Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krov nad glavom

Cijene stanova 
kao 2004: Nekretnine trećinu jeftinije nego prije krize

zgrada
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
13.08.2014.
u 10:03

Treba nam optimizam više od ičeg drugog. Oporavka tržišta nekretnina neće biti bez buđenja potrošačkog optimizma, kaže Goran Buturac s Ekonomskog instituta

Cijene stambenih nekretnina pale su približno 30 posto u odnosu na pretkriznu 2008. godinu i vratile su se na razine s kraja 2004. godine, navodi HNB u studiji Financijske stabilnosti.

Veći pad na Jadranu

Prema hedonističkom indeksu cijena nekretnina, koji HNB računa na osnovi realiziranih transakcija i procjena realiziranih transakcija s Hrvatske burze nekretnina, cijene su znatnije počele padati tek 2013. i ove godine, no posljednje korekcije bile su izraženije na Jadranu. Ako se gleda dulje razdoblje, zagrebačke su cijene na kraju drugog kvartala ove godine ipak pale više – 36,3 posto u odnosu na rekordnu 2008. godinu, dok je na Jadranu pad cijena bio 32,2 posto.

– Ta je korekcija u cijelosti poništila snažan rast zabilježen u pretkriznom razdoblju vrativši ih na razine s kraja 2004. godine – ocjenjuju analitičari središnje banke, koji vjeruju da je nastavak opisanih kretanja izgledan i u ostatku godine. Prodaja i dalje stagnira i vrti se oko 20-ak tisuća starih i oko dvije tisuće novih stanova. Cijene novih stanova otprilike su 1400 kuna više nego što su bile 2004. godine i očito padaju sporije. Tada se kvadrat novog stana prodavao po 9000 kuna, odnosno 1200 eura. Na godinu se u Hrvatskoj dovrši oko 12 tisuća novih stanova.

Oporavak tržišta nekretnina ne možemo očekivati bez ukupnog gospodarskog oporavka i buđenja potrošačkog optimizma – navodi analitičar Ekonomskog instituta Goran Buturac, koji procjenjuje da okolnosti još guraju građevinare, pa i sektor nekretnina, na pad cijena.

Do početka krize građevina je zapošljavala 120 tisuća radnika, sada jedva da ima 80 tisuća. Čak 40 posto nezaposlenih nema ni srednje škole i Buturac kaže da se radnici s takvim kvalifikacijama neće zapošljavati u nanotehnologijama, nego na građevini, zbog čega je oporavak tog sektora jako važan.

Treba nam – optimizam

– Nama je sad potreban optimizam više od ičega drugog. Bez optimističkih očekivanja neće biti potrošnje stanovništva i investicija, a sve dok građani ne počnu trošiti i poduzetnici ulagati, neće biti ni oporavka na tržištu rada. Prelazimo iz materijalne i sfere brojki u posve psihološku i sociološku domenu – kaže Buturac te savjetuje Vladi da mijenja pristup i nađe način da izađemo iz začaranog kruga.

– Punjenje državne blagajne ne može biti cilj i zato je dobro da nas EU kontrolira kroz proceduru prekomjernog deficita. Ljudi ne vraćaju kredite jer su ostali bez posla i u krizi se prvo odriču trajnih potrošnih dobara. Građevinu i tržište nekretnina teško je promatrati izvan ukupnog kretanja. Kako prodaja stagnira bez obzira na dosadašnji pad cijena, to je znak da građani još misle da cijene nisu dovoljno pale – ističe analitičar Ekonomskog instituta.

>>Stanovi jeftiniji 9,7%: 'Cijene su počele padati tek kada je HNB postrožio regulativu'

>>Pravo vrijeme za kupnju nekretnine?

>>Novi stan od 70 m² sljedeće godine skuplji 28.000 kuna

Komentara 28

OE
oetzi
10:23 13.08.2014.

U Istri jos i danas traze za stan po m² 2500-3500.-€, a za kuce bez kanalizacije na selu 15 km od mora za 100m² 250-300000 €. Prije ce Firma propasti nego spustit cijenu na narmalanu razinu.

MN
mnemnosine
10:12 13.08.2014.

Narod nema da izgura pola mjeseca oni o stanovima.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
10:20 13.08.2014.

Smatram da je cijena kvadrata stana u ZG još velika...Realno po meni 750-800 eura....Do sada su prodavači stanova pljačkali kupce...e sad su i oni došli na svoje pa kukaju....Cijene će biti i niže u odnosu na ove danas...zašto ???... pa narod nema novaca. A ići u kredite s otplatom od cca 30 godina je vrlo, vrlo riskantno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije