telefona, pa je postojala mogućnost da Buljević završi na cesti. I Večernji je list tada pisao kako se to ravnatelju SOA-e ne smije dogoditi bez obzira na to je li on nepodoban zbog propusta ili politike. Buljević je postao generalni konzul u Los Angelesu. Zanimljivo je da je i predsjednik Stjepan Mesić 2006., zbog afere s novinarkom Helenom Puljiz, naumio smijeniti ravnatelja Joška Podbevšeka, kojeg je branio premijer Ivo Sanader. Ipak, kako je izgubio povjerenje Mesića, nije bilo načina da Sanader ne supotpiše smjenu, što je onda otvorilo put – Tomislavu Karamarku na čelu SOA-e.

Konsternirani u HDZ-u

Da će i sada vrijediti princip “samo smjena stalna jest”, dokazuje i vijest da će Karamarko premijeru Oreškoviću sugerirati da supotpiše smjenu šefa SOA-e, doznajemo od njemu bliskih izvora. Nema smisla da ne supotpiše i premijer jer tada bi se postavilo pitanje čiji je Lozančić ravnatelj SOA-e. Premijera Oreškovića? – zapitao se naš izvor. Doznajemo da je izjava Bože Petrova da ne vidi razloga za Lozančićevu smjenu izazvala konsternaciju u HDZ-ovu dijelu Vlade. Pitanje je zašto se uopće Petrov istrčao s obzirom na to da je Karamarko pustio da se predsjednica i premijer dogovore. Naš sugovornik smatra da Petrov “igra neku igru” i preporučuje mu da pročita psihoprofile koje je navodno Lozančić radio o Mostovim zastupnicima za Milanovića. – Predsjednica i premijer moraju imati autonomiju u odlučivanju o smjeni šefa tajne službe, tu se Petrov nema što miješati – smatra naš izvor. 

>> Urušava se domovinska sigurnost, a Karamarko nema pojma 

>> Centar za mirovne studije: Neka predsjednica odmah predoči dokaze

Komentara 64

BA
barbaizamerike
23:04 07.02.2016.

Anketa : : : Lozancic je pogrijesio sto je radio u korist Milanovic I sto nije zastitio predsjednicu

DU
Deleted user
23:07 07.02.2016.

Kmeri ,problem špijuniranja predsjednice u korist kompartije je riješen,na redu je Ministarstvo Branitelja. Šutite?

NA
Nadalinaaa
23:25 07.02.2016.

Samo u yugokomunističkom rezervatu imamo slučaj da tajne službe rade za korist vladajuće garniture kako bi špijunirali njihove pollitičke protivnike. Tko je malom Neronu Milanoviću stao na žulj, taj je odmah došao pod "mjere", pa čak i politički analitičar Gjenero.. Da ne govorimo o objavljivanju u javnosti imena suradnika, poput Maria Malića i Mirka Raškovića. Udbašija uvijek s istim metodama, i to nekažnjeno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije