Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žrtvovani ministri

D. J. Alibegović i Kliman bili najuspješniji, ali nisu ušli u novu Vladu

Dubravka Jurlina Alibegović
21.10.2016.
u 23:15

Jurlina Alibegović otpala je zbog stomatologa Ivana Kovačića, dok je Klimanu zamjeren prijateljski odnos s Tomislavom Karamarkom

U Vladi Andreja Plenkovića nije bilo mjesta, po ocjeni mnogih, za najbolju i najstručniju ministricu u Vladi Tihomira Oreškovića Dubravku Jurlinu Alibegović koja je vodila resor uprave te za sad već bivšeg ministra turizma Antona Klimana iako je za njegova kratkog mandata Hrvatska oborila sve svoje turističke rekorde. Jurlina Alibegović ušla je u bivšu Vladu iz kvote Mosta kao neovisna stručnjakinja koja je dotad bila ravnateljica zagrebačkog Ekonomskog instituta. Umjesto nje resor uprave u Plenkovićevoj Vladi pripao je mostovcu Ivanu Kovačiću koji je ujedno i potpredsjednik Vlade. Jurlina Alibegović nije ušla ni u novi saziv Sabora jer nije ni bila kandidatkinja na izborima. Mostovci su joj nudili mjesto na listi, no ona je to odbila, kako je kazala, zbog privatnih obiteljskih razloga.

Kliman izborio Sabor

Anton Kliman istarski je HDZ-ovac koji je do dolaska na mjesto ministra turizma bio direktor tvrtke Barbariga Nova i nije imao značajniju ulogu u stranci.

Plenković je za novog ministra turizma odabrao Garija Capellija, HDZ-ova gradonačelnika Malog Lošinja. Kliman i Capelli bili su kandidati na HDZ-ovoj listi u VIII. izbornoj jedinici u kojoj je ta stranka osvojila tri mandata. Capelli je bio na osmom, a Kliman na 14. mjestu. Kliman je dobio 4135 preferencijalnih glasova (11,56 posto) i ušao u Sabor, dok je Capelli dobio 1140 glasova (3,18 posto) i ostao bez mandata.

– Jurlina Alibegović ispala je iz nove Vlade kad je dogovoreno da Božo Petrov bude predsjednik Sabora pa je Most morao za potpredsjednika Vlade staviti neku politički jaču osobu. S obzirom na to da je dogovoreno i da potpredsjednici budu i ministri, za Jurlinu Alibegović nije bilo mjesta – kaže Puhovski. On smatra da je to jedna od većih grešaka koja je napravljena pri sastavljanju ove Vlade jer stomatolog Kovačić, iako je bio gradonačelnik, nema kompetencije za tu funkciju, a uz ekonomiju uprava je najvažniji resor. Puhovski smatra da Kliman nije ostao u Vladi zbog svojih prijateljskih odnosa s Tomislavom Karamarkom.

Odmak od Karamarka

– Plenković hoće imati oko sebe ljude u koje ima povjerenje. Kod Klimana nije igrao rezultat na izborima jer Plenkovićev odmak od Karamarka nije samo svjetonazorski nego i personalni – zaključuje Puhovski. I politički analitičar Davor Gjenero smatra da je Jurlina Alibegović uz ministra financija Zdravka Marića bila najbolja u bivšoj Vladi.

– Žalosno je da Most nju zamjenjuje čovjekom koji ima samo političke referencije. To je velika politička pogreška – kaže Gjenero. Za Klimanovo ispadanje iz Vlade smatra da je vjerojatno posljedica unutarstranačkih odnosa i ističe da nije dobro da u Vladi nema nijednog ministra iz Istre.

Komentara 17

Avatar babas
babas
00:18 22.10.2016.

Najjača i najrazvijenija regija bez ijednog ministra,a Kliman potukao sve rekorde još početkom rujna. Taj Plenki je ekstremni liberal i smjenio je Klimana zbog svjetonazora,kao i Zlatka Hasanbegovića,Miru Kovača,Gorana Marića...

GL
GLADIATOR
23:40 21.10.2016.

Sve dok kod nas ide preko prijateljstva, nema nikakve šanse da izađemo iz krize, imamo samo jednog ministra kome vjerujem a to je Zdravko Marić.

ST
stefj
00:40 22.10.2016.

Plenkoviću je glavni cilj bilo da se okruži poznatima bez obzira na stručnost. Nešto slično je napravio Milanović i dobio najgoru vladu u povijesti... Žalosno, puno ljudi je vjerovalo u Plenkovića, a razočarao ih je vrlo brzo nakon izbora. Sigurno je da nije mogao udovoljiti svačijim željama, no čini se da ova vlada više paše oporbi nego HDZ-u...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije