Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CMS Milanoviću:

'Slijedite slovenski primjer i otvorite granice za izbjeglice'

Julija Kranjec
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
25.04.2015.
u 11:40

Nevjerojatno je da se ovako ponašamo, kao zemlji izašloj iz rata bila bi moralna obveza pomoći i drugima, tvrde u CMS-u

– Zapanjeni smo manjkom senzibiliteta i olakim načinom nuđenja nekih jednostavnih rješenja za jednu tako ozbiljnu situaciju. Hrvatska kao zemlja koja je nedavno prošla rat i imala veliki broj izbjeglica, ali je i primila veliki broj izbjeglica, trebala bi imati razumijevanja te ponuditi pomoć i podršku, kao i pokazati solidarnost, prema svima onima koji se sad nalaze u sličnoj situaciji. Nevjerojatno je da u sadašnjim prilikama to ne činimo, a to bi na neki način sada trebala biti i naša moralna obveza – ovim je riječima Julija Kranjec (na slici) iz Centra za mirovne studije (CMS) prokomentirala izjavu premijera Milanovića koji je nakon hitno sazvanog europskog summita o sve većem valu i tragičnim stradanjima migranata kazao da Hrvatska u ovom trenutku nema kapaciteta da se u rješavanje tog problema uključi na način da primi određeni broj stradalnika.

– Smatramo neprimjerenim iscrpljivanje oko organizacije vojne parade za Oluju i trošenje sredstava na takve akcije, dok s druge strane postoje konkretne osobe kojima možemo i trebamo pomoći. Kod nas se radi o nepostojanju političke volje i interesa za sudjelovanje u rješavanju ove situacije jer su trenutačno u proceduri izmjene dvaju zakona, Zakona o strancima i Zakona o međunarodnoj zaštiti, kojima Vlada pokazuje da je smjer kojim želi ići restriktivan i time se kriminalizira migrante – rekla je predstavnica CMS-a (udruge posvećene problemu migranata), osvrnuvši se i na činjenicu da je Slovenija odmah dala do znanja da može primiti 15-20 azilanata.

– Pozivamo našu vladu da slijedi primjer Slovenije i drugih europskih zemalja koje su otvorile svoje granice za izbjeglice i druge osobe kojima je zaštita potrebna. Važno je da Hrvatska pokaže solidarnost s onima koji su prisiljeni napustiti svoje domove i da zakonski nastoji zaštiti ljudska prava, a ne samo svoje granice. Naime, Hrvatska je tijekom pretpristupnih pregovora i ulaskom u EU iskoristila velik iznos sredstava europskih fondova, ali su oni većinom bili usmjereni na tehničko opremanje granica, a mi Vladu pozivamo da financijska sredstva i kapacitete usmjeri u prihvat i integraciju migranata – poručila je Kranjec.

Inače, u posljednjih 10 godina, od 2014., otkad postoji Zakon o azilu, u Hrvatskoj je azil zatražilo nešto više od 4500 ljudi, a dobilo ga je 146 osoba.

>> Belgiju spriječio Sud da protjera Nigerijku oboljelu od AIDS-a

>> Imigranti kroz našu zemlju samo prolaze

Komentara 29

TO
tolitol
11:53 25.04.2015.

Hvali ova gospođa Kranjec Sloveniju koja je, ni manje ni više, "odmah primila" nevjerojatnih 15 do 20 azilanata. Doista svaka čast. No neka gospođi ne promaknu onih 13 tisuća slovenskih "građana" kojima ta ista država ne želi dati državljanstvo. Inače će i ona, poput Slovenije, djelovati licemjerno.

ĆA
ćaćaća
11:49 25.04.2015.

kod nas rat za samostalnost još nije gotov a izbjeglicama se svakako treba pomoći...pomagali smo mi i izbjeglicama iz bih pa nas sad bih pokušava proglasiti agresorom...

VR
Vril
11:56 25.04.2015.

nek ova polupismena osoba ukine svoju nametnicku udrugu a lovu koju dobiva posalje u afriku i spasit ce vise zivota od slovenaca,jer od njenog nicim zasluzenog proracuna godisnje moze ziviti minimalno 500 afrikanaca stop uvozu arapa,crnaca i muslimana u Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije