Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Djelomični plagijat

Brkić ponovno na diplomski

Milijan Brkić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
16.07.2016.
u 13:31

Odvjetnik Farčić tvrdi da postupak nema legitimitet jer u vrijeme kada je Brkićev diplomski rad nastao zakon nije predviđao takvo djelo

Zamjenik predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Milijan Brkić neće ostati bez zvanja diplomiranog kriminalista, ali u roku od godinu dana mora napisati novi diplomski rad. Neslužbena je to informacija o odluci trideseteročlanog Stručnog vijeća Visoke policijske škole koje je nedavno imalo sjednicu o “slučaju Brkić” i njegovu plagiranju diplomskog rada na Visokoj policijskoj školi.

18 spornih diploma

Takva je odluka navodno donesena jer je utvrđeno da je Brkićev rad djelomično, a ne u cijelosti, prepisan pa stoga nije bilo osnove da mu se oduzme zvanje, već se išlo na blažu varijantu i Brkiću je dana druga šansa.

Odvjetnik Milijana Brkića Ivo Farčić kaže da pisanu odluku Stručnog tima koji se sastao 8. srpnja još nije dobio. No i do njega je došla neslužbena informacija o odgodi od godinu dana. Kad dobije pisani otpravak, Farčić najavljuje upravnu tužbu. Naime, odvjetnik tvrdi da cijeli ovaj postupak nema legitimitet jer u vrijeme kada je Brkićev diplomski rad nastao, a to je bilo 2011. godine, ni zakon ni pravilnik nisu predviđali postojanje takvog djela, pa samim time nisu bile predviđene ni sankcije za plagiranje:

– Svaka moja tužba bit će osnovana, osim one u kojoj nemam pravni interes – bilo je jedino što je Farčić htio reći na temu Brkićeva diplomskog rada.
Saga s Brkićevim diplomskim radom “Organizacijske razine MUP-a RH” iz 2011. godine traje već nekoliko godina.

Navodno je razotkriven da je prepisao rad iz 2009. godine policijskog načelnika Stanka Tomića nakon što je MUP od Ministarstva znanosti dobio softver kroz kojeg je “provukao” sve diplomske radove unatrag nekoliko godina. Tada je ustanovljeno da su, osim Brkićeva, sporni diplomski radovi još 18 osoba. Među njima su i radovi Roberta Ljutića, nekadašnjeg tjelesnog čuvara Milana Bandića, te Silvija Toplaka, voditelja osiguranja bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Njima dvojici kao i Milijanu Brkiću, ali i još nekima za koje je utvrđeno da su plagirali radove, mentor je bio Mato Pušeljić, viši predavač na Visokoj policijskoj školi.

Ponovljeni postupak

Brkiću i ostalima u ožujku 2014. oduzet je stručni naziv jer je, kako je objasnio MUP, “u provedenom postupku utvrđeno da su u znatnom dijelu ili u cijelosti plagirali diplomske, završne ili specijalističke radove na studijskim programima Visoke policijske škole, a čijom su izradom i obranom stekli odgovarajuće stručne nazive.”
Sve te diplome nevaljanima je zbog plagiranja proglasio dekan Visoke policijske škole Josip Vukosav.

Ali Visoki upravni sud je poništio njegovu odluku zbog učinjene proceduralne pogreške, iako je u toj presudi bilo navedeno da je Brkić 70 posto diplomskog rada prepisao. Naime, prema pravilniku, o postupku oduzimanja stručnog i akademskog naziva ne odlučuje dekan, već stručno vijeće. Stoga je MUP u veljači ove godine, nakon što je objavljena Brkićeva kandidatura za ministra branitelja iz kvote HDZ-a, ponovno pokretao postupak oduzimanja njegove diplome.

Vezano za postupak oduzimanja stručnog naziva diplomiranog kriminalista bivšem zamjeniku ravnatelja policije Milijanu Brkiću, Stručno vijeće je nedavno održalo sjednicu. Na njoj je predočeno izvješće Povjerenstva MUP-a koje je navodno predložilo da se Brkiću oduzme diploma. No, po svemu sudeći, od te se odluke odustalo jer Brkić nije prepisao kompletan nego “samo” 70 posto diplomskog rada.

Na istoj je sjednici, neslužbeno doznajemo, donesena i jedna odluka o trajnom oduzimanju policijskog zvanja. 

>> Brkić prvi u drugoj, a Hasanbegović u šestoj jedinici? Deveta izborna ne želi 'dotepence'!

Ključne riječi

Komentara 62

SI
Sittingbull
15:07 16.07.2016.

Nije mu oduzeta diploma jer je prepisao "samo" 70% diplomskog rada?! Ma prekrasno. Kakav moralan lik je taj Brkić, pravi kadar za kradeze.

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
13:36 16.07.2016.

Ma nema potrebe, tako veli ona ministrica da smo u problemu jer smo preveć obrazovani!

DA
darwil
14:06 16.07.2016.

Šta će Vasi diploma još malo ide u rotoparnicu,a kada bude išao u Klobuk vratit će se sa diplomom politologa i biti će kolega Bandiću a i zemljaci su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije