Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prebacivanje posla

HRT odgovorio koliko će morati zaposliti pravnika, ako će sami utjerivati dugove za pristojbu

hrt
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
24.10.2016.
u 21:00

Umjesto HRT-a prislinu naplatu dugova za pristojbu već godinama obavlja pet odvjetničkih društava, najviše Hanžeković i partneri

Ako se nakon drugog čitanja u Saboru na kraju i usvoji Mostov prijedlog dopuna Zakona o HRT-u prema kojem bi HRT opet morao sam prisilno naplaćivati dugovanja za RTV pristojbu, onda bi se na HRT-u, prema procjenama, moralo zaposliti još 80-ak novih pravnika. A koliko ih na HRT-u radi sada, pitali smo, tim više što se mogu čuti tvrdnje da HRT ima dvjestotinjak pravnika.

– Nije točan podatak koji se, namjerno ili slučajno, posljednjih dana često pojavljuje u javnosti, a odnosi se na to da na HRT-u radi više stotina pravnika. Točno je da u Radnoj jedinici Pravni poslovi i socijalna podrška HRT-a trenutačno radi ukupno devetero pravnika – uzvratili su s Prisavlja. Pritom su odgovorili i na još nekoliko pitanja vezanih uz trenutačan broj HRT-ovih pretplatnika, broj onih koji su pod ovrhom zbog neplaćanja RTV pristojbe, odvjetnička društva koja već godinama umjesto HRT-a provode prisilnu naplatu tih dugovanja...

Tako je na jučerašnji dan HRT u svojoj evidenciji imao 1,224.616 obveznika plaćanja mjesečne RTV pristojbe koji su imali ukupno 1,411.657 prijamnika.

– Najveći dio tih obveznika, njih 95%, uredno podmiruje svoje obveze plaćanja mjesečne RTV pristojbe. U postupcima prisilne naplate, koju provodimo nad preostalih 5% obveznika, mjesečnu pristojbu plati njih još 3%, pa je tako ukupan postotak naplate mjesečne pristojbe čak 98% – uzvratili su s HRT-a. Naime, kako nam je objašnjeno, onima koji u roku ne plate RTV pristojbu HRT najprije šalje tri opomene. Neslužbeno doznajemo da HRT godišnje potroši nekoliko milijuna kuna na troškove poštarine za te opomene, a sve da bi se izbjegle ovrhe. No, kako oko 30 tisuća pretplatnika ne reagira ni na te tri opomene, HRT postupak prisilne naplate dugova prebacuje na pet odvjetničkih društava: Hanžeković i partneri, Leko i partneri, Owens & Houška, Madirazza i partneri te odvjetničko društvo Cenić. Takva praksa traje od 2003., a najveći dio posla preuzima odvjetničko društvo Hanžeković i partneri, kažu na HRT-u, ali ne žele precizirati o kojem je postotku riječ.

Dodaju tek da je do 2003., kada je HRT ionako sve radio sam, naplata RTV pristojbe iznosila 80%, dok sad iznosi 98%, pa zaključuju da je taj osjetni porast naplate vezan uz strah od ovrhe i odvjetničkih društava.  

>>HRT će sam slati dvije opomene, a onda i nalog za plaćanje računa

Komentara 63

Avatar comparator
comparator
21:10 24.10.2016.

Pretplatu treba ukinuti jer HRT pretendira izvanparlamentarno kultorološki zavladati medijskim prostorom pa čak i igrati glavnu političku ulogu što mu nije zadaća . Jedino smanjenjem ili ukidanjem pretplate ovu neustavnu ulogu moguće je osujetiti jer je ta javna kuča je mjesto prko koje djeluju strane sile (Francuska) i neke domaće podzemne antihrvatske organizacije.

DA
damirtankovic
21:08 24.10.2016.

Treba vama pravog šefa dofurat, da vidiš kak bi se sve stiglo napraviti s postojećim kadrom! Ak nećete delat, Borovo 42!!! Na burzi ima ima dosta djece koja jedva čekaju da se zaposle!

NS
Nuclear_Strike
21:12 24.10.2016.

Ukinuti. Ako se drugi mogu financirati od rada tj. reklama mogu i oni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije