Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna u stranci

Na razgovoru kod Plenkovića završili 'odmetnuti' zastupnici: Ukidanje imuniteta Culeju razotkrilo pukotine u HDZ-u

hdz
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
28.11.2016.
u 17:03

Hoće li držanje svijeće Plenkoviću pri ribanju pobunjenih zastupnika umanjiti Brkićev utjecaj među članstvom

Ono što je trebao biti običan petak u Saboru, kada je na redu glasanje, pretvorilo se u malu političku dramu u HDZ-u, koja je po svemu sudeći nastala spontano, ali je razotkrila mnoge pukotine u stranačkom sustavu. Ukidanje imuniteta HDZ-ovu zastupniku Stevi Culeju zbog razbijanja ćiriličnih ploča u Vukovaru završilo je tako da je desetak HDZ-ovih zastupnika ili napustilo sabornicu ili bilo suzdržano ili glasalo protiv ukidanja imuniteta tom vukovarskom branitelju. Među njima su Zlatko Hasanbegović, Anton Kliman, Petar Škorić, Tomislav Klarić, Josip Križanić, Ivan Šipić, Anđelko Stričak... Pobunjene zastupnike koji su, rekla je većina, spontano pa i spletom organizacijskih nespretnosti postali “pobunjenici” naknadno je na red pozvao šef HDZ-a Andrej Plenković, uz njega je na tom ribanju bio i stranački zamjenik Milijan Brkić. Sve nakon toga dovelo je do raznih interpretacija koje pokazuju da Andrej Plenković ne vlada svim zastupnicima u HDZ-u.

Tko je gazda

Priča je otišla u najmanje dva smjera. Prvo, dio zastupnika smatra da je Andrej Plenković vješto iskoristio “spontanu” situaciju od petka kako bi istrenirao strogoću za ubuduće i pokazao tko je gazda u HDZ-u. Drugo, iako je i Brkić, kada je Plenković držao slovo zastupnicima, sudjelovao u kritici “neposlušnih”, izvor blizak Milijanu Brkiću prenosi da mu ne pada na pamet praviti red u stranci niti u saborskom klubu u Plenkovićevo ime. Dometnuo je i neka taj posao radi Gordan Jandroković kao glavni tajnik i Branko Bačić kao šef Kluba zastupnika.

– I prije nekog vremena ukidan je imunitet Culeju i nitko nije radio probleme. Brkić i Culej su suborci i prijatelji, zahvaljujući njemu je oba puta bio na saborskoj listi i Brkić sigurno ne bi radio protiv Culeja – tvrdi izvor blizak Brkiću.

Ne čudi da je kod dijela zastupnika Brkićevo držanje svijeće Plenkoviću u ribanju zastupnika izazvalo negodovanje, ali ne iznenađuje ni to da aktualnom vrhu HDZ-a i paše da se istopi Brkićev utjecaj među članstvom.

Bačić pogriješio

A što se, zapravo, dogodilo u petak? Iako je uobičajeno kada sud ili Državno odvjetništvo zatraže ukidanje imuniteta nekom zastupniku da to odobre i Sabor i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, ovaj se put razvila rasprava ne o ukidanju imuniteta Culeju, nego o Vukovaru kao gradu za koji bi trebao vrijediti poseban pijetet, osobito kada je riječ o ćirilici. Većina pobunjenih HDZ-ovih zastupnika upravo raspravu o Vukovaru i ćirilici navodi kao okidač koji je presudio da se usprotive ili budu suzdržani pri ukidanju imuniteta Culeju. Naši sugovornici smatraju da je Branko Bačić pogriješio što u saborskoj stanci nije sazvao Klub HDZ-a na kojem bi se razriješile sve dvojbe, posebno kada se uvidjelo da dio zastupnika, među njima i Zlatko Hasanbegović i neovisna Bruna Esih te još neki, napuštaju sabornicu. Dio sugovornika smatra spornim što se o ukidanju imuniteta Culeju nije raspravljalo u Klubu HDZ-a još u ponedjeljak. Više HDZ-ovih zastupnika tvrdi da je i Culej igrao neobičnu igru jer je u sabornici tražio da mu ukinu imunitet, a u hodnicima je, tvrde, lovio HDZ-ove zastupnike i govorio neka budu protiv, odnosno neka glasaju po savjesti. Iako u stanci nije sazvan Klub zastupnika, Andrej Plenković je već tada bio u Saboru i sastao se s 10-ak HDZ-ovih zastupnika, među njima bio je i Culej. Culej je tada i Plenkoviću rekao neka mu ukinu imunitet. Culeju je imunitet ukinut uz pomoć SDP-ovih glasova, a kod Plenkovića su na razgovoru bili svi “odmetnuti” zastupnici.     

>> Sa 77 glasova za i 9 protiv Stevi Culeju skinut imunitet. Bauk: Zašto sad ne skidaš ploče u Vukovaru, budi faca. Culej: Facu sam dokazao na bojištu

Komentara 24

DU
Deleted user
17:28 28.11.2016.

Svaki zastupnik ako zeli ostati vjerodostojan odgovoran je svojem birackom tijelu,a ne politickim serifima u strankama.

DU
Deleted user
17:16 28.11.2016.

Mislim da je proslo vrijeme ribanja i gazda,zar ne zivimo u demokraciji gdje svak moze misliti svojom glavom?

ML
Mlad75
18:12 28.11.2016.

Nema tog sefa stranke koji bi me natjerao da glasam protiv svojih uvjerenja a da su pna suglasna sa statutom stranke.. Dokle god sam u suglasnosti sa statutom stranke dp tad mogu i glasati prema savjesti....svaki clan stranke je odhovorann statutu i biracima a ne sefu stranke....to je naslijeđe partijskog sistema di su svi morali misliti kao i veliki vođa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije