Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slučaj Cetinski

Lažnim oporukama i darovnicama 'pokrili' imovine za 24 mil. kn?

mirko cetinski
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/14
30.07.2014.
u 21:00

Vinku i Mirka Cetinskog te dvoje poreznih inspektora sudac istrage Duško Tišma pustio je da se brane sa slobode

Supružnici Cetinski, nekad poznati pjevač Mirko i njegova supruga Vinka, bivša ministrica turizma, danas poslijepodne, dan nakon što su uhićeni u svojoj kući u Rovinju, a potom danas ujutro saslušani u riječkom USKOK-u, izašli su na slobodu.

Iako je USKOK predložio da se Cetinskima zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke odredi istražni zatvor, a iz istog razloga i zbog opasnosti od ponavljanja djela i uhićenim poreznim inspektorima s kojima su surađivali, sudac istrage riječkog Županijskog suda Duško Tišma taj je prijedlog odbio. Četvero osumnjičenika u nastavku istrage branit će sa slobode, a njihove obrane već su najavile da će se žaliti na pokretanje istražnog postupka. U ovom slučaju poznati bračni par, protiv kojega su već podignute dvije optužnice zbog malverzacija sa zemljištima u Istri kojima su s kompanjonima tvrtku Kermas Danka Končara oštetili za više od 150 milijuna kuna, osumnjičeni su za krivotvorenje isprava i poticanje dvoje riječkih poreznih inspektora, Silva Jelenčića i Mirjane Grijak, na zlouporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje.

"Hrvatski cirkus"

Poreznici su im, sumnjaju istražitelji, iznos od najmanje 24 milijuna kuna i vlasništvo nad nekretninama neosnovano prihvatili kao zakonito stečene prihode. Za Mirka Cetinskog cijeli je slučaj, rekao je po izlasku s ispitivanja, “hrvatski cirkus”. Opovrgnuo je optužbe rekavši da nema ničega i da su svoj posao radili pošteno, a da ih se želi “pokopati.” Na ispitivanju se, doznaje se, na pitanje tužitelja ima li imovine začudio i odgovorio mu: “Pa vi ste mi je blokirali, što me to pitate“. Za razliku od njega, Vinka Cetinski je blijeda, s odsutnim izrazom na licu ušla i izašla s ispitivanja.

O uhićenju roditelja očitovao se danas i sin Tony koji je u napisao da je ponovno sumnjičenje njegovih roditelja samo potvrda da tužitelji nemaju dokaza protiv njih jer su u istrazi dokazali podrijetlo svoje imovine što se sada želi “poništiti”. Poznati pjevač slučaj dovodi u vezu s utjecajem i novcem Danka Končara i njegova tima kojima je poručio da se “nimalo ne boji njih, kao ni ostalih guzoljubaca udbaškog bloka” te rekao da vjeruje u istinu i pravednost hrvatskog sudstva.

Upravo potragom za milijunima kuna za koje tužitelji u dvjema optužnicama tvrde da su ih Cetinski s partnerima prisvojili i “oprali”, kako navode, te radi prikrivanja pravog izvora ulagali, preuzimali i prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju, bavili su se USKOK-ovi istražitelji u osmomjesečnoj istrazi, a osumnjičenici su, pretpostavlja se, bili i pod mjerama tajnog nadzora. Poreznici se terete da su od kraja kolovoza 2011. do srpnja lani na traženje Cetinskih i u dogovoru s njima, dok su provodili porezni nadzor naložen kako bi se utvrdilo ima li razlike između vrijednosti imovine i stečenih prihoda iz poznatih i legalnih izvora, prihvaćali kao vjerodostojnu krivotvorenu dokumentaciju, primjerice oporuke rođaka, navodno i iz inozemstva, rješenja o nasljeđivanju, darovnice i druge potvrde koje su im oni predavali. I tako je kod Cetinskih sve bilo “čisto”.

>>Tony Cetinski: Nažalost, živimo u korumpiranom društvu u kojem vladaju pirane

>>Uhićeni Vinka i Mirko Cetinski. Lažirali porez?

Komentara 100

SM
smoking
11:01 30.07.2014.

Takvi su i napravili cirkus od Hrvatske!

FR
Freedooom
10:51 30.07.2014.

A kada ce se privesti ante nobilo?

DU
Deleted user
10:48 30.07.2014.

nisi trebao pustiti onu malu od nobila...udbas bi te stitio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije