Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-OVAC FRLJIĆU:

'Napravite predstavu o tome kako partizani u krvavim čizmama ulaze u talijanske stanove'

Oliver Frljić
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
1/7
29.01.2016.
u 07:23

Mladić je dobio odgovor da u veljači pogleda novu predstavu Zajčeve Talijanske drame o egzodusu riječkih Talijana i bolje se informira o programima riječkog teatra

Politika se ne smije uplitati u kulturu, osobito ne u programski dio kazališta, a država, bez obzira na to što sudjeluje u financiranju nacionalnog kazališta, nema pravo tražiti od umjetnika da "proizvode" programe koje oni na vlasti definiraju kao "nacionalni interes" ili "program u skladu s nacionalnim vrijednostima", jedinstveno je stajalište mladih riječkih političkih stranaka, SDP-a , Akcije mladih i Liste za Rijeku te predstavnika Savjeta mladih Grada Rijeke koji su u četvrtak navečer, nakon predstave Kompleks Ristić, na javnoj tribini u Rijeci raspravljali o tome kakvu kulturu i kazalište žele.

Pozivu Olivera Frljića, intendanta HNK Ivana pl. Zajca i redatelja predstave Kompleks Ristić koju su mladi prethodno odgledali, nisu se odazvali mladi drugih riječkih političkih stranaka kao ni Katolička mladež, a mladež HDZ-a odbila je sudjelovanje na tribini zbog "politizacije i političke demagogije." Ipak, pred kraj tribine u raspravu se iz publike uključio dotad šutljivi član Mladeži HDZ-a koji je Frljiću priznao da otvara aktualne teme dodajući "Za vaš rad nema bolje motivacije od HDZ-a". Zamjerio mu je da izdvaja "slučajeve" s desne strane kao da su oni na lijevoj političkoj poziciji nepogrešivi.

– Napravite predstavu o tome kako partizani u krvavim čizmama ulaze u talijanske stanove – pozvao je mladić Frljića, na što je dobio odgovor da u veljači pogleda novu predstavu Zajčeve Talijanske drame o egzodusu riječkih Talijana i bolje se informira o programima riječkog teatra.

Očekivano, na tribini se progovorilo i o novom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću koji za mlade Riječane nije prihvatljiv izbor za ministra. Riječki teatar pod Frljićevim vodstvom, složili su se, drugačije je, provokativnije i bolje kazalište, što potvrđuje posjećenost. Mladi smatraju i da bi se kazalište trebalo više okrenuti tržištu i ne oslanjati se isključivo na javni novac, na što je Frljić odgovorio da nije pristalica da tržište diktira što i kako raditi jer je poznato da "lakši" i manje kritični programi imaju više publike.

– Mi pokušavamo promijeniti model nacionalne kulture i otvoriti prostor marginaliziranim skupinama i temama. Po tome je Rijeka specifična – kazao je Frljić.

>> Protivnici mu poručuju: Idi kući! Frljić kaže: Ovo je najtolerantniji grad u Hrvatskoj

>> Oliver Frljić prekinuo fotografiranje, 'uljezi' završili na policiji

Komentara 74

Avatar navijač
navijač
08:03 29.01.2016.

Hrvatska bi trebala donijeti zakon poput američkog o domovinskoj sigurnosti , jer nama su ovi orjunaśi i gori nego amerikancima islamski teroristi. Mora se strogo kažnjavati svako pljuvanje po Hrvatskoj i novinarske laži. Neznam dokad ćemo više trpiti razne Frljiće

MA
markro3
07:44 29.01.2016.

Frljiu pod hitno pokazati put kojim je došao, pa pod noge.

BU
Bulaba
08:35 29.01.2016.

Frljić je bosanac kao i Crnoja. Ali on je njihov "bosanac", zato je on fin, urban, kulturan, civiliziran, pa njega udbaško-četnička ekipa ne tjera da se vrati u Bosnu. Kao ni Jergovića, Leku, Jovanovića, Lalovca, Kekina i ostale "urbane" likove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije