Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMETUJE SE OTEŽANO

Ciklona Ines zabijelila Hrvatsku, U Zagrebu 20 cm snijega

velika gorica
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/49
28.12.2014.
u 06:48

Na Zavižanu je u 12 sati izmjereno - 10 Celzijevih stupnjeva, a istovremeno je u Dubrovniku izmjereno 12 Celzijevih stupnjeva. U Dubrovniku puše jako jugo te su valovi toliko visoki da prebacuju zidine i padaju u Grad

U većem dijelu Hrvatske cijelu noć i jutro padao je umjeren, a ponegdje i jak snijeg. Na Zavižanu je u 12 sati izmjereno - 10 Celzijevih stupnjeva, a istovremeno je u Dubrovniku izmjereno 12 Celzijevih stupnjeva. U Dubrovniku puše jako jugo te su valovi toliko visoki da prebacuju zidine i padaju u Grad. Zabijelio se i otok Cres.

Prema podacima DHMZ-a u Zagrebu je u 7 sati zabilježeno 20 centimetara snijega. U Begovom Razdolju izmjereno je 32, na Sljemenu 31, a u Imotskom 25 centimetara.

Prometuje se otežano zbog snijega u većem dijelu zemlje. HAK upozorava putnike da je moguća poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. U Hrvatskom primorju, Dalmaciji i Lici povremeno puše jak vjetar. Zbog orkanske bure za sav je promet zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Bakra do Senja. Samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica, te Jadranska magistrala (DC8) od Karlobaga do Svete Marije Magdalene.

Crometeo je upozorio da se nakon vikenda očekuju temperature i niže od -20 stupnjeva Celzijevih.

Pad temperatura

Upozoravaju sve građane kako će se temperature sve više snižavati, ali i da se to ne očekuje samo do ponedjeljka navečer, već je vrlo moguće da će se hladnoća nastaviti i nakon početka tjedna.

Prema prognozi DHMZ-a u Hrvatskoj će danas prevladavati umjereno i pretežno oblačno s jakim oborinama. U unutrašnjosti snijeg, na Jadranu povremeno kiša, a ponegdje i snijeg, ponajprije na sjevernom dijelu. Glavnina oborina bit će u prvom dijelu dana, očekuje se snježni pokrivač od 10 do 30 cm, ponegdje u gorju i Zagori i oko 50 cm, a na srednjem i južnom Jadranu mjestimice obilnija kiša. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak s olujnim udarima, a na Jadranu će jugo do jutra oslabjeti i najprije na sjevernom dijelu okrenuti na jaku i olujnu buru. Temperatura zraka na kopnu uglavnom između -5 i 0, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije od 0 do 5, a na srednjem i južnom od 5 do 10 °C, poslijepodne u padu.

Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL

FOTO: Goran Jakuš/PIXSELL

Crveno upozorenje

Crveno upozorenje izdano je za nedjelju na području regije Knin gdje se očekuje visina snijega između 15-30 centimetara te bura s orkanskim udarima, a u Zagrebu se očekuje da će snijega napadati između 15 i 25 centimetara.

Nakon današnjeg snijega početkom sljedećeg tjedna očekuje se djelomice sunčano, vjetrovito vrijeme i osobito u unutrašnjosti vrlo hladno. Uz povremeno više oblaka, očekuje se i slab snijeg, ponajprije u gorju. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na Jadranu jaka i olujna bura i sjeverac. Temperatura u unutrašnjosti negativna, jutarnja i niža od -10 °C. Na Jadranu ujutro i do -5, a danju oko 0 °C.

Snijeg i u Slavoniji

Od noćas pada sitan, ali gust snijeg u cijeloj Slavoniji i do sada je napadao negdje i do 10 centimetara. Sve prometnice su prohodne iako se na nekim promet odvija otežano jer je snijega na kolnicima budući da nakon prolaska ralice, napada novi snijeg. Vozači su oprezni i voze polako, a prometna policija upozorava na sporiju vožnju i održavanje razmaka među vozilima. Policija podsjeća vozače na pojačani oprez, posebice na prometnici Vukovar-Ilok gdje su usponi i u županjskoj Posavini.

Zbog snijega koji i dalje pada, neki su Slavonci, posebice oni stariji, odustali od odlaska na glasačko mjesto prijepodne, ali će glasanje obaviti popodne kada snijeg popusti ili prestane padati.

>>Šaljite nam vaše snježne fotografije (istaknite mjesto i vrijeme fotografiranja) na e-mail javi@vecernji.net Javite nam i vašu situaciju u prometu, posebice u javnom prijevozu

>> U Zagrebu se očekuje do 35 cm snijega, u gorju pola metra

>> Stiže zahlađenje! Sljedeći tjedan temperature padaju i do -15 stupnjeva

Ključne riječi

Komentara 21

ZA
Zagor
09:15 28.12.2014.

ciklona ines...... pa ljubica.... a kad bude dolores bit ce sunce.... Bože mili... ljudi samo je pao snijeg Bogu hvala...

IV
Ivanveliki
11:31 28.12.2014.

meni se bas sviđa snijeg! Kad će padat ako ne sad

Avatar Arsendiklic
Arsendiklic
10:52 28.12.2014.

Ovaj snijeg ne ide na ruku Kolindi, krkane bi mogli pojesti vukovi, na putu do birališta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije