Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spašavanje imigranata

Brod Andrija Mohorovičić isplovio u operaciju Trinton

Trinton
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/22
30.07.2015.
u 17:59

Brod "Andrija Mohorovičić" će od početka kolovoza do kraja listopada ove godine pružati potporu talijanskim vlastima u čuvanju granica na moru i spašavanju imigranata u području Sredozemnog mora.

Brod Hrvatske ratne mornarice "Andrija Mohorovičić" s 49 pripadnika Oružanih snaga, pet pripadnika Granične policije MUP-a, pod zapovjedništvom poručnika bojnog broda Stjepana Giljevića, isplovio je danas iz splitske luke Lore prema Sredozemnom moru, gdje će naredna tri mjeseca sudjelovati u združenoj humanitarnoj operaciji Europske unije “Triton”.

Svečanom ispraćaju broda “Andrija Mohorovičić” nazočili su ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Predrag Stipanović, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH, savjetnik za nacionalnu sigurnost Josip Buljević, pomoćnik ministra unutarnjih poslova Nebojša Kirigin, te pripadnici HRM-a i MUP-a.

Brod "Andrija Mohorovičić" će od početka kolovoza do kraja listopada ove godine pružati potporu talijanskim vlastima u čuvanju granica na moru i spašavanju imigranata u području Sredozemnog mora.

Ministar obrane  Ante Kotromanović posadi broda koja će sudjelovati u EU operaciji “Triton” uputio je riječi podrške, naglasivši kako će pripadnici Oružanih naga RH na ovaj način steći dobro znanje i iskustvo koje mogu primijeniti u svom daljnjem radu.

-Ulaskom u Schengen mi moramo stvoriti sposobnosti, kapacitete, stjecati daljnja znanja i iskustva, u cilju razvoja sposobnosti za samostalan nadzor naših granica, našeg mora te čuvanje naših nacionalnih interesa. Ova zadaća HRM-a sjajan je prilika za usavršavanje- rekao je ministar Kotromanović te dodao kako Ministarstvo obrane gradi sposobnosti Obalne straže i HRM-a gledajući u budućnost, od gradnje novih ophodnih brodova, nabavke vanobalnih ophodnih brodova i razvoja raketnih sposobnosti gdje će se uložiti ogroman napor idućih nekoliko godina.

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Drago Lovrić također je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem posade i broda Andrija Mohorovičić" u operaciji “Triton” istaknuvši kako je ovo veliki dan za Oružane snage jer prvi put upućujemo brod Hrvatske ratne mornarice daleko od naših teritorijalnih voda, u Sredozemlje i to u jednu posebno zahtjevnu zadaću kao što je humanitarna operacija “Triton”. -Danas je hrvatski vojnik spreman djelovati širom svijeta u cilju doprinosa miru i stabilnosti, u cilju humanitarnih aktivnosti, kao što je ova u Sredozemlju- rekao je general Lovrić.

Zapovjednik HRM-a komodor Predrag Stipanović istaknuo je kako će ova humanitarna operacija od svih sudionika zahtijevati specifična znanja i vještine kako bi odgovorili izazovima s kojima će se susretati na moru.

 -Uvjeren sam kako ćete svojim znanjem, sposobnostima, humanošću i predanošću savladati sve prepreke koje se nađu pred vama- zaključio je komodor Stipanović.

>>Završno testiranje na hrvatskom brodu koji će spašavati migrante: Spremni su za akciju "Triton"

>>Ovo je hrvatski brod koji će spašavati afričke migrante

Komentara 10

Avatar Hrvatskištit
Hrvatskištit
18:46 30.07.2015.

Nama Hrvatima bilo bi puno draže da je Kotromanović poslao raketnu topovnjaću u Piranski zaljev kako slovenska policija ne bi maltretirala Istarske ribare.

DU
Deleted user
20:21 30.07.2015.

a gdje će iskrcati ulov?... nadam se ne kod nas...

RM
rmd3
09:17 31.07.2015.

Pa za sta je vojska za branit Hrvatsku drzavu i njezine gradjane ili za pomagnje izbjeglica sa sredozemlja za koje je kriv amer i njegova ratna masinerija? pa za to ste mogli poslat civilnu sluzbu da tamo pomaze ljudima i unesrecenima sto ce vojska tamo?Jos jedan dokaz ko s nama upravlja kapitalisticke svinje iz EU- a i moderni teroristi Ameri.Sto Amer ne posalje svoje ljude da pomaze na sredozemlju on je taj koji ih je i proizveo svojom ratnom masinerijom napao Irak,Libiju,Afganistan itd itd.Katastrofa fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije