Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob taksista u Brodu

"Cijena od 16 kuna je neisplativa, to je marketinški trik"

taksisti
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
01.07.2015.
u 13:14

Direktor tvrtke "Dobra vila" Josip Franić kaže kako, nakon što su mu iz Cammea predstavili projekt, nije puno dvojio.

Na pomolu je rat taksista u Slavonskom Brodu. Vodeći hrvatski taksi prijevoznik, Cammeo grupa, putem franšize s "Dobrom vilom" došao je u Brod i odmah snizio cijenu vožnje unutar 5 kilometara s 20 na 16 kuna, iako su ispočetka negirali takvu mogućnost. Direktor tvrtke "Dobra vila" Josip Franić kaže kako, nakon što su mu iz Cammea predstavili projekt, nije puno dvojio. - Kao franšizni partner imam mnogo više mogućnosti za napredovanje i zaradu nego kao samostalni obrtnik. Jednostavnije je raditi unutar većeg sustava, koji može kontinuirano nadograđivati kvalitetu svoje usluge i biti cjenovno prihvatljiv – rekao je Franić.

U Cammeu, pak, kažu, kako su nositelji franšize njihovi partneri, a ne konkurencija.

- Naša tvrtka ima iskustva u upravljanju taksi kompanijom te je, zahvaljujući tome, razvila i ovaj inovativni model kojim želi optimizirati poslovanje, ali i koji omogućava svim postojećim ili potencijalnim taksistima da, koristeći naš brend i resurse, samostalno upravljaju svojom tvrtkom - kaže voditeljica Taxi Cammeo franšize Biljana Karanović.

Cammeo će ustupiti svoje dispečerske, telefonske i internet usluge Dobroj vili, koja će voziti u svojim vozilima pod njihovim imenom. Iz Cammea su pozvali i druge brodske taksiste na suradnju, pod istim uvjetima. U Slavonskom Brodu trenutno radi 25 obrta koji se bave taksi prijevozom. U njima je zaposleno čak 70 vozača, od kojih većina nije nimalo zadovoljna ovakvim razvojem situacije. Kažu kako su zbog prevelikog broja izdanih radnih dozvola i nelojalne konkurencije i do sada poslovali na rubu isplativosti, pa sada prijete prekidima rada, blokadom prometa, vožnjom u koloni, trubljenjem... U sekciji taksi prijevoznika kažu kako je cijena od 16 kuna neisplativa i čude se potezu Dobre vile koja je, kažu, i sama nedavno vozila po tom iznosu, pa ga je onda digla na 22 kune, jer se nije mogla pokriti. Misle kako je riječ o običnom marketinškom triku kojim se Cammeo pokušava probiti na tržište, jer toj cijeni treba pridodati i naplatu poziva, a o dugim čekanjima da se i ne govori. Cijena koncesije od 5.000 kuna ne pet godina po vozilu nije problematična, ali zakoni bi, kažu, trebali biti isti za sve.

- Uvjeravaju nas kako bi se zabrana izdavanja novih licenci negativno odrazila na korisnike. Međutim, bilo bi onda dobro da i drugi gradovi krenu primjerom Broda i otvore svoja vrata svima. Ako u Slavoniju dolaze prijevoznici iz drugih regija, zašto mi ne možemo voziti, primjerice, u Zagrebu? Čiji se interesi tu štite? - pita se Tomislav Kljaić, predsjednik sekcije autoprijevoznika pri brodskom Udruženju obrtnika i vlasnik RR Taksija. U Gradskoj upravi, pak, kažu kako su im iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja potvrdili da su koncesije za obavljanje usluge auto taksi prijevoza na području Slavonskog Broda izdane u skladu sa zakonskim propisima te da ograničavanje ili onemogućavanje konkurencije na tržištu nije dozvoljeno.

- Posljednji primjer franšiznog ugovora na području grada dokazuje da se smanjivanjem broja izdanih koncesija za obavljanje usluge taksi prijevoza ne može utjecati na slobodu tržišta – poručili su iz Grada.

>> Taksisti prosvjeduju protiv Ubera - prevrću se auti, gore gume...

Komentara 3

SV
smiljan vuk
14:04 01.07.2015.

Brodjani sto ce te kad vam dojdje Americki UBER ßßß koji radi na crno bez koncesija ljudi dobiju ajfone i oni zovu direktno vozace POGLEDAJTE borbu taksista u Francuskoj

OK
okus
20:05 01.07.2015.

U Zagrebu smo imali NAS " stari" Taxi i sve je funkcioniralo. Sad je samo g....

MT
mladen.turcic
15:24 11.07.2015.

ako vam dođe popusili ste,,,,gdje je god došao napravio je milijunske dugove koje mu država oprašta a vas će zavit u crno,,,nećete moći ni auto održavati,,,propast 100%

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije