Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI DAN SUĐENJA

Čuvar zatvora u Lori više se ničega ne sjeća

13.06.2002.
u 00:00

* Sulejmanović tvrdi da je iskaz u policiji dao pod velikim pritiskom, ali je ponovio sve što je ondje rekao

SPLIT - Zlatko Sulejmanović, bivši čuvar zatvora u Lori, jedan od glavnih aduta optužbe, jučer je na suđenju osmorici negdašnjih pripadnika 72. bojne za ratni zločin, smrt Nenada Kneževića i Gojka Bulovića, te zlostavljanje ostalih zatvorenika sredinom 1992. godine, zaboravio sve što je rekao istražnom sucu Marku Brdaru. Ustvrdio je da je iskaz u policiji dao pod velikim pritiskom te da se više ne sjeća ničega. Na sudu ga nitko nije "pritisnuo", no ponovio je sve što je rekao na policiji.

Nakon polusatnog vijećanja, ipak je pročitan njegov iskaz dan nekoliko dana prije pokretanja istrage protiv osmorice, dok se postupak vodio protiv nepoznatog počinitelja. Sucu Brdaru Sulejmanović je kazao kako su u zatvor ušli optuženici Josip Bikić, Miljenko Bajić i Davor Banić zajedno s također optuženim zamjenikom upravitelja zatvora Tončijem Vrkićem. S udaljenosti od 20 metara čuo je jauke i stenjanje. Zadržali su se 10, 15 minuta i onda izišli. Po nalogu šefa smjene Davora Perišića, ušao je u prostorije zatvora i u polumraku zamijetio tijelo Gojka Bulovića. Pokušao ga je s Perišićem osvijestiti, no on nije davao znakove života. Izvijestili su zamjenika ili upravnika zatvora, a onda mu je rečeno da ne smije ništa govoriti. U sobi upravitelja zatvora Tomislava Duića, kojemu se sudi u odsutnosti, zamijetio je induktorski telefon. Jednom prilikom uočio je zatvorenika sa žicama na ušima.

Nakon što mu je iskaz pročitao tužitelj Michelle Squiccimarro, svjedok je ustvrdio da ne ostaje pri takvoj izjavi. - Ne znam jesam li tako govorio. U policiji je bilo više odgovora nego pitanja. Ja sam govorio da se ne sjećam, oni su tvrdili da je to bilo tako.

Tužitelj Squiccimarro priložio je sucu Slavku Lozini kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za prijetnju svjedoku Sulejmanoviću, koju je u listopadu prošle godine podnio njegov otac Hajrudin.

Jučer je saslušan i Ivica Livaja, koji je u Lori bio pomoćnik zapovjednika za političku djelatnost. Prisjetio se kako je jednog jutra u hodniku našao Tončija Vrkića kako sjedi pognute glave. Rekao mu je da su dvojica zatvorenika pokušala pobjeći, te da je jedan stradao, a drugi zalutao u minsko polje. Za maltretiranja u Lori nije znao. Podsjetio je samo na članak objavljen u "Slobodnoj Dalmaciji", prema kojem se stekao dojam da su se u Lori događali zločini i grozote, kakvih nije bilo ni u Vijetnamu. Analizirao je članak i zaključio da je napisan bez dokaza i uporišta. U istrazi je, pak, kazao da je čuo za premlaćivanja i zlostavljanja, no jučer je ustvrdio da nije ni pročitao taj iskaz. I on je, tvrdi, bio pod pritiskom, pa nije mogao obraćati pozornost na svaki detalj.

Drago Miljuš

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije