Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi cjenik HAC-a

Cestarina od Zagreba do Splita zimi 181 kunu, a ljeti 199 kuna

07.02.2016., Sibenik - Nova Vlada RH preispituje mogucnost ukidanja naplatnih kucica s autoceste i starog sustava naplate te razmislja o uvodjenju vinjeta na popluarnoj Dalmatini i ostalim autocestama.  Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
16.03.2017.
u 22:52

Od travnja HAC če uskladiti cijene cestarine s onim ARZ-a koje su pet posto više, a od 1. srpnja do 30. rujna uvodi se ljetna tarifa

Od 3. travnja cijena cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste bit će povećana pet posto kako bi se uskladila s cijenom cestarine Autoceste Rijeka – Zagreb. To je bio jedan od uvjeta Svjetske banke za kreditni aranžman za refinanciranje kreditnih obveza hrvatskih cestarskih tvrtki, kako bi se povećali njihovi prihodi. Kad sec cijena cestarine povisi za pet posto na HAC-ovim autocestama, vožnja od Zagreba do Splita, umjesto dosadašnje 174 kune za osobna vozila, koštat će 181 kunu, odnosno sedam kuna više.

To je povećanje manje od pet posto jer se na jednom dijelu poklapaju Dalmatina i autocesta Rijeka – Zagreb. Naime, od Zagreba do Bosiljeva na snazi je cjenik ARZ-a koji se neće mijenjati pa će tako na A1 cestarina biti povećana za pet posto samo od Bosiljeva prema Pločama i obratno. Cestarina za osobna vozila od Bosiljeva do Dugopolja sad stoji 144 kune, a s povećanjem od pet posto ona će iznositi 151 kunu. Prema novom cjeniku HAC-a, cestarina od, primjerice, Zagreba do Lipovca umjesto dosadašnje 122 kune koštat će 128 kuna, dok će od Zagreba do Goričana umjesto sadašnje 42 kune cestarina za I. kategoriju vozila biti 44 kune. Cijena cestarine od Rijeke do Zagreba ostat će ista pa će za osobna vozila i nakon 3. travnja iznositi 70 kuna.

Osim toga, uvodi se i ljetna tarifa cestarine koja će biti 10 posto viša u odnosu na zimsku, a primjenjivat će se od 1. srpnja do 30. rujna. Tako će, primjerice, ljeti vožnja od Zagreba do Splita za osobna vozila autocestom koštati 199 kuna, dok će od Zagreba do Rijeke ljetna cestarina za osobna vozila koštati 77 kuna. Popusti za ENC zasad ostaju na snazi, no i oni će se postupno smanjivati od ljeta 2018. godine.

>>Grčić: Povećanjem cestarina neće se riješiti dug autocesta!

>>Novi udar na građane: Cestarine poskupljuju od 1. travnja

Ključne riječi

Komentara 5

PA
pavel1001
08:59 17.03.2017.

a u jesen?

JA
janosit
22:24 07.02.2018.

Zdravo, Ovdje možete pronaći stvarne cijene na korisničkoj razini: http://tollfee.eu/cestarina/hrvatska Lijepi Pozdrav,

AN
ANTIFA
08:31 17.03.2017.

ovi. nisu normalni. 50 eura cestarine da bi otišao i vratio se s mora?? Ha ha , upoznajmo Hrvatsku - živio Napoleon i njegove besplatne ceste, vidimo se na janjetini, svakako bolji izbor od financiranja. korumpiranog HACa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije