Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija agram

Bandić mora za jamčevinu prikupiti od 10 do 20 milijuna kuna

Uhićeni u aferi Agram
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/12
02.11.2014.
u 11:00

Ako bi novac skupljao i od prijatelja, zagrebački bi gradonačelnik iza rešetaka mogao ostati još nekoliko mjeseci

Hoće li gospodin Bandić ponuditi jamčevinu da bi se branio sa slobode, odluka je koju će on donijeti. To je sve što ja zasad mogu reći o toj temi – kazao je Krešimir Krsnik, branitelj gradonačelnika Milana Bandića, koji će sutra ponovno biti doveden pred Zdenka Posavca, suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

A tamo će se u 13 sati održati ročište na kojem će se, nakon odluke izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, koje je ukinulo rješenje o istražnom zatvoru, ponovno raspravljati o zahtjevu USKOK-a da se Bandiću i sada osmorici njegovih suosumnjičenika odredi istražni zatvor. Pred suca istrage će u ponedjeljak tako, osim zagrebačkog gradonačelnika, biti dovedeni i Slobodan Ljubičić, Željko Horvat, Ivan Tolić, Filip Čulo, Miljenko Benko, Branko Mihaljević, Vidoje Bulum i Zdenko Antunović.

Njih osmorica, zajedno s Bandićem, preostali su osumnjičenici u aferi Agram, koji su zasad ostali unutar zidina Remetinca, no to bi se moglo promijeniti nakon “popravnog” ročišta kod suca istrage.

Naime, s obzirom na to da je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prijašnju odluku suca istrage ukinulo iz formalnopravnih razloga, odnosno zato što nije u dovoljnoj mjeri obrazložio može li se svrha istražnog zatvora ostvariti blažom mjerom, poput mjere opreza ili jamstva, to je nešto što će, prema uputi izvanraspravnog vijeća, sudac istrage trebati učiniti sutra.

Kako je sudac Posavec na prethodnom ročištu prihvatio argumente USKOK-a, te je tada 12-orici osumnjičenika odredio istražni zatvor, teško da će sada njegovo odluka, u odnosu na zahtjev za određivanje istražnog zatvora, biti drukčija. Isto tako, kako je na tom ročištu, sudac Posavec prihvatio jamčevine koje su ponudili Petar Pripuz, Miro Laco i Ivan Markus, nema razloga da se ne povjeruje da će i u slučaju drugih osumnjičenika, koji ponude jamčevine, te jamčevine biti i prihvaćene. To više što je u međuvremenu odluka o jamčevinama u odnosu na Pripuza, Lacu i Markusa postala pravomoćna te su oni, nakon uplate novca na račun suda, pušteni da se brane sa slobode.

“Izići ću kad i drugi”

U dosadašnjem djelu postupka, prijedlog za jamčevine dali su Ljubičić (2,4 milijuna kuna), Čulo (od 75.000 do 100.000 kuna), Mihaljević (4,5 milijuna kuna), Antunović (100.000 kuna), dok je Bulum predložio da mu se istražni zatvor zamijeni mjerama opreza. Ljubičić, kojem je određen i istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, u međuvremenu je dao i ostavku na mjesto šefa Zagrebačkog holdinga, kako bi se dodatno osigurao. Što se pak tiče Horvata, Tolića i Benka, hoće li ponuditi jamčevinu znat će se sutra, kao što će se znati i kakav je stav prema svemu zauzeo Bandić. Inače, on je ranije preko svog odvjetnika Krsnika poručivao da će “on iz pritvora izaći kada izađu svi ljudi koji su zbog njega pritvoreni”, a po svemu sudeći ta bi mu se želja mogla i ostvariti, pogotovo ako sud prihvati jamčevine koje će ponuditi Bandićevi suosumnjičenici.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Jamstvo do visine štete

Naime, ako Bandić ne ponudi jamčevinu za obranu sa slobode, a sud mu odredi istražni zatvor, s obzirom na činjenicu da je USKOK predložio ispitivanje 270 svjedoka te da mu je u prvom navratu istražni zatvor bio određen zbog opasnosti od ponavljanja djela, Bandić bi u Remetincu mogao biti par mjeseci. Ako bi se pak gradonačelnik odlučio za nuđenje jamčevine, pitanje je koliki bi iznos sudu bio dostatan, s obzirom na to da se Bandiću stavlja na teret šteta od 20 milijuna kuna.

Zbog te štete USKOK mu je blokirao imovinu (prema imovinskoj kartici Bandić posjeduje stan u Zagrebu, garažu i vikendicu u Samoboru), što znači da bi tom blokiranom imovinom teško mogao jamčiti obranu sa slobode. Ako bi pak nudio novčano jamstvo, prema nekim procjenama trebao bi ponuditi barem do visine štete koja mu se stavlja na teret, što znači između 10 i 20 milijuna kuna. Kako iz krugova bliskih Bandiću tvrde da on toliki novac nema, vjerojatno bi se, kao svojevremeno i kod Ive Sanadera, novac za jamčevinu skupljao od Bandićevih prijatelja, rodbine, poštovatelja...

No u tom slučaju riječ je o proceduri koja traje neko vrijeme, a kako će u međuvremenu isteći jednomjesečni istražni zatvor, te će USKOK gotovo sigurno tražiti produljenje Bandićevog boravka u pritvoru, nije nerealno prognozirati da bi gradonačelnik Zagreba iza rešetaka mogao provesti i nekoliko mjeseci.

>>Kako je Bandić mogao utajiti porez ako je dao podatke Liniću?

>>'Milan Bandić i Grad Zagreb dužni su mi šest milijuna kuna'

Komentara 50

Avatar Hazl113
Hazl113
12:08 02.11.2014.

Koliko je samo ovdje "jadnika" koji u Bandiću vide sveca. Bitno da pomalo isplivava na površinu sva njegova rabota. Bilo bi pametno Uskoku da zajedno sa Slovencima i Austrijancima provjere bankovne račune. Nije mi samo jasno radi čega ga ne stave na poligraf pa da vidimo tko tu mulja. Čim ga je počeo braniti Hanžeković sve mi je jasno. Kriv je i ispod korjena. No sada će neki reći: "Nevin je dok mu se ne dokaže suprotno". Dokazat će mi se, dokazat. Evo jednog primjera vrijednog 5mil. kuna. Preko zagrebačkog holdinga trenutno se sanira dio jedne zgrade iz kase proračuna, umjesto da se sanira sa računa pričuve. Takvih "sitnih" poslova u gradu ima bas stotinu i tu se najviše love zamračuje, a ne na velikim poslovima. Nadam se da i to provjeravaju.

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:07 02.11.2014.

Znači kad imaš lovu možeš sve (kupiti slobodu iako si krivac,samo to ima u nas)!!!

Avatar AlPoS
AlPoS
12:51 02.11.2014.

Koji promašaj od pravde i cijelog sustava. Predpostavimo (nagađanje) da su osumnjičeni krivi. Znači postupak traje godinama, osumnjičeni se vrate na svoja radna mjesta i to zamislite na rukovodeća mjesta (direktori, pročelnici), vrše zapošljavanje, vođenje firmi, ubiru plaće i budu proglašeni krivima na kraju priče. Pa to nema nigdje? Valjda ukoliko ponude jamčevinu i pudu pušteni na slobodu, trebaju podnijeti ostavke na svoja radna mjesta, te ukoliko budu proglašeni nevinima, lijepo im se isplati odšteta i vrate se na svoja radna mjesta. Pa kako ćeš pustiti osumnjičene da vode cijele sustave i na kraju budu krivi. Nevjerovatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije