Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za Uskrs

Čega će se u korizmi odreći političari, umjetnici, estrada...

jelena rozga (1)
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/15
13.02.2013.
u 11:35

To čega se čovjek odriče ne smije biti javno jer onda je riječ o farizejštini, kaže Marin Knezović iz SDP-a

Danas počinje korizma, četrdeset dana kršćanskog odricanja i pripreme za Uskrs. Mnogi pak odricanje od užitaka u duhovne svrhe spajaju s drugim ciljevima, žele smršavjeti, prestati pušiti...

Političari i estradnjaci s kojima smo razgovarali korizmeno odricanje prihvaćaju kao žrtvu odricanja od nečeg što vole, poput kandidatkinje za gradonačelnicu Zagreba iz HDZ-a Margarete Mađerić koja će se odreći slatkoga, dok drugi o odricanjima ne žele govoriti te naglašavaju povjerenje s Bogom.

To čega se čovjek odriče, upozorava nas Marin Knezović (SDP), ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, ne smije se dijeliti s javnošću jer je onda riječ o farizejštini i samohvali, što oduzima smisao duhovne discipline. To mora ostati samo u odnosu vjernika i Boga.

Don Anton Šuljić objašnjava da odricanje služi da “kroti našu pohotu, želju za moći, vlasti i dominacijom te stavi čovjeka u kontekst stvorenja koje nije apsolutni gospodar”.

– Suzdržavanje od jela, pića i ostaloga želja je čovjeka da dade prvenstvo duhovnome pred materijalnim. Objava o odricanju nema smisla, već čovjek mora biti usmjeren na unutarnji svijet gdje je samo sa sobom i Bogom –kaže don Šuljić objašnjavajući da odricanje od slatkoga ima smisla ako ćemo ono što bismo potrošili usmjeriti u humanu svrhu.

Primjerice, ako nam padne na pamet pojesti komad torte i mi se toga suzdržimo te 15 kuna koje bismo potrošili u slastičarnici damo siromašnome ili uplatimo u humanitarne svrhe, odricanje ima smisla.

– Odreći se hrane radi linije ima estetski ili karakter čovjekova odnosa prema zdravlju. Jednako je i s pušenjem. Odricanje od pušenja duhovno ima smisla ako ono što bismo potrošili na cigarete uložimo u nešto drugo – objašnjava don Šuljić podsjećajući da odricanje nije disciplina koja je čisto kršćanska, već je poznaju i druge religije. No dojam je da mnogi korizmeno vrijeme koriste za odricanje od onog što će im donijeti fizički vidljiv rezultat. 

>> Biskup Košić pozvao na bojkot kupovanja nedjeljom u korizmi

Komentara 21

Avatar deziderij
deziderij
06:51 14.02.2013.

Sitnozubi su u korizmi već godinama dok političari, umjetnici i estrada nemaju pojma što je to korizma.

SA
sargu123
10:06 13.02.2013.

Odreći su se odricanja !

G1
grom 111
12:27 13.02.2013.

ja se punice odricem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije