Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skuplji život

Poskupljuju plin i struja, a evo koliko ćemo više plaćati cestarine na autocestama

cestarina, autocesta
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/4
24.02.2017.
u 12:14

Od Zagreba do Rijeke cestarina će preko godine ostati ista, a ljeti 10 posto skuplja. Dodamo li skupljem HAC-u više cijene plina i struje, jasno je da stiže val poskupljenja

Hrvatsku očekuje val poskupljenja. Zbog viših cijena energenata mogli bi poskupjeti svi proizvodi, a u 2017. možemo vidjeti i pritisak na rast stope inflacije. Posljedica je to poskupljenja plina i korekcije cijene električne energije, a samo je pitanje dana kada će poskupjeti i cestarina na autocestama pod upravljanjem HAC-a. Naime, u pregovorima Hrvatske sa Svjetskom bankom o zajmu 1,8 milijardi eura za restrukturiranje državnih cestarskih tvrtki, kako doznajemo, dogovoreno je da se cijene cestarine na HAC-ovim autocestama izjednače s cijenama Autoceste Rijeka – Zagreb koje su oko pet posto veće.

Potvrda premijera

Stoga će na Dalmatini, autocesti Bregana – Lipovac – Osijek, Zagreb – Goričan, Zagreb – Sisak vozači uskoro plaćati skuplju cestarinu. Primjerice, za osobna vozila cestarina od Zagreba do Splita sada iznosi 174 kune, a nakon usklađenja s ARZ-om, iznosit će 183 kune. No osim toga, na svim autocestama HAC-a i ARZ-a uvest će se i ljetna, viša tarifa cestarine, a to će značiti poskupljenje od 10 posto. Tako će ljeti vožnja od Zagreba do Splita osobnim vozilom koštati 201 kunu, a od Zagreba do Rijeke 77 kuna. Poskupljenje cestarine bilo je i očekivano s obzirom na to da je Hrvatska odustala od monetizacije autocesta i odlučila se, dolaskom nove vlade, za restrukturiranje cestarskih tvrtki i refinanciranje njihovih dugova. Kako bi dobili povoljne kredite za to, poskupljenje cestarine, koje je zapravo minimalno u odnosu na zahtjeve Svjetske banke, bilo je neizbježno. Još ga samo treba potvrditi premijer Andrej Plenković. Premijer će morati uskoro donijeti i odluku o tome koliko će poskupjeti plin za kućanstva.

Naprečac donesen zakon

Unatoč očekivanjima, Vlada ni u četvrtak nije odredila maksimalnu cijenu plina za kućanstva pa je još nemoguće procijeniti koliko će u konačnici poskupjeti. Koalicijski partner u Vladi, Most, zadužen za energetiku i odgovoran za Zakon o tržištu plina, pokušava ublažiti negativan publicitet obećavajući da će zaustaviti rast cijene plina za kućanstva smanjenjem pojedinih stavki u cijeni plina. Ali i letimičnim pogledom na stavke koje čine ukupnu cijenu plina za potrošače vidljivo je da je prostor za ublažavanje udara vrlo uzak bez umanjenja stope PDV-a koja se obračunava na plin. Na svjetskim tržištima plin je poskupio 50 posto u odnosu na cijenu iz 2016. i procjene govore da bi nabavna cijena plina mogla dosegnuti i do 22 lipe po kilovatsatu. To bi značilo poskupljenje od 20 posto. Može se djelomično uštedjeti na marži i na cijeni distribucije, ali riječ je o neznatnom utjecaju na konačnu cijenu. Zajedno, trošak distribucije i opskrbna marža u Zagrebu iznose 6,1 lipu po kilovatsatu plina.

Drugim riječima, zaustaviti rast cijene plina nije moguće osim ako se HEP natjera u enormne gubitke ili Plinacru znatno smanje prihodi, što bi značilo uništavanje obje tvrtke i energetsku nesigurnost Hrvatske. Naprečac donesen zakon kojim je djelomično liberalizirano tržište plina tako će neminovno dovesti do skupljih životnih uvjeta, a u ovom trenutku samo je pitanje tko će to objaviti i hoće li Vlada iznaći način da to poskupljenje ublaži kao što je učinila s električnom energijom. Zbog naknada za obnovljive izvore energije računi za struju bit će oko 100 kuna skuplji na godišnjoj razini nego oni u siječnju, ali i dalje je to poskupljenje zanemariv dio ukupnog pojeftinjenja tih režija zahvaljujući nižoj stopi PDV-a. Građani koji su lani platili 3600 kuna za potrošnju električne energije i dalje su na dobitku pa će unatoč uvođenju naknade za OIE uštedjeti 240 kuna na godinu.

I cijena nafte malo-pomalo, ali sigurno raste pa se ne treba čuditi ni eventualnom poskupljenju benzina. Takve promjene za sobom uvijek vuku nove cijene transporta, a potom i veće konačne cijene hrane, higijenskih proizvoda, usluga... Život će u 2017. postati skuplji i to Vlada od građana neće moći sakriti.

>> Plenković: Vlada nastoji naći rješenje da građanima ne poskupi struja

Komentara 69

IV
ivek001
12:43 24.02.2017.

Plin poskupljuje zbog "gubitaka" - ima li tko od novinara, kada već policija i sudovi nemaju hrabrosti objasniti ljudima gdje su gubici! Cestarine poskupljuje da pokrpa gubite, objasnite narodu gubitke! Za struju predlažem svima izaberite najjeftinijeg opskrbljivača. Vjerujte to nećeće biti domaći, jer naši nas najviše kradu!

Avatar Darko zg
Darko zg
12:54 24.02.2017.

Cijena plina u Zagrebu po sm3 iznosi 2.98 KUNA a ne 29,5 LIPA.Do vašeg izračuna cijene pline ne može doći ni osoba sa dvadeset godina škole.Struja se obračunava po KW,voda po m2 plin po sm3 a ne kw.SM3=standardni metar kubični.I zašto se piše cijena nečega bez PDV-a kad u konačnici svi taj isti PDV moramo platiti.Lažete i obmanjivate potrošače sa neistinitim cijenama,dakle ponavljam plin u Zagrebu košta 2.98 kuna ,a ne 29,lipa

KN
knezevic3d
15:33 24.02.2017.

bravo za vjerodostojno.....e moj narode

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije