Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaćaju i kamate

Cerar: Slovenija će vratiti novac štedišama Ljubljanske banke

Miro Cerar
DPA/PIXSELL
24.11.2014.
u 16:33

- To sa naše strane znači da ćemo morati vratiti novac štedišama koji dokažu da su imali štednju - kazao je Cerar.

- Mi ćemo tu presudu ispoštovati. Slovenija će je ispoštovati i napravit ćemo sve potrebne korake u tom smjeru - kazao je slovenski premijer Miro Cerar u intervjuu za bosansko-hercegovačku televiziju BHT1.

Potvrdio je da će Slovenija poštovati presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu prema kojoj je kršila ljudska prava štediša Ljubljanske banke u pogledu raspolaganja imovinom te da će im novac iz stare devizne štednje vratiti. - To sa naše strane znači da ćemo morati vratiti novac štedišama koji dokažu da su imali štednju. Vratit ćemo je zajedno s kamatama koliko je to potrebno u skladu sa zakonom - rekao je Cerar i dodao da će pripremiti "odgovarajuće pravne temelje" kako bi u sljedećoj godini taj proces mogao početi.

"U Hrvatskoj se događa i neka druga priča"

Objašnjavajući svoju izjavu iz srpnja kada je kazao da Slovenija treba razmisliti o pokretanju postupka pred međunarodnim sudom pravde protiv onih nasljednica SFRJ koje krše sporazum o sukcesiji SFRJ iz 2001., Cerar je u razgovoru rekao da se ne radi o prijetnji Slovenije tužbom pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu protiv BiH.

- Izjava je bila povezana sa problematikom u Hrvatskoj, gdje se događa još neka druga priča, ali pustimo to sada na stranu, mislim da je to bilo u vezi sa Hrvatskom prvenstveno - rekao je Cerar ne objasnivši na koje to točno slučajeve iz Hrvatske misli. Hrvatska Vlada je u rujnu objavila da Slovenija mora vratiti staru deviznu štednju svim hrvatskih štedišama kojima ona još nije vraćena. "Ova konačna presuda Europskog suda za ljudska prava direktno se odnosi i na sve hrvatske štediše Ljubljanske banke Ljubljana, koji su prije raspada SFRJ svoje devize ulagali u podružnice te banke izvan Slovenije, a kojima ta stara devizna štednja nije vraćena", stajalo je u priopćenju Vlade iz rujna.

>>Slovenija mora vratiti štednju Ljubljanske banke svim hrvatskim štedišama

>>Ljubljanska banka ne želi da se spor rješava na hrvatskom sudu

Komentara 8

JO
jozomali
19:41 24.11.2014.

nisu slo ven ci došli sami do toga....europa ih je stisnula....i na koncu su izgubili spor....ne bilo kakav...nego međunarodni....slove nci su po dm ukli....to stalno dokazuju

NV
novo vriijeme
19:44 24.11.2014.

Pravi naslov Slovenija će vratiti novac štedišama ljubljanske banke iz BiH. Jer kao što smo pročitali Hrvatska je nešto drugo. Nimalo ne sumnjam da je Jaca Kosor tu štednju trampila nama iza leđa za neki drugi interes. Puno je biloilo mutnih poslova i crnih i zlatnih kadrovskih lista iza naših leđa kod ulaska u EU.

KN
knezica
18:13 24.11.2014.

Ovo su najveći lopovi na svijetu! Pretkeli su barbare sa istoka u muljanju i krađi tuđega, naravno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije