Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršenje prava

Čak i zatvorenici imaju više prostora od djece u vrtićima

vrtići
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
30.08.2010.
u 12:54

Djeca u našim vrtićima imat će po samo dva kvadrata prostora, koliko i Mavrovićeve - krmače

Vijest da gradske vlasti u Zagrebu uz blagonaklonost države krše dječja prava u vrtićima, povećavajući grupe za pet i više djece, prošla je gotovo nezamijećeno. Istodobno, vijest da je Željko Mavrović optužen za “kriminalan” odnos prema svinjama bila je udarna. Prijatelji životinja optužili su: “Svinje razvijaju složene socijalne odnose i emotivnu povezanost. Životinje međusobno komuniciraju, a na loše uvjete držanja i postupanja reagiraju stresom i sklonošću obolijevanju”.

Psima četiri kvadrata

Da su takvo što napisali 1983., od kada se primjenjuju neki aktualni pedagoški standardi za predškolce, smatrali bi ih luckastima, ako ne i ludima. Svijest o pravima životinja toliko je uznapredovala da je njihova zaštita ušla i u Kazneni zakon, a eto i hrvatska boksačka legenda morala se braniti od prigovora da njegove svinje ne uživaju sva prava zajamčena Pravilnikom o ekološkoj proizvodnji životinjskih proizvoda, koji propisuje koliko kvadrata krave, ovce i spomenute svinje moraju imati.

Odojcima do 30 kg zajamčeno je 0,6 m2 prostora, tovnim svinjama do 50 kg 0,8 m2, suprasnim krmačama 2,5 m2, ovcama i kozama barem 1,5 m2... Na portalu “Pet centra” pak veterinarka na upit odgovara da se za male pasmine pasa preporučuju četiri kvadrata zatvorenog prostora, a osam za najveće. Prostorni zahtjevi propisani su i za divlje životinje i nismo našli primjer, kao u slučaju djece, da se stroža primjena prolongira, ili da su na snazi standardi stari desetljećima.

Prema standardima iz 1983., koji vrijede i danas, djeca u vrtićima imaju pravo na 2,5 četvorna metra (jasličari tri), s tim da prema naputku gradskih vlasti zbog napučenosti u zagrebačkim vrtićima imaju zapravo jedva dva četvorna metra. Naime, Bosiljka Devernay, načelnica u zagrebačkom Uredu za obrazovanje, kulturu i šport, rekla je da je gradski normativ za broj djece u skupinama 36, ali da su blagonaklono odlučili zbog velikog pritiska na jaslice, da grupa ipak nigdje nema više od 30 djece.

Bolja vremena 2013.

To se ne bi smjelo da se primjenjuje Državni pedagoški standard koji propisuje tri četvorna metra po vrtićkom djetetu (pet metara za jasličko dijete) i najviše 25 djece u najstarijoj dobnoj skupini (prema nižoj dobi dopušteni broj djece smanjuje za 2-4 djeteta) ali čiju je provedbu Sabor pomakao do 2013. Tako i dalje vrijede propisi stari 27 godina, a standardi gradnje vrtića čak 34 godine. Zagrebačka bi djeca bolje prošla da su radnici jer prema normativima radnik mora imati slobodna barem dva četvorna metra poda i deset kubičnih metara zračnog prostora. Prema europskim standardima, na koje se pozvao i optuženik u slučaju Maestro Robert Peša, zatvorenicima moraju biti osigurana najmanje četiri kvadrata. Kako je Peša boravio u ćeliji od 21 četvornog metra, ponekad i sa šest cimera, i to je bio jedan od razloga što mu je Ustavni sud prihvatio tužbu podnesenu zbog prenapučenosti u Remetincu.

Ključne riječi

Komentara 13

KR
kreont
13:10 30.08.2010.

Nekako mi se čini ovaj članak zbrda zdola usporedba djece zatvorenika svinje EU standarna a nismo EU. Nemamo dovoljno vrtića i nikoga ne boli glava zbog toga.

VI
Vito
13:11 30.08.2010.

Zbog toga što se oni znaju izboriti za ljudska prava. Lopovi povrijede vaša ljudska prava i, uhvate li ih pa osude na zatvor, onda traže zaštitu svojih ljudskih prava štrajkom glađu, udobnim zatvorskim smještajem.... Kako netko može očekivati od pravobraniteljice djece da ih zastupa kad joj je jahačica jaca komandir koji zna sve poslove o obitelji, jer je bila ministrica. Nema veze s dječjim vrtićima, ali je indikativno - Pravobraniteljica djece još razmišlja je li granica za silovanje djece dovoljno niska (13) godina. Čeka mišljenje oca koji je dobio pomilovanje zbog toga što je silovao 10 godišnji kćer pa da onda odluči što mu odgovara.

OB
-obrisani-
13:48 30.08.2010.

Hrvatska vlada radi na tome. Već 2013,najkasnije 2014-te g. će djeca imati isto prostora koliko i psi,,radi se radi,strpljenja molim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije