Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ciklona Ines zabijelila Hrvatsku

Nedjelja donosi pravu snježnu oluju, u Zagrebu se očekuje najmanje 20 cm snijega

Snijeg u Zagrebu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/23
27.12.2014.
u 23:10

Snijeg je najprije počeo padati na području Pazina, a sve je češći i uz samu obalu. Sniježi i na dijelovima Krka i Cresa gdje su već zatvorene neke lokalne ceste. U Zagori se očekuje oko pola metra snijega!

Prve oborine ciklone Ines već su u subotnjim popodnevnim satima zahvatile sjeverni Jadran.

Ova se jaka ciklona tijekom dana nalazila nad zapadnom i srednjom Europom, gdje je mnogim područjima donijela snažno zimsko nevrijeme. Ciklona se navečer približila samom Jadranu.

Iz HAK-a javljaju da su zimski uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru i Hrvatskom primorju, uključujući dionice autocesta: A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo 1, A7 GP Rupa-čvor Matulji, A8 tunel Učka-čvor Matulji te dionicu stare ceste kroz Gorski kotar DC3 Zdihovo-Delnice-Gornje Jelenje-Konj. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zimska je oprema obavezna na svim cestama općina i gradova na prstenu grada Rijeke; Bakar, Čavle, Viškovo, Klana, Matulji te zaleđa općina Opatija, Lovran, Moščenička Draga i grad Kastav.

Snijeg pada i u Lici, posebice na dionici autoceste A1 između Gospića i tunela Sveti Rok gdje puše i jak vjetar.

Podsjetimo, MeteoUNIQA izdala je 2. stupanj upozorenja za Zagreb zbog obilnog novog snijega koje vrijedi od subote u 18 sati do nedjelje u 20 sati. Do nedjelje navečer očekuje se između 20 i 35 cm snijega. Pri tome postoji opasnost od snježnih nanosa.

Foto: NASA

Foto: NASA

Crometeo je upozorio da se nakon vikenda očekuju temperature i niže od -20 stupnjeva Celzijevih.

Upozoravaju sve građane kako će se temperature sve više snižavati, ali i da se to ne očekuje samo do ponedjeljka navečer, već je vrlo moguće da će se hladnoća nastaviti i nakon početka tjedna.

Najavljen je snježni pokrivač od 10 do 30 cm, ponegdje u gorju i Zagori i oko 50 cm, a na srednjem i južnom Jadranu mjestimice obilnija kiša. Crveno upozorenje izdano je za sutra na području regije Knin gdje se očekuje visina snijega između 15-30 centimetara te bura s orkanskim udarima, a u Zagrebu se očekuje da će snijega napadati između 15 i 25 centimetara.

Foto: DHMZ

Foto: Meteoalarm

Snježna oluja u nedjelju

Nedjelja nam donosi pravu snježnu oluju. Najviše snijega, prema materijalima dostupnim u trenutku pisanja prognoze, past će u noći i prijepodne u Lici, Gorskom kotaru i središnjim predjelima, javlja Crometeo. U gorju mjestimice više od pola metra, a u nizinama možda i preko 30 cm, osobito na karlovačkom području. Očekuje se snježna mećava uz jak i olujan istočni, zatim tijekom nedjeljnog jutra sjeveroistočni vjetar, a poslijepodne sjeverni uz slabljenje snijega.

U Slavoniji količina snijega još nije usuglašena, ali također bi moglo pasti više od 20, ponegdje i više od 30 cm uz jak sjeveroistočnjak. Temperatura zraka cijeli dan od -5 do 0°C, u gorju i do -10 Celzijevih stupnjeva. U noći na ponedjeljak razvedravanje sa sjeverozapada uz slabljenje vjetra.

U ponedjeljak ujutro još slab snijeg na istoku, a zatim će posvuda biti većinom suho i djelomično sunčano te vrlo hladno. Vjetar povremeno umjeren sjevernih smjerova, do kraja dana bi trebao potpuno prestati. Jutarnja temperatura u gorju od -14 do -9, u nizinama od -10 do -5°C. Danju od -7 do -3 stupnja, u gorskim krajevima oko -10°C.

Jadran

Nedjelja će oblačnija biti u prvom dijelu, osobito u noći kada će mjestimice pasti preko 40 litara kiše, a u višim planinama zaobalja i preko 30 cm snijega. Na sjevernom Jadranu snijeg je u noći i ujutro moguć ponegdje do mora, u Dalmaciji će padati samo u planinama i višim dijelovima Zagore.

Prestanak oborina i djelomično razvedravanje prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, postupno će se danju širiti na Dalmaciju. U srednjoj i južnoj Dalmaciji će još u početku puhati jako i olujno jugo, na sjevernom jaka do olujna, podno Velebita i orkanska bura, a između će prolazno biti vjetra zapadnih smjerova, popodne na jugu Dalmacije i lebića. Do kraja dana umjerena do jaka, ponegdje i olujna bura s orkanskim udarima proširit će se na cijelu obalu. Jutarnje temperature zraka na sjevernom Jadranu od -6°C ponegdje u zaobalju do 6°C na vanjskim otocima, u Dalmaciji od 0°C na kninskom do visokih 13°C ponegdje na otocima južne Dalmacije. Sredinom dana od 0°C podno Velebita do 13°C na krajnjem jugu Dalmacije. Navečer posvuda daljnje jače zahlađenje.

Pomorski promet

U prekidu su katamaranske linije: Rijeka-Mali Lošinj i Rijeka-Rab-Novalja, te brodska linija Mali Lošinj-Unije-Susak i trajektne linije: Stinica-Mišnjak i Lopar-Valbiska.

Ako ste i vi svjedoci ove ciklone, fotografije nam možete slati na javi@vecernji.net

>>U Zagrebu se očekuje do 35 cm snijega, u gorju pola metra

Komentara 16

Avatar MarkoHR
MarkoHR
22:07 27.12.2014.

Ciklona Ineš otpuhati će neke, i osvježiti prostore na Pantovčaku.. :)

OP
opcija
23:35 27.12.2014.

Wauuu pazi za novu godinu snijeg pada, prije 40-tak godina samo sam pogledao kroz prozor i rekao ok..pada..danas ga prenose kao da Vanzemaljci dolaze...

Avatar Django
Django
01:57 28.12.2014.

?? 20 cm snijega = snježna oluja??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije