Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRNI PROSVJED

Čiji su prsti u pekmezu zvanom KIO Keramika Orahovica?

prosvjed
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
1/6
07.10.2011.
u 15:18

S više od 350 milijuna kuna država je najveći vjerovnik propale tvornice, o kojoj se ne govori zbog medijske blokade, tvrde radnici.

ORAHOVICA – Ni 15 mjeseci nakon otvaranja stečaja u najsuvremenijoj i najvećoj, propaloj hrvatskoj tvornici keramičkih pločica Kio Keramika Orahovica, u kojoj je ugašeno više od 300 radnih mjesta, radnici ne znaju kako će i kada naplatiti više od 20 milijuna kuna potraživanja za plaće, naknade i otpremnine. Tijekom stečaja utvrđeno je da je tvrtka stvorila neplaćene obveze u iznosu većem od 600 milijuna kuna, a kako je imovina stečajnog dužnika manja od stotinjak milijuna kuna, izvjesno je da će vjerovnici izgubiti više od pola milijarde kuna. Na današnjem prosvjednom skupu ispred svoje tvornice tridesetak radnika, članova Udruge vjerovnika i djelatnika bivše KIO Keramike Orahovica oštro je prozvalo Vladu RH, sve političke stranke, lokalnu vlast i pravnu državu za neučinkovitost u zaštiti radničkih prava.

U stečaju najgore prošli radnici i država

– Od Vlade RH tražimo da i problem radnika KIO Keramike riješi kao što je pronašla rješenje za radnike Dalmatinke u Sinju, Đakovčanke u Đakovu i drugima. Posredstvom HBOR-a, HPB-a, Fonda za razvoj i zapošljavanje te Ministarstva financija država u KIO Keramici potražuje više od 350 milijuna kuna i njezin je najveći vjerovnik. Zašto Vlada ne reagira? Čiji su prsti u pekmezu zvanom KIO Keramika? Čudno je što su se u našoj tragediji naplatile banke, a jedino to nije uspjelo državi čiji predstavnici šute i čekaju da se tvornica još više obezvrijedi. Kao da se nekome pogoduje da jeftino preuzme najsuvremeniju tvornicu keramike u ovom dijelu Europe. Pljačka KIO Keramike u medijskoj je blokadi pa je očito da netko vrlo snažan u državi pokušava zataškati sve što se dogodilo u ovoj tvornici – izjavio je Ivan Mužar, predsjednik Udruge vjerovnika i bivših djelatnika KIO Keramike, koji se jedini bore za opstanak tvornice i povratak na svoja radna mjesta.

'Kumovi' koji su od tvornice imali koristi sada u širokom krugu zaobilaze Orahovicu

Na prvoj javnoj dražbi imovina KIO Keramike nudila se za 130 milijuna kuna, na sedmoj dražbi za 53 milijuna kuna, ali je unatoč drastičnom smanjenju vrijednosti nitko ne želi kupiti. U udruzi drže da ni zakupoprimac tvornice Keramika Modus iz Rujevca nije izvršila preuzetu obvezu da zaposli obećanih 300 radnika već danas radi samo 115 radnika. Radnici su danas, bez dlake na jeziku, prozvali sve koji su "kumovali" propasti njihove tvrtke: bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, savjetnika Vedriša, generala Kotromanovića, Nadana Vidoševića i druge hrvatske uglednike u vladajućoj parlamentarnoj koaliciji i oporbi tvrdeći da su često dolazili u Orahovicu kada su od KIO Keramike imali koristi. Radnica Jasmina Modrić, koja je 23 godine radila u tvornici pa ostala na ulici, nije mogla suspregnuti suze zbog toga što joj je oduzeto pravo na rad. Više od 90 posto otpuštenih radnika hrvatski su dragovoljci i branitelji koji su nakon završetka rata umjesto u povlaštenim mirovinama svoju budućnost vidjeli u poštenom radu. Otpušteni radnici zamjeraju i stečajnom upravitelju da ne drži do njihovih prava, kao i političkim strankama koje u velikom luku zaobilaze Orahovicu i njihovu tvornicu.

Političarima: Predizbornu kampanju pretvorite u djela, a ne prazna obećanja

– Pozivamo državu i molimo za pomoć, za spas ove tvrtke, spas proizvodnje i radnih mjesta. Evo prilike da svoju predizbornu kampanju pretvorite u djela, a ne prazna obećanja – poručila je političarima i saborskim zastupnicima otpuštena radnica Đurđa Šimatović. Radnici su zaprijetili da će sljedeći prosvjed, ne pomogne li Vlada RH u spašavanju ove tvornice, održati na državnoj cesti D2 ili željezničkoj pruzi.

Ključne riječi

Komentara 20

NE
neverane
16:46 07.10.2011.

Mesićevi.

DU
Deleted user
18:00 07.10.2011.

Orahovica??? Zasto mi ide odmah asocijacija na Stevana????

MA
marko53
17:30 07.10.2011.

Gdje Mesonja umijesa prste tu trava ne raste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije