Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijerov kabinet

'Časnik za vezu' koordinirat će projekte Pelješki most, IBM...

23.02.2016., Zagreb - U hotelu Esplanade odrzana konferencija Proracun zaokreta. Na konferenciji je bio prisutan i premijer Tihomir Oreskovic s nekolicinom ministara. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
25.02.2016.
u 21:30

Ministri s kojima smo razgovarali podržavaju tu ideju, analitičari se pitaju koje će biti ovlasti tog savjetnika po funkciji

Premijer Tihomir Orešković počeo je slagati svoj kabinet, birajući ljude od svog povjerenja, pa bi u konačnici mogao imati pravi Tim’s tim, neovisno o HDZ-u i Mostu.

Ukopani u bunkere

Premijer je nedavno savjetnikom za vanjske poslove imenovao Stijepu Bartulicu, a uskoro u njegov kabinet dolazi i “chief integration officer” (CIO), odnosno koordinator koji će se baviti kapitalnim projektima i povezivati ministarstva koja su “ukopana u svoje bunkere”. Još je nepoznato tko će to točno biti, ali ta bi osoba zapravo radila ono što je inače posao potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. U bivšoj SDP-ovoj Vladi tu je poziciju imao Radimir Čačić koji je nadzirao i vodio računa o svim Vladinim investicijama, pa je u početku mandata bilo i kritika da je zapravo on prvi čovjek Vlade, a ne Zoran Milanović. Vlada HDZ-a i Mosta ima dva potpredsjednika, ali nijedan nije zadužen za gospodarstvo. Karamarko se bavi unutarnjom politikom i nacionalnom sigurnošću, a Petrov društvenim djelatnostima.

Oreškovićev CIO u kabinetu će formalno imati poziciju savjetnika za gospodarstvo, jer je takva sistematizacija, a realno će “nadzirati” najveće investicije, projekte, ali i povlačenje novca iz fondova EU. Ministri s kojima smo razgovarali smatraju da je premijeru potrebna takva osoba jer on sam ne može o svemu tome voditi računa.

Mijenjati Zakon o Vladi

– Koliko smo čuli, taj koordinator neće biti neki nadministar, odnosno osoba s ovlastima većim od ministra, ali će povezivati i koordinirati ministarstva koja se bave određenim projektom i o tome izvještavati premijera – rekao nam je ministar s kojim smo jučer razgovarali. U te kapitalne projekte spadao bi i Pelješki most, investicija IBM-a i sl., rekao nam je. Ekonomski analitičar Damir Novotny pak objašnjava da je funkcija CIO-a poznata u poslovnom svijetu te da korporacije često posežu za kordinatorima koji povezuju sve ključne aktere uključene u određeni projekt. No, kaže da je problematično to kakve će formalne ovlasti imati taj CIO budući da će formalno biti savjetnik.

– Taj je posao u domeni potpredsjednika Vlade. Ključ problema je u načinu funkcioniranja Vlade u kojem svako ministarstvo vodi svoju politiku. Potrebno je mijenjati Zakon o Vladi – smatra Novotny. Kao primjer nekoordinacije ministarstava naveo je povlačenje novca iz fondova EU jer postoje “dvije provedbene agencije, četiri ministarstva slažu natječaj i na kraju od svega ne bude ništa ili bude vrlo malo”.

– Prošle su dvije godine, a 
ozbiljnih natječaja za novac iz fondova EU nema – kritizirao je Novotny.

>> Orešković: Bio sam investitor, vidio sam 'the good, the bad and the ugly'

Komentara 3

GV
golub Vaso
00:44 26.02.2016.

opus dei

KO
Korisniche
23:15 25.02.2016.

Neka mu savjetnik bude netko od strucnih ljudi iz javnih poduzeca hahahahaha

RZ
rebel.zg
01:42 26.02.2016.

Bit ce neki strucnjak iz imotskog :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije