Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oglasio se HAC

Cestarina prosječno skuplja 4,38 posto

HAC
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
05.04.2017.
u 15:50

Josip Draženović priznaje da je novi cjenik donio poskupljenja koja se penju do 50 posto u odnosu na stare cijene

Direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Draženović rekao je danas da HAC nije selektivno povećao cijene cestarine već da se isključivo radi o ujednačavanju s cijenama na dionicama Autoceste Rijeka Zagreb te ustvrdio da je prosječno povećanje cijena cestarina od 3. travnja 4,38 posto

Polazni elementi za izračun cijene cestarina su jedinična cijena od 0,483 kune po kilometru (stara cijena bila je 0,460 kuna) i duljina dionice autoceste, rekao je Draženović na brifingu za novinare.

Istaknuo je da HAC nije selektivno povećao cijene cestarine već da se isključivo radi o ujednačavanju polazišne jedinične cijene na svim dionicama autocesta pod upravljanjem HAC-a s jediničnom cijenom na dionicama Autoceste Rijeka Zagreb (ARZ), što je bio jedan od zahtjeva Svjetske banke nakon što se odustalo od monetizacije autocesta.

Uspoređujući novi cjenik od 3. travnja sa starim, Draženović je kazao kako prosječno povećanje cijena cestarina na 10.095 dionica iznosi 4,38 posto. Pritom je, kako je rekao, na 13 posto dionica cijena ostala nepromijenjena, na tri posto dionica rasla je dva posto, a na 10 posto dionica za tri posto. Nadalje, na 26 posto dionica cijena cestarine porasla je četiri posto, na 28 posto za pet posto, a na 11 posto dionica cijena je rasla za šest posto itd.

Draženović priznaje da je novi cjenik donio i poskupljenja koja se penju do 50 posto u odnosu na stare cijene, ali su gotovo zanemariva jer je riječ o niskoj bazi od par kuna i to na samo osam dionica.

Objašnjava da su cijene (od nekoliko kuna i lipa) zaokruživane naviše, a prije su bile zaokruživane naniže, pa su povećane i tu je nastala razlika.

Podsjetio je da će u turističkoj sezoni cestarina poskupjeti za dodatnih 10 posto, zbog servisiranja duga cestarskog sektora. Napomenuo je da Bina Istra takvu mjeru sezonskog povećanja cestarina provodi već tri godine zaredom. 

Medijske napise kako su nakon povećanja cijena cestarina hrvatske autoceste dodatno opustjele nazvao je nekorektnim. Objasnio je da se to može analizirati tek pri usporedbi referentnih vikenda, recimo prije ili tijekom Uskrsa.

>> Ovo je tablica po kojoj je HAC izračunao nove cijene cestarina na našim autocestama

>> Cestarina pet posto veća, ali na ENC-u i dalje veliki popusti

Komentara 2

DA
Dada24
17:16 05.04.2017.

Naj skuplji u evropi. Pa da. Dugovi moraju da se plate

DU
Deleted user
21:57 05.04.2017.

Rjeka-Karlovac je bila do sada 52 Kune,odnosno 104 Kune povratna,koliko je sada,jer se dolazi za uskrs malo doma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije