Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbori u sdp-u

Broj 2 u SDP-u: Jovanović, Grčić, Šprem ili Opačić?

'28.01.2012., Zagreb - Izvjestajno-tematska skupstina Socijaldemokratskog Foruma zena i SDP-a Hrvatske. Skup je pozdravio i otvorio predsjednik SDP-a i premijer RH Zoran Milanovic. Photo: Robert Anic/
'Robert Anic/PIXSELL'
Autor
Ivanka Toma
18.04.2012.
u 14:00

Slavko Linić nije kandidat za stranačke funkcije, no njegovo je mišljenje važno

Unutarstranački izbori u SDP-u zahuktavaju se, ali je zasad neupitan jedino reizbor Zorana Milanovića za predsjednika stranke, nema protukandidata. Prognoze samih esdepeovaca govore da je na funkciji potpredsjednika SDP-a, ima ih četiri, izvjesna jedino Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade za društvena pitanja i ministrica socijalne politike i mladih, čija visoka funkcija korespondira s utjecajem u Vladi, ali i stranci. Preostale tri potpredsjedničke funkcije neizvjesne su.

SDP-ovci bliži premijeru Milanoviću vjeruju da će u krug potpredsjednika ući još Boris Šprem i Neven Mimica. Potpuno drugi krug u SDP-u otvara mogućnost da Željko Jovanović profitira od povlačenja Željka Komadine iz Vlade. Ako bi Jovanović dobio glasove delegata koji su bili skloni Komadini, ali nisu dobro primili njegovo povlačenje s ministarske pozicije te onih kojima su privlačni Jovanovićevi medijski istupi i konflikti, mogao bi postati potpredsjednikom SDP-a.

Nema šanse

No dio esdepeovaca koji obnašaju visoke funkcije, imaju veći utjecaj i mogućnosti lobiranja u stranci, kažu da Jovanović nema nikakve šanse te jednako tako ocjenjuju njegov utjecaj u Vladi i stranci. Podrška koju Jovanović ima od predsjednika SDP-a Milanovića ravna je nuli, a takav status unutar stranke i Vlade ministar znanosti zacementirao si je, kažu upućeni, još prije mjesec dana u Poreču na summitu SDP-a. Tada je samovoljno davao izjave i mimo dogovora, a pored prisutnog predsjednika Sabora Šprema, najavljivao izmjene saborskog Poslovnika. Svadljivi istupi te smjena Danice Ramljak s čela Instituta Ruđer Bošković navodno su nadogradnja sve lošijeg mu statusa u SDP-u.

Sigurno je da će od odlaska Komadine profitirati njegov nasljednik, zagorski župan Siniša Hajdaš Dončić. Kako su na unutarstranačkim izborima ministri uvijek u prednosti, Hajdaš Dončić ne mora brinuti o ulasku u predsjedništvo SDP-a.

Za 17 mjesta u predsjedništvu kandidirala su se 44 esdepeovca, a u utorak im je istekao rok u kojem su trebali prikupiti 300 potpisa. Potpise provjerava Središnja izborna komisija, a konačne kandidature utvrđuje Glavni odbor na sjednici sazvanoj za 28. travnja.

Regionalni predstavnici

Predsjedništvo se sastavlja tako da u njega iz svake od pet regija ulaze po dva člana, troje iz Zagreba, a četiri još prema najvećem broju glasova delegata (na konvenciji 2. lipnja bit će ih 2300). Kada se izabere 17 članova predsjedništva, između njih se bira četvero potpredsjednika stranke. S obzirom na model izbora predsjedništva, u nekim mjestima, posebno u Zagrebu koji regrutira tri člana, bit će velike gužve. Kako većina ministara ima prebivalište u glavnom gradu, u konkurenciji će biti ministri Rajko Ostojić, Mirando Mrsić, Milanka Opačić, Neven Mimica, Gordan Maras, a tu su još Josip Leko, Boris Šprem te predsjednik Skupštine Zagreba Davor Bernardić. Dio njih će ući u predsjedništvo jer će ući u kvotu četvorice s najviše glasova, ali neki će otpasti.

Zanimljiv je i Split u kojem, nakon što je na zadnjim izborima Ranko Ostojić porazio Marina Jurjevića, uz Ostojića i Arsena Bauka kandidaturu za predsjedništvo najavio je i Branko Grčić. Ovo je prvi put da se Grčić kandidirao za neku funkciju u stranci, a dionice mu podiže i to što je jedan od četiri potpredsjednika Vlade.

Jedan od najutjecajnijih ljudi u stranci, Slavko Linić nije kandidat ni za jednu stranačku funkciju. No, njegovo je mišljenje vrlo važno. Kada je riječ o riječkom kadru, Linić će prednost dati Vojku Obersnelu koji ima i veliku naklonost premijera Milanovića. Velik utjecaj ima i glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan koji je usto blizak Milanoviću. Dragovan će i nakon unutarstranačkih izbora ostati glavni tajnik SDP-a te šef Kluba zastupnika SDP-a. Predsjednika će izabrati 12. svibnja, a biraju ga svi članovi stranke.

Ključne riječi
SDP

Komentara 8

JU
JurinM
16:54 18.04.2012.

Ja Zavijam za Ž. Jovanovica, Ministra znanja, obrazovanja i sporta! - Nakon sto je dosao odmah se obrusio na vjeronauk u skolama RH i Crkvu, - Napada HNS (predsjednika Vlatka Markovica) Dnama (i Zdravka Mamica) vrlo uspjesne nogometne institucije uije u RH. (uspjesne u sportskim i ekonomskim rezultatima!) pravi nove zakone, s kojim ce ih smijeniti! - Novac sa kladionica zeli dijeliti i sa profesionalnim sportasima (!?), - Uvodi seksualni odgoj u osnovnim skolama, a najnoviji uspjeh mu je - Gasenje ATP challenger Zagreb Open, nakon 16 god. uspjesnog tenisa u RH. Izgleda Ministar zeli pomoci svjim zemljacima u Beogradu, koji vec odavno zele preuzeti od Zagreba ovaj Teniski turnir? Sve u svemu, vidi se, Žika Jovanović je došao uništiti i ono malo dobroga, što je ostalo u Hrvatskom sportu!

AF
afer
18:57 18.04.2012.

A tko je No.1 u SDP-u???

SM
Smijesko
21:57 18.04.2012.

Broj 2 u SDP-u ? *** Zavisi o kojem se kriteriju radi: ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije