Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatko Hasanbegović

Centar Simon Wiesenthal traži ostavku hrvatskog ministra kulture

Efraim Zuroff
Foto: Jorg Carstensen/DPA/PIXSELL
06.02.2016.
u 08:18

"Pozivamo hrvatsku vladu da zamijeni Hasanbegovića osobom koja odgovara mjestu ministra kulture i koja će tome mjestu donijeti čast i prestiž"

Centar Simon Wiesenthal izrazio je u četvrtak "šok i indignaciju" zbog nekih poteza i komentara novog hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića te je pozvao hrvatsku vladu da odmah smijeni svog ministra zbog njegova stajališta prema hrvatskom pokretu otpora protiv fašizma tijekom 2. svjetskog rata.     

"Pozivamo hrvatsku vladu da zamijeni Hasanbegovića osobom koja odgovara mjestu ministra kulture i koja će tome mjestu donijeti čast i prestiž, a ne sramotiti svoju zemlju pred cijelim svijetom", napisao je u svojoj izjavi objavljenoj na web stranici Centra njegov ravnatelj za Izrael i Istočnu Europu dr. Efraim Zuroff. Sadržaj priopćenja prenijela je i agencija Reuters.  

U priopćenju se navodi da su brojni zabrinuti hrvatski građani tijekom protekla dva dana skrenuli pažnju na djelovanje i izjave ministra Hasanbegovića.

U priopćenju koje je objavio Zuroff navodi se također da Centar želi izraziti indignaciju zbog toga što je ministar Hasanbegović objavio knjigu o komemoraciji Holokausta, kako se navodi, "diskreditiranog" američkog (židovskog) autora Normana Finkelsteina i zbog njegovih neutemeljenih i netočnih komentara o povijesti Hrvatske u 2. svjetskom ratu i Holokaustu.

Objava te knjige dovoljan je razlog koji Hasanbegovića diskreditira za mjesto ministra u vladi zemlje članice Europske unije, navodi se u priopćenju u kojem se optužuje hrvatskog ministra da odbija priznati genocidnu prirodu ustaškog režima te za prezir prema hrvatskim antifašistima koji su se borili protiv njega. Dodaje se da je riječ o "potpuno neosnovanoj" reviziji povijesti 2. svjetskog rata i Holokausta koja je "apsolutno neprihvatljiva".

Centar Simon Wiesenthal jedna je od najvećih međunarodnih židovskih organizacija za zaštitu ljudskih prava s preko 400.000 ogranaka u Sjedinjenim Državama. Riječ je o nevladinoj organizaciji koja djeluje pri Ujedinjenim narodima, UNESCO-u, OESS-u, Vijeću Europe i drugim međunarodnim agencijama.   

Imenovanje povjesničara Zlatka Hasanbegovića za novog hrvatskog ministra kulture izazvalo je kritike i zahtjeve za njegovom smjenom koje je postavila hrvatska oporba i neke nevladine organizacije, koje smatraju spornim neke njegove izjave o hrvatskom antifašizmu. Ministar Hasanbegović odbacio je te kritike koje mu se upućuju kao neutemeljene.

>> Ornela Vištica demantirala da je dala podršku inicijativi za smjenu ministra Hasanbegovića

>> Facebook-grupa potpore Hasanbegoviću skupila preko 14.000 članova

Komentara 482

IV
ivaba
08:38 06.02.2016.

Podrska nasem ministru kulture ........ Cime se ovaj centar bavi......Sto su Pupovci , Pusici, Jovanovici, Milanovici, aktivni kad treba raditi protiv Hrvatske.......Da li je i Beograd trazio smjenu??????? Zanima me zasto Wiesenthal suti i ne osuduje rehabilitaciju cetnistva u Srbijibiji ....zasto dozvoljavaju pregovore EU sa Srbijom nakon rehabilitacije cetnika Draze.........

DU
Deleted user
08:36 06.02.2016.

Koja farsa! Židovima je njihov holokaust svet, a kad Hrvati spomenu svoj holokaust onda ih boli k.r.c!!

ER
Erick
08:35 06.02.2016.

Neka pogleda sto njihovi ministri rade u Palestini. Mnoge rezolucije UN su blokirane zahvaljuci njihovim prijateljima u US. Nas ministar nije napravio niti jednu kucu a pogotovo ne naselje na tudjoj zemlji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije