Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište nekretnina

Cijene stanova i kuća rekordno su pale, ali prodaja ipak stoji

Tabor
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
28.12.2013.
u 12:30

Tržište nekretnina u 2014. bit će obilježeno spašavanjem dužnika i daljnjim korekcijama cijena

Hrvatska bi u godini koja je na izmaku mogla biti europski rekorder po padu cijena nekretnina. Novi su stanovi u prvoj polovici godine prodavani 12 posto jeftinije nego prije godinu dana, a europski statistički ured zabilježio je da su u razdoblju od travnja do srpnja cijene pale čak 19,7 posto u odnosu na isti period lani.

Lom još traje

Pokazalo se da ni taj pad nije bitnije utjecao na prodaju, jer građevinari nađu kupce samo za nešto više od dvije tisuće od 12 tisuća stanova koje završe tijekom godine, tako da se procjena o broju neprodanih novih stanova već popela na 20 tisuća. U prvih šest ovogodišnjih mjeseci prodano je samo tisuću novih stanova. Država je opet skočila u pomoć preko POS plus programa i subvencija kamata no i uz te uvjete građani se teško odlučuju na zaduženja i ulazak u riskantni kreditno-dužnički odnos s bankama.

Slom tržišta nekretnina do kojeg je došlo nakon 2008. godine bio je vidljiviji po drastičnom padu, a kasnije i stagnaciji prodaje nego po cijenama, koje su banke i građevinari dugo držali na previsokim razinama. Značajne korekcije dogodile su se tek nakon ulaska građevinara u predstečajne nagodbe i pritiska regulatora na banke da čiste loše bilance, a stručnjaci koji prate tržište nekretnina vjeruju da će predstojeću 2014. godinu obilježiti s jedne strane daljnji pad cijena, a s druge spašavanje dužnika, bilo da je riječ o građanima ili investitorima.

– Očekujem daljnji nešto intenzivniji pad cijena nekretnina prouzrokovan opetovanim najavama uvođenja poreza na nekretninsku imovinu i čišćenjem bilanci banaka i građevinskih poduzeća. Očekujem i daljnju diferencijaciju cijena između kvalitetnih i nekvalitetnih stambenih projekata – ističe Maruška Vizek, analitičarka Ekonomskog instituta.

Prema podacima s burze nekretnina, cijene traženih stanova u Zagrebu kreću se od približno tisuću eura na periferiji do dvije tisuće eura za kvadrat u centru grada, a dvije tisuće eura tražena je cijena i u Splitu. U Dalmaciji se prodaja prepolovila sa deset na približno pet tisuća prodanih stanova i kuća godišnje jer nema potražnje iz inozemstva, a domaći se kupci drže podalje od nekretnina, jer se siromašniji ne usude ulaziti u kredite, a bogatiji čekaju da vide što će biti s porezom na nekretnine. Ove su se godine stambeni krediti u prosjeku odobravali uz kamatnu stopu od 5,5 posto, no uglavnom se radilo o akcijskim prodajama iz kontingenta neprodanih stanova, jer se u redovnoj ponudi stambeni krediti nude uz kamatnu stopu od 6 do 7 posto, što nikoga tko ne mora neće potaknuti da se zaduži. K tome, jače lokalne jedinice ponudile su povoljan najam gradskih stanova, a masovnija se akcija najma stanova priprema za proljeće širom zemlje. Država, banke i građevinari pripremaju liste neprodanih novih stanova za najam, a povrh toga država je uvela i porezne stimulacije za otpis dugova.

Godina rada za 6 kvadrata

– Usporavanje gospodarskog rasta moglo bi dovesti do daljnjeg pada cijena nekretnina primarno zbog visoke dohodovne elastičnosti cijena nekretnina, upozorava Goran Buturac u sektorskoj analizi Ekonomskog instituta. Inače, prosječno plaćeni Hrvat za godišnju plaću može kupiti samo šest četvornih metara stana, slabije plaćeni Bugarin 10 kvadrata, a Španjolac 12.

– Trajniji oporavak tržišta nekretnina bit će teško ostvariv bez rasta ukupnog gospodarstva, zaposlenosti i dohotka stanovništva – kaže Buturac.

Dakle, u idućoj godini prilično će se pomučiti svi oni koji se nađu u situaciji da moraju prodati stan ili kuću, dok bi za kupce čekanje i dalje moglo biti najbolji savjet.

Komentara 31

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
15:00 28.12.2013.

Cijene su jos uvijek prenapuhane.Bijedne kucice nekih 50m² diljem Jadrana za 50000 evra???Halo,gdje Vie to zivite,hocete li Malorca da poredite s Privlakom i Posedarjem ???Gdje to ima...Osim toga kuce koje se na jadranu prodaju su katastrofalno gradjene(svako je sam gradio) ,rasporedi prostorija kao u crtanom filmu,elktro i vodna instalacija katastrofalna...ali zato cijena od 1200 evra pa navise...nema druze od toga nista,realna cijena (moje misljenje) .ZG=600-900€/m² ,Jadran =400-1500€/m2 ostatak drzave 300-600€/m² ...stim da vecina gradjevina na jadranu spada u 3 kategoriju tj 600-800€/m² ...Znaci kada spuste na tu cijenu e vidjes onda prodaje ali ovako...nema sanse,svi se nadaju kapitalu iz vana ali nece nitko iz vana uloziti u vikendicu 100000 evra koji mu fakticki propadaju nego ce radije dati novac na banku i imati 3000 € kamate a za te novce ides na Hawai 2 tjedna...pa ti sad razmisli ...a sto se tice stranaca-oni ce kupovati samo kvalitetne nekretnine kojih kod nas ima nekih 5%...

BU
Bubalamala
12:17 28.12.2013.

Sve su te cijene prenapuhane pa je i normalno da se nekretnine ne prodaju,to bi bilo preskupo i za zapadno evropske place a najcesce ne odgovaraju evropskom standardu.

Avatar gladnijura
gladnijura
12:30 28.12.2013.

Kad bi se bankama i vlasnicima neprodanih stanova naplačivao porez na neprodanu nekretninu kako se to radi vani, još bi im pale cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije