Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Seljaci

'Budu li nas ponovno ignorirali, imamo i radikalnije mjere'

Sjetva
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
21.10.2014.
u 13:30

Ako se u Vladi opet ogluše na naše zahtjeve, vjerojatno ćemo organizirati prosvjede – rekao je predsjednik udruge Antun Laslo.

Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske "Život" uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade, resornim ministrima te predsjedniku Sabora. Seljaci u svom pismu prijete "radikalnijim mjerama" ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima za isplatu 50 posto avansa poticaja za sjetvu te smanjenje PDV-a za repromaterijal. U udruzi navode kako im na prvi dopis koji su poslali još prije mjesec dana nitko nije odgovorio.

- Sada smo ponovno zatražili prijam kod odgovornih kako bismo pobliže predstavili situaciju na terenu i predložili konkretne prijedloge da bi se  izbjeglo ono najgore. Ako se u Vladi opet ogluše na naše zahtjeve, vjerojatno ćemo organizirati prosvjede – rekao je predsjednik udruge Antun Laslo. Sa sastanka u Kutjevu seljaci su poručili kako se dugotrajna kriza u ovom sektoru dodatno zaoštrila pod pritiskom iznimno loših primanja zbog višegodišnjih ekstremnih meteoroloških uvjeta, rasta ulaznih troškova te pada svjetskih cijena nekih važnih agroproizvoda. Čak se i dobar dio onih najžilavijih obiteljskih gospodarstava koja su uspjela preživjeti dosadašnje gospodarske lomove doveo na samu ivicu propasti.

- Ozbiljnost situacije, koliko god ona u većini europskih zemalja bila osjetno manje ekstremna nego u Hrvatskoj, navela je i samu EU da preporuči posebne interventne mjere. Jedna od najvažnijih je ubrzanje isplata izravnih plaćanja za tekuću godinu – istaknuo je Laslo. Iz udruge podsjećaju i kako hrvatskim seljacima na raspolaganju stoji novac EU namijenjen za izravna plaćanja u iznosu od 211 milijuna eura, što je gotovo 58 posto ukupnih izravnih plaćanja. Zato bi, po njima, resorno ministarstvo bez ikakvih problema moglo isplatiti akontaciju za potpore.

>> Seljaci nezadovoljni iznosima obeštećenja za popljavljena polja

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije