Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATNICI IZ AFRIKE

Brođani u panici zbog priče o radnicima zaraženima 
HIV-om

HIV
Foto: Shutterstock
23.12.2016.
u 06:30

U Zavodu za javno zdravstvo kažu da je ove godine u županiji zabilježen samo jedan slučaj HIV pozitivne osobe

Ovih su se dana Slavonskim Brodom proširile priče o velikom broju radnika zaraženih HIV-om koji su se vratili kući s afričkih gradilišta. No, u Zavodu za javno zdravstvo kažu da je ove godine u županiji zabilježen samo jedan slučaj HIV pozitivne osobe, dok je od 1997. ovim virusom zaraženo 15 osoba, uz četvero oboljelih od AIDS-a.

Međutim, u Zavodu ne znaju koliki je stvarni broj zaraženih. – Naravno da je moguće da ih je više. Po zakonu, dužnost liječnika je da našem zavodu prijave sva oboljenja ili smrti od zarazne bolesti, ali ako nam ih ipak ne prijave i ako se ne testiraju, onda mi za njih ne znamo – kaže ravnatelj zavoda dr. Ante Cvitković.

Mnogo radnika s brodskog područja radi u Južnoj Africi, u kojoj je gotovo 7 milijuna ljudi zaraženih HIV-om, a svake godine registrira se oko 380 tisuća novooboljelih. Najugroženiji su oni koji su imali spolni odnos s prostitutkama bez korištenja zaštite pa ih iz Zavoda pozivaju da se testiraju. 

>> I dalje ozbiljan problem u Europi: Svaka sedma osoba zaražena HIV-om nije ni svjesna toga

Komentara 3

Avatar Dameanu
Dameanu
06:45 23.12.2016.

Opet novinari dizu paniku.

ST
Stijena001
07:38 23.12.2016.

Koliko je bilo naslova "Brođani u panici zbog zagađenog zraka" sto se tice svih građana vec 8 god., a ne sirit paniku i ne istinu o pojedincima...oni nisu ugroza za građane...

Avatar nekakav
nekakav
09:18 23.12.2016.

brođani su u panici od svega, al samo ne od rada. eto, smeta im dim iz rafinerije, koja radi sa pola kapaciteta. nekad im nije ništ smetalo. valjda dok su tamo radili je bilo ok, nekak ipak pregrmiš povremeni smradrad u zraku, dok ti svaki mjesec kapne nešto. u brodu se, otkako su propale industrije, puno ljepši zrak. eto, i u sisku otkrivaju ljepotu življenja bez metalurgije, petrokemije... još kad kutinu stigne taj zeleni val, hrvatska će biti cijela jedna velika zelena i mirisna livada. na njoj će pasti ovce... joj, pa i sad su ovce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije