Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava stručnjaka

Čak i na kroatistici brže se napreduje s radom pisanim na engleskom jeziku

kroatistika
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
13.06.2015.
u 21:00

Što netko više tuđica nakrca, ispada pametniji, a tko hoće čist jezik, taj je kao konzervativan, kazao je Sever

Kako se u praksi ostvaruje ustavna odredba da je u službenoj uporabi hrvatski jezik i latinično pismo kad se čak kao uvjet za napredovanje na kroatistici prednošću smatra rad objavljen na engleskom, a ne na hrvatskom jeziku – zapitala se dr. sc. Milica Mihaljević s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje na okruglom stolu “Pitanje obveznosti uporabe hrvatskog jezika u radnim odnosima”, održanom u organizaciji Instituta i časopisa Radno pravo, a pod pokroviteljstvom Večernjeg lista. Kod nas, kazala je, nije prodavač, nego seller jer to valjda bolje zvuči.

– Treba li nam zakon o javnoj uporabi hrvatskog jezika ili da se odredbe jezične legislative inkorporiraju u postojeće zakone, treba vidjeti u raspravi sa stručnjacima – istaknuo je dr. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, dodajući da su brojne zemlje u EU zaštitile zakonom svoj jezik, premda su u EU 24 službena jezika, uključujući i hrvatski.

Jezično iskrivljavanje

Sindikalist Krešimir Sever citirao je Frana Kurelca “Po jeziku narodi gospoduju, kada im ga oduzmeš, sluguju!”

– Zakon o radu ne bavi se uporabom jezika jer je bilo važnije fleksibilizirati tržište rada. Tvrtke u stranom vlasništvu prije su donosile čak i pravilnike o radu na engleskom (što je kršenje Ustava, op.a). U Ini su prije radnici imali velikih problema jer je cijeli niz dokumenata bio napisan na engleskom jeziku, a sada se koriste hrvatskim jezikom, kako su rekli, jedino rukovoditelji moraju znati engleski. U opisu poslova i sistematizaciji radnih mjesta niz naziva je na engleskom, poput account menadžera. Žulja me ta problematika uporabe hrvatskog jezika u poduzećima, javnosti i medijima zbog jezičnog iskrivljavanja i ubacivanja stranih riječi, pa što netko više stranih riječi nakrca u izražavanje, ispada pametniji, a tko hoće čist jezik, taj je kao konzervativniji – kazao je Sever.

Menadžerski ugovori

Doc. dr. Viktor Gotovac sa zagrebačkog Pravnog fakulteta ustvrdio je da je s dolaskom stranih investicija i stranih radnika kod nas radno pravo izloženo dvojezičnim ugovorima o radu te da će toga biti i više. Jedna nam je sutkinja inače rekla da ugovor o radu menadžera iz inozemstva koji radi u Hrvatskoj može biti na engleskom, ali mora biti i na hrvatskom jer u slučaju spora vrijedi ugovor na hrvatskom.

Gotovac kaže da ni on sam kao stručnjak ne razumije često što se željelo reći u nekom zakonu zbog loših jezičnih konstrukcija. Na okrugli stol bili su, kaže Jozić, pozvani i predstavnici većine stranaka, uključujući i vladajuće, no došao je samo filozof Jure Zovko, član HDZ-ova Odbora za znanost, koji je prenio stav Odbora “da će inzistirati na depolitizaciji jezika i prepustiti ga stručnjacima”.

>>Taj do jučer egzotični jezik danas uči oko 1000 Hrvata

>>'Poslodavac koji se na engleskom obraća radniku krši naš Ustav'

Komentara 13

ĆA
ćaćaća
10:00 14.06.2015.

stručnjaci nacionalne manjine bi i hrvatski rado ukinuli..

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:38 13.06.2015.

Znači Ingrid je postala doktorica znanosti kroatistike? :) :):)

DU
Deleted user
10:21 14.06.2015.

Kaj god! Na modernom hrvatskom nije dosta za prodavača ili prodavačicu reći seller. Valja iz nazivati sales executive. Tko tako radi taj je učeniji od svih hrvatskih akademika zajedno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije