Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija u četvrtak

Bruxelles će opomenuti Hrvatsku jer krši obveze i ne registrira izbjeglice

izbjeglice
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/8
06.10.2015.
u 12:21

– Nadamo se da će se tenzije smiriti – rekao je izvor upućen u pripremu konferencije.

Hrvatska će u četvrtak na sastanku ministara unutarnjih poslova EU i na konferenciji s ministrima iz svih ostalih zemalja na istočnomediteranskoj i balkanskoj migrantskoj ruti biti opomenuta da mora ispunjavati svoje obveze i registrirati izbjeglice, najavio je jučer visoki diplomat EU upućen u pripremu konferencije.

– Sve države uzduž cijele rute, i države EU i države izvan EU, moraju preuzeti odgovornost i registrirati izbjeglice – rekao je taj izvor, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti.

Konferencija o balkanskoj ruti održava se na marginama sastanka Vijeća za unutarnje poslove EU u četvrtak u Luksemburgu, a na njoj će biti predstavnici Jordana, Libanona, Turske, Makedonije, Albanije, Kosova, Srbije, Crne Gore i BiH. – Izazovi na toj migrantskoj ruti nastavit će se u doglednoj budućnosti i stoga želimo da se ovom konferencijom uspostavi razina suradnje i osjećaj zajedničke odgovornosti između svih država na ruti – rekao je visoki izvor.

Izazovi, što je u Bruxellesu eufemizam za probleme i kaos, vidljivi su i iz brojke od 320 tisuća izbjeglica i migranata koji su ove godine prešli iz Turske u Grčku, što je četiri puta veći broj nego u istom razdoblju lani. Na konferenciji će biti usvojena deklaracija, čiji smo nacrt imali priliku čuti jučer u Bruxellesu, no u deklaraciji nema ničeg osim lijepih riječi o suradnji i zajedničkom radu, a istodobno se u nacrtu deklaracije potpuno zatvaraju oči pred činjenicom da je Mađarska na balkanskoj migrantskoj ruti pogoršala kaos izgradnjom graničnog zida.

– Nadamo se da će se tenzije smiriti – rekao je izvor upućen u pripremu konferencije.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Njemački ministar: Moramo istražiti možemo li vratiti izbjeglice u Hrvatsku i Sloveniju

>> 'Izbjeglice se kroz cijelu Njemačku voze taksijem'

Komentara 51

DM
dr_max
12:32 06.10.2015.

Nitko me registrira ove migrante, također nitko ni nezna koliko je ovom rutom prošlo kriminalaca i terorista. To se tek razaznaje u Njemačkoj, ali je onda kasno. Zašto? Ne registriraju se jer ih se mora zaustaviti da ih se popiše, pošto su jako agresivni trebala bi vojska a za to nitko osim Viktora nema mu...d.

DU
Deleted user
12:36 06.10.2015.

U Njemackoj racunaju da ima oko 250.000 neregistriranih "izbjeglica" a oni nama kakiju.....

CH
chemica
12:39 06.10.2015.

U Makedoniji, pri jednom takvom "pokušaju registracije", "miroljubivi azilant" je priklao policajca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije