Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Centar za mirovne studije

Hrvatskoj je potreban sustav ljudske, a ne domovinske sigurnosti

gordan bosanac centar za mirovne studije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.10.2016.
u 14:10

U toj udruzi smatraju da se na taj način propušta uvidjeti i odgovoriti na temeljne prijetnje svim građanima, poput visoke nezaposlenosti i financijske zaduženosti, nepovjerenje u pravosuđe, gubljenja prava na dom, političke korupcije, rasta ekstremizma i vjerskog fundamentalizma

Centar za mirovne studije (CMS) pozdravio je odluku nove Vlade da krene u izradu Strategije nacionale sigurnosti koja bi trebala detektirati prijetnje prema hrvatskim građanima i definirati odgovore na te prijetnje, no u toj udruzi drže kako je Hrvatskoj primarno potreban sustav ljudske, a ne domovinske sigurnosti.

U udruzi smatraju da je zbog dosadašnjih neuspjelih pokušaja vrijeme da ova Vlada, za razliku od niza prethodnih, uistinu napravi i provede taj važan strateški dokument. No, zbog posljednjih izjava ministra obrane Damira Krstičevića u vezi s izradom tog dokumenta, CMS je izrazio zabrinutost, navodeći da Krstičević u javni prostor uvodi, za Hrvatsku, neprimjeren koncept tzv. domovinske sigurnosti koja se u svojoj srži ne razlikuje od dosadašnjeg pristupa nacionalnoj sigurnosti.

„Samo kozmetička promjena naziva koncepta sigurnosti ne može biti dovoljna, a posebno je zabrinjavajuće da se ministar Krstičević referira na koncepte domovinske sigurnosti SAD-a i Izraela koji ni na koji način ne odgovaraju realnosti Hrvatske“, navodi CMS.

Dodaje pritom kako se ministar poziva i na iskustvo Njemačke, ali da je potrebno reći javnosti da Njemačka ne razvija sustav domovinske sigurnosti već unaprjeđuje sustav civilne zaštite i ne naziva ga sustavom domovinske sigurnosti.

„Iako je u ovoj fazi javne rasprave još uvijek nejasno o čemu je riječ u tzv. novom konceptu domovinske sigurnosti, izjave ministra Krstičevića upućuju na to da će se napraviti ponovno ista greška, kao i u ranijim slučajevima kada se nisu analizirale sigurnosne prijetnje prema svim državljanima Hrvatske, već su se prijetnje apstrahirale prema apstraktnom pojmu 'domovine'“, zaključuju u CMS-u.

U toj udruzi smatraju da se na taj način propušta uvidjeti i odgovoriti na temeljne prijetnje svim građanima, poput visoke nezaposlenosti i financijske zaduženosti, nepovjerenje u pravosuđe, gubljenja prava na dom, političke korupcije, rasta ekstremizma i vjerskog fundamentalizma.

Taj set prijetnji, kažu u CMS-u, neće biti prepoznat kroz sustav tzv. domovinske sigurnosti budući da se on temelji samo na fizičkim oblicima prijetnji, a zanemaruje one prijetnje koje sustavno ugrožavaju vladavinu prava i demokraciju, a što se direktno reflektira na smanjenje kvalitete života i širenje osjećaja nesigurnosti među građanima.

Sustav domovinske sigurnosti kakav se sada nameće može odgovoriti samo na dio prijetnji, a dovodi u opasnost da najveći sigurnosni izazovi budu degradirani tzv. klasičnim sigurnosnim prijetnjama, kažu u CMS-u, koji poziva Vladu da krene s uvođenjem suvremenog koncepta ljudske sigurnosti koji je, za razliku od domovinske sigurnosti, prepoznat u temeljnim dokumentima EU.

Drže da oko izrade tog dokumenta treba biti pokrenuta široka javna rasprava koja će uključivati sve relevantne aktere, kako bi taj dokument u konačnici što realnije odgovorio na sigurnosne izazove svih građana Hrvatske.

CMS apelira također da nositelj radne skupine za izradu ovog dokumenta ne bude isključivo MORH – zbog realne opasnosti manjka širine vizije i sužavanja razumijevanja ugroza samo na različite oblike „fizičkih opasnosti“ za građane – već interdisciplinarno tijelo koje će činiti različita ministarstva te različiti akteri civilnog društva.

>> Hasanbegović: Dokumente o upravnom nadzoru objavio sam jer je to u interesu javnosti

Komentara 19

B2
bokida 2
15:30 24.10.2016.

Takvi centri su i 91. God došli glave građane ove zemlje. Njima slični su uvjeravali ljude da nema više ratova na ovim prostorima. Sada opet pokušavaju istom pričom ali na sreću su pročitana knjiga.

MI
Mimizo
14:25 24.10.2016.

muka mi je više od ovih koje kakvih bezveznih udruga tko to financira i koga uopće zanimaju neka se dotični kandidira na izborima legalno ako misli da može nešto mjenjati a ne da širi demagogiju

Avatar Poskok
Poskok
16:56 24.10.2016.

lijepo je zivjeti od praznih rijeci pogotovo kad se udruga finncira hrvatskim novcem. Kome treba ova udruga? Njima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije