Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatske kontroverze

Čija je ideja o 200 obitelji: Tuđmanova ili Vesne Pusić?

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
06.03.2014.
u 10:38

Kako je nastala legenda? Bivši guverner HNB-a i savjetnik predsjednika Pero Jurković kaže da je ta izjava izvučena iz konteksta Tuđmanova govora za posjeta Koprivnici 1991.

U hrvatskoj javnosti vlada mišljenje da je legendu o “dvjesto bogatih hrvatskih obitelji” izmislio pokojni predsjednik Tuđman kada je odlučivao da se krene u privatizaciju.

Je li to zaista Tuđmanova zamisao i tko ju je prije njega u hrvatskoj javnosti prvi elaborirao donosi novinar i istraživač Ivica Radoš u svojoj knjizi “Hrvatske kontroverze” koja se nalazi na kioscima Tiska u izdanju Večernjeg lista.

Tko je prvi elaborirao

Radoš u svojoj knjizi otkriva da je zamisao o dvjestotinjak obitelji koji bi vladali Hrvatskom mnogo prije dr. Franje Tuđmana spominjala sadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, još sredinom osamdesetih kada je kao profesorica sociologije radila na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ona je tada, tvrdi Radoš u svojoj knjizi, lansirala ideju o bogatim obiteljima koje bi trebale vladati zemljom.

Pokojni Pero Jurković, bivši guverner Narodne banke i savjetnik predsjednika Tuđmana, otkrio je još 2005. kako je zapravo nastala priča o dvjesto bogatih obitelji. – Kad je spomenuo tih dvjesto hrvatskih obitelji, pri posjetu Podravini, Koprivnici i Bilokalniku, to mu je izvučeno iz konteksta. S obzirom na vrlo pozitivnu ulogu hrvatskog plemstva, rekao je da bi bilo dobro da u Hrvatskoj imamo dvjesto bogatih obitelji i tvrtki, spomenuvši pritom obitelj Drašković i druge – govorio je Pero Jurković.

"Jedna od najtežih i najružnijih lažnih kleveta"

Franjo Gregurić, predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva 1991. – 1992., tvrdi da nikada nije čuo Tuđmana da projicira hrvatsko društvo s dvjesto bogatih obitelji, nego s dvjesto hrvatskih tvrtki u privatnom vlasništvu. Borislav Škegro, jedan od ideologa privatizacije, kaže da su optužbe na Tuđmanov račun o dvjesto odabranih obitelji kao vlasnika glavnine kapitala “jedna od najtežih i najružnijih lažnih kleveta”.

Tomislav Družak, jedan od šefova Hrvatskog fonda za privatizaciju, legendu o Tuđmanovih dvjesto bogatih obitelji pripisuje novinarima. Bilo bi dobro, tvrdi Družak, da aktualna vlast podastre podatke o dvjesto najbogatijih obitelji u Hrvatskoj.

– Vesna Pusić o tome je pisala u svojim knjigama 1989. i 1992. Doduše, nije rekla dvjesto obitelji, nego dvjesto menadžera koji bi trebali imati proporcionalno veliku vlast da bi mogli upravljati Hrvatskom. Izvolite, svakom tko nađe citat da je moj otac rekao da dvjesto obitelji treba upravljati Hrvatskom, plaćam večeru – govorio je Miroslav Tuđman.

Menadžeri i tajkuni

Ivica Šola, intelektualac i kolumnist Večernjeg lista, podsjeća na sociološke radove Vesne Pusić, odnosno na knjigu “Vladaoci i upravljači” u kojoj je Pusić govorila o menadžerima upravljačima. – Usput, knjigu sam pročitao i nakon završetka se zapitao: Koja je bitna razlika između navodne Tuđmanove ideje o dvjesto “tajkuna” i Pusićkine o koncentriranju kapitala u uskom krugu od 18 (!) menadžera, pogotovu kada tu knjigu, poput mene, čitate 2002. – pisao je Šola.

– Ne poznajem tog Šolu. Rekli su mi da je pisao nešto. Sad se to hoće prikazati onim što nije – uzvraća Vesna Pusić. Ona je, naime, o menadžerima upravljačima pisala još 1986. u svojoj knjizi “Industrijska demokracija i civilno društvo”.

Budući da u to vrijeme u Hrvatskoj (Jugoslaviji) nije bilo političkih elita, odgovornost i vodstvo u društvu trebali su, prema teoriji Vesne Pusić, preuzeti rukovodeći kadrovi, menadžeri.

>>'Nije Kutle cvijeće, ali kakvih igrača ima, on je mala beba privatizacije'

>>Broj žrtava u logoru Jasenovac manji od službenog popisa

Komentara 151

Avatar MarkoHR
MarkoHR
10:56 06.03.2014.

U svojoj knjizi "Industrijska demokracija i civilno društvo" (1986), autorica Vesna Pusić opširno opisuje i zalaže se za demokraciju, kojoj bi cilj bio "velika koncentracija kapitala u odabranom krugu upravljačke elite",odnosno malobrojnh menađera koji pak "čine elitu koja ima natproporcionalnuu kontrolu nad raspolaganjem ekonomskim resursima o kojima ovisi većina društva" Pusićka je htjela da krupni kapital završi u džepovima "odabranih" 200 obitelji..

HO
hordubal
10:50 06.03.2014.

što god ljudi govorili Tuđman je prvi predsjednik RH, situacija u državi kada joj je bio na čelu bila je očajna, ratom opustošena i okupirana država, ali uspio ju je izvući iz svega toga na drugoj strani imamo v. pusić,ić, koja je izjavom da RH podržava sirijsku opoziciju izbila INI vrijedna naftna polja iz ruku; žena koja j eizjaivla da silovnane Vukovarke trebaju ići na čelu gay parade u Splitu; ženu koja je umirovljenicima rekla da neće primiti mirovine ako ne glasaju za ulazak u EU život mi se zgadi kad se sjetim da ta žena prima plaću od mojih izdataka i da je još nisu zatvorili na doživotnu robiju zbog veleizdaje

Avatar sayla 007
sayla 007
10:56 06.03.2014.

Pa opce poznato da se liberali zalazu za kmetstvo. Pomeli su srednju klasu u citavoj Evropi u poslijednjih 10-ak godina. Kod nas u CH su izgubili na svim izborima, jedva smo ih skinuli sa grbace nakon 100 godina, bili bi i nas ugurali u EU. Najgora ideologija, rak covjecanstva. Unistili su citav zapad, sVe ovo sta se dogadja, ekonomsko - financijske katastrofe okolo po EU, sve zahvaljujuci njima. Pokupili su sve kapitale, Lobby i privatne Banke, sacica multimiliardera, privatizirali sve zivo, sveli mase na prosjacki stap. Strasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije