Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poštuje pravnu državu

Čačić nakon uhićenja: S Bandićem nema koalicije, ali da s njegovim glasačima

Radimir Čačić,Milan Bandić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
20.10.2014.
u 11:58

Predsjednik Narodne stranke Reformista odbacio je ranije moguće najave koalicije sa zagrebačkim gradonačelnikom

Predsjednik Narodne stranke Reformista Radimir Čačić istaknuo je potrebnim monetizaciju autocesta jer trenutačno se zemlja našla u položaju da nema drugog izlaza.

– Dug HAC-a i ARZ-a je oko 30 milijardi kuna, a polovicu iznosa treba vratiti kroz tri godine. Ako bi se išlo u reprogram duga, cijena zaduženja bila bi tri puta veća od cijene kapitala koje imaju zemlje s najvišim kreditnim rejtingom. Da se danas odlučimo na reprogram na 25 godina, cijena bi bila osam milijardi eura, a u istom razdoblju planirana je dobit od autocesta u iznosu od pet milijardi eura. To znači da bi ostao opet teret od tri milijarde eura – rekao je Čačić. Zato, smatra pametnijim obaviti monetizaciju, a u reprogram otići s drugim dugovima, za koje ćemo biti bolje pozicionirani zbog manjeg rizika i boljeg rejtinga.

Također je najavio da će u Saboru dati inicijativu u kojoj će od Vlade tražiti da se obveže da će nakon monetizacije za iznos jednak smanjenju troškova kamata smanjiti i obveze javnog sektora i to u primanjima.

– Smatram i da se referendum ne bi smio raspisivati za sve teme, pa tako ni za postojeće izjašnjavanje o autocestama. Jer isto tako sada i ja mogu najaviti referendum da PDV bude 10 posto, potpise bi sigurno dobio, no to bi imalo loše posljedice – komentirao je Čačić. Podsjetio je na uzroke koji su doveli do sadašnje loše situacije u HAC-u i ARZ-u. Do 2004. godine, rekao je, trošak po izgrađenom kilometru bio je pet milijuna eura, realizirana je gradnja od 100 km godišnje, prosječna ročnost povrata bila je 20 godina, broj zaposlenih po kilometru 1,8 osoba, a ukupno zaduženje bilo je 1,1 milijardi eura.

Od tada nastupio je raspad sustava, što je Čačić također potkrijepio brojevima. Ukupno zaduženje poraslo je na 4 milijardi eura, prosječan broj zaposlenih po kilometru porastao je u HAC-u na 3,2, odnosno 4,2 osobe u ARZ-u. Trošak po kilometru porastao je na 10 milijuna eura, a godišnja izgradnja pala je na 25 kilometara.

Osvrnuvši se na uhićenje Milana Bandića, Čačić je rekao kako treba poštovati pravnu državu, a što se tiče prijašnjih mogućih najava koalicije s Bandićem, odgovorio je da s Bandićem nema kolacije, ali ima s njegovim glasačima.

>>Treba li Milan Bandić podnijeti ostavku?

>>'Palo' pola Holdinga: Uhićeni i direktori ZET-a, Čistoće, Plinare...

>>Bandića terete za utaju 10 milijuna poreza u predsjedničkoj kampanji?

Komentara 15

Avatar puky
puky
12:12 20.10.2014.

... neće čačić sa zatvorenikom ... drži do svog ugleda ... ha ha ha ha ha ... bivši robijaš se stidi budućeg ... ha ha ha ha ha ... strava ...

DU
Deleted user
12:11 20.10.2014.

Krivoga su zatvorili,ti si trebao biti zatvoren,davno!

Avatar nijeminišta
nijeminišta
12:25 20.10.2014.

taj bi se odrekao i rođenog oca ako bi iz toga mogao profitirati...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije