Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ov kandidat za ministra obrazovanja

Budak: Spreman sam biti ministar ako se osigura više novca

neven budak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.08.2016.
u 22:15

Stipić: Nadam da više neće biti trgovine jer to je previše važan resor da bi se njime udovoljavalo ovom ili onom koalicijskom partneru

Ako SDP dobije izbore, novi ministar znanosti, obrazovanja i sporta trebao bi biti prof. dr. Neven Budak, bivši dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta i voditelj Strategije obrazovanja. To je kazao predsjednik SDP Zoran Milanović, ogradivši se, ipak, da se s tim trebaju složiti i SDP-ovi koalicijski partneri.

Razgovarao s Milanovićem

– Ja sam spreman prihvatiti to mjesto. Moj jedini uvjet bit će da se u proračunu osigura novac koji je predviđen i SDP-ovim programom, a to je ukupno za četiri godine oko sedam i pol milijardi kuna više nego sada – kratko kaže prof. Budak. Potvrđuje da je razgovarao s Milanovićem o mogućem preuzimanju ministarskog mjesta u, po mnogima, najvažnijem resoru za razvoj Hrvatske, ali i on kaže da treba pričekati i vidjeti hoće li se SDP-ovi koalicijski partneri s tim složiti.

I upravo ta zadrška, odnosno Milanovićevo ograđivanje, mnoge je iziritiralo jer misle da je vrijeme da se prestane trgovati Ministarstvom znanosti i obrazovanja.

– Ja se nadam da više neće biti trgovine jer to je previše važan resor da bi se njime udovoljavalo ovom ili onom koalicijskom partneru – kategoričan je predsjednik Školskog sindikata “Preporod” Željko Stipić. Čini mu se da bi prof. Budak bio dobro rješenje. – Budak definitivno nije potrošeno lice, barem kad se radi o visokoj politici. Sportski rečeno, ako je Milanović sa Željkom Jovanovićem “promašio ceo fudbal”, onda je s Budakom “pogodio u sridu”. Ako SDP namjerava nastaviti s korjenitim promjenama u obrazovanju, onda je Budak očekivan, logičan i, rekao bih, prirodan izbor – kaže Stipić. Podsjeća također da bez velikog novca u obrazovanju nema velikih promjena.

– Mislim da je Budak toga svjestan i bilo bi dobro kad bi u to uspio uvjeriti i Milanovića, odnosno još bolje kad bi uspio osigurati značajno povećanje izdvajanja za znanost i obrazovanje – zaključuje Stipić očekujući da od svog izbora Milanović neće odustati. Predsjednik Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja prof. dr. Igor Radeka ne poznaje prof. Budaka.

– Jedino što znam jest da je radio na strategiji koja se pokazala dobrom. No nažalost ni u prošlom SDP-ovu mandatu provedba nije išla kako je trebala, što je vjerojatno ovisilo i o ministru, a Jovanović je bio kardinalno loš izbor. U njegovo vrijeme imali smo strašan gubitak u upravljanju sustavom. Za vrijeme njegova nasljednika Mornara komunikacija se poboljšala, ali rezultati nisu. I to je bio mandat koji nije napravio nikakve pomake – komentira Radeka. I on se nada da ovaj put Ministarstvo znanosti i obrazovanja neće biti predmet trgovine.

Ne smije glavna biti štednja

– S tim apsolutno treba prestati. Smatram da je to ključno ministarstvo za moderno društvo, osobito za malu zajednicu kao što je Hrvatska koju jedino obrazovanje i pametni razvoj mogu izvući iz krize. Važno je da ministar bude kvalitetan pojedinac i da cijela Vlada stane iza njega jer, ako je ministar i najsposobniji, a nema novca, neće biti dobro – upozorava Radeka čiji je sindikat spreman na suradnju. – U nama će uvijek imati podršku za partnerski rad, ali na žalost mi već dugo nemamo ravnopravnog partnera za razgovor jer su se ministri ponašali kao sanacijski upravitelji kojima je primarna štednja, a ne ulaganje u mlade i budućnost – zaključuje Radeka.  

>> Zabrinuti u stranci: Milanović još nema recept ni za Plenkovića ni za Petrova

Komentara 10

JS
ja sam gladan
23:53 03.08.2016.

Vidim, dela se ražanj, a zec u šumi.

BE
BeroII
23:01 03.08.2016.

Ali narod nije spreman. I to ne taj vaš narod , srpski, nego narod republike Hrvatske.

SA
santos008
22:32 03.08.2016.

Ne moze druze Budak ,iz Srbije bi odmah stigla protestna nota radi tvog prezimena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije