Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zamijenili ga s braniteljem

'Da mi nije pozlilo, završio bih u pritvoru u Beogradu, nisu shvaćali da nisam ta osoba'

Državna granica
Foto: Pixsell
20.08.2016.
u 13:31

Država će platiti, obećano mu je u ministarstvu, hotelske troškove.

Osječanina Zdravka Hlobika uhitile su srbijanske vlasti u četvrtak ujutro na graničnom prijelazu Bogojevo jer su ga zamijenile s osobom istoga imena i prezimena, Zdravkom Hlobikom iz Jelisavca kod Našica, hrvatskim braniteljem kojega Srbija tereti za terorizam za vrijeme Domovinskog rata. Za Hlobikom iz Jelisavca raspisana je, tako, i tjeralica, a po njoj je, zamjenom identiteta, uhićen osječki Hlobik.

-Išao sam s prijetaljem u Bogojevo, kada su me na granici izdvojili radi, rekli su, provjere, ništa nisu detaljnije govorili. Počelo je u 7.30, a u 13.30 sat su mi stavili lisice na ruke i odvezli me na Viši sud u Sombor – priča 54-godišnji Osječanin Hlobik, još u nevjerici. Kolega ga nije htio ostaviti "na cjedilu" pa se zaputio za njim u Sombor.

-Objašnjavao sam sutkinji da je to zabuna jer sam znao još od 1991. da postoji Zdravko Hlobik u Jelisavcu. Ništa nije pomagalo – nastavlja. Plućni je bolesnik, teško je disao od stresa pa nedugo nakon što su ga dovezli na sud, pozlilo mu je i Hitna ga je pomoć odvezla u bolnicu. Tih sat i pol u bolnici, uvjeren je, spasilo ga je. Uspjeli su se u međuvremenu, preko trećih osoba, povezati s hrvatskim konzulom u Srbiji te alarmirati naše ministarstvo vanjskih poslova.

-Da mi nije pozlilo, odvezli bi me u Beograd u pritvor, jer je rješenje o pritvaranju već bilo pripremljeno. Izrekli su mi na kraju zabranu napuštanja Sombora dok mi se ne utvrdi identitet pa smo prespavali u hotelu – navodi. Država će platiti, obećano mu je u ministarstvu, hotelske troškove.

U petak ujutro zaputio se ponovno na Viši sud u Sombor, u društvu hrvatskoga konzula. Vraćena mu je osobna iskaznica i zaputio se kući u Osijek.

-Nisu me ni kući lako pustili na granici, iako me konzul prepratio. Bar 20-ak minuta su me zadržali – dodaje. U Srbiji je bio na desetke puta posljednjih godina i nikada nije imao neugodnosti, a ići će ponovno jer se nada kako je zabuna sada razrješena.

A Zdravko Hlobik iz Jelisavca znao je, kaže nam on, da je još za rata osuđen u Srbiji, i to bez njegova prisustva, ali nije znao da je na snazi tjeralica protiv njega.

- Provjeravao sam na internetu svojedobno, kada sam išao u Mađarsku, nije bilo tjeralice. Ali znao sam da u Srbiju ne smijem ići. Otkako su uhitili Tihomira Purdu, ni u Mađarsku ne idem – kazao nam je Hlobik iz Jelisavca, kojega Srbija tereti kao člana "Somborske skupine". On je, naime, bio među rijetkim braniteljima koji su nakon neuspješnog plana za rušenje batinskog mosta uspjeli izbjeći zarobljavanje.

>>Osječanin uhićen u Srbiji jer su ga zamijenili za hrvatskog branitelja

Komentara 49

TO
Torcidas
14:44 20.08.2016.

Odmah ukinuti zakon o aboliciji, sve orioadnike teforustičkih pistrojbi odmah pricesuirati pa s oruzjem u ruci su išli na Hrvatsku!!!

DE
dernek
14:10 20.08.2016.

Ma dokle cemo se mi igrati drzave dok nam gradjane moze maltretirati tko hoce postoje li u drzavi predsjednica ministarstva ili bilo tko da kaze dosta je vise postoji li ustavni sud da ponisti zakon o aboliciji pohapsiti sve koji su ucestvovali na bilo koji nacin u agresiji na RH pa dosta je vise hoceli se institucije vise probuditi.

DU
Deleted user
13:54 20.08.2016.

ukinuti zakon o aboliciji i uhititi ili izdati potjernice za sve koji su učestvovali u pobuni protiv RH i naravno sve koji su počinili zločine ili pomagali pri tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije