Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poziv vjere

Brođanin pristupa kartuzijancima, najstrožem crkvenom redu

Foto: Privatna arhiva
1/2
03.02.2014.
u 19:00

Žive u odijeljenim kućicama, sastaju se samo na molitvi, čak i jedu u ćelijama

– Kada sam počeo čitati o kartuzijancima, nešto me u srcu toliko privlačilo da sam znao da je to ono što želim i što moram izbliza vidjeti. Tako govori Brođanin Zvonimir Ivaniš (32), koji je ovih dana odlaskom i stupanjem u najstroži svećenički red Brod zamijenio samostanom Pleterje u Sloveniji.Mjesto je to iz kojega se nikada i nikamo ne izlazi.

On je, naime, prvi Hrvat koji u novije vrijeme postaje redovnik najstrožeg monaškog reda Katoličke crkve – kartuzijanskog.

Jedini susret - molitva

Kartuzijanci žive u odijeljenim kućicama, sastaju se samo na molitvi, čak i objeduju svaki u svojoj ćeliji.Nakon duljeg promišljanja, Zvonimir se odlučio odazvati Božjem pozivu i praktično oprostiti od svakodnevnog svjetovnog života.

Brođanin će u samostanu ostati doživotno, bez kontakta s vanjskim svijetom. Jedina veza koju će održavati bit će susreti s roditeljima jednom godišnje, na jedan dan, dakako – bude li to želio.

– Imao sam stalan posao, mogao sam lijepo živjeti. Kada sam odlučio otići u kartuziju, dao sam otkaz. Svi su se čudili, osim nekoliko mojih prijatelja, uzornijih vjernika. Ja sam ipak sretan, jer znam da me Bog voli, kao i sve nas – govorio je Ivaniš prilikom dirljivog ispraćaja iz slavonskobrodskog prigradskog naselja Podvinja.

Tri duge zime na kušnji

Prvi susret s kartuzijancima bio je, prisjeća se, pomalo težak, ali svoju odluku ipak nije promijenio. Intenzivna molitva, rad, tišina, pustinjaštvo, siromaštvo, radikalna jednostavnost...To su samo neke od odlika života u kartuziji, u kojoj će Zvonimir prvih sedam godina provesti u formaciji i novicijatu, a potom položiti i prve zavjete kao časni brat.Bez majke je budući kartuzijanac ostao već u dvanaestoj godini, a ocu Josipu i danas je podjednako teško kao i prvi dan, prije tri godine, kada mu je rekao da odlazi u kartuziju.

Tih i miran kakav je, sin nije obrazlagao svoju odluku u koju se otac nije želio miješati. Ona je u njemu dugo sazrijevala, a učvrstio ju je boraveći u Pleterju tri zime po mjesec dana.

– Zvonimir je po cijele dane provodio sam, moleći se zatvoren u sobi. Nisam ga ni pokušao odgovoriti, jer time bih ga možda uvrijedio. Na rastanku mi je rekao da će se moliti za sve nas, a mi da se molimo za njega. Odgovorio sam mu samo: Sine, Bog ti dao sve najbolje – kaže Zvonimirov otac Josip Ivaniš.

>> Parolin: Celibat nije dogma i o njemu se može raspravljati

Komentara 62

Avatar serafina
serafina
20:47 03.02.2014.

Pogledajte si dokumentarni film "Die Große Stille" "Il grande silenzio". Te ljude koji se potpuno odriću svijetovnog života i žive u tišini , radu i molitvi , može razumjeti samo onaj koji istinski vjeruje u Boga. Za nevjernike oni susu ludi a za nas su gromobrani.

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
20:20 03.02.2014.

A kuži partijskih sdp-ovih sektaških redovnika šta su se raspištoljili...pa šta vam smeta čovjek koji je odlučio svoj život posvetit bogu, vjeri, miru i duhovnom blagostanju...nedo vas bog nikome.....

DU
Deleted user
20:27 03.02.2014.

Tu se ne radi o nekakvoj "zatucanosti "vec o njegovoj osobnoj zelji.To je njegova stvar i sretno Zvonimire.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije