Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Grčić:

'Mnogi iz HUP-a i HGK-a bili su politički obojani i zato nas kritiziraju'

Branko Grčić
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
18.01.2016.
u 22:42

Ranije niste bili kritični kad je BDP padao HDZ-ovoj Vladi, rekao je Grčić

Branko Grčić optužio je Hrvatsku udrugu poslodavaca i Gospodarsku komoru da su bili politički obojeni i na strani desnih.

- Ovog gospodarskog rasta ne bi bilo da smo bili antipoduzetnička vlada. Mnogi dečki iz poduzetničkih struktura, iz udruga poduzetničkih, recimo HUP-a ili Gospodarske komore su politički obojeni. To se po njima jako vidi. malo su više desni i to se vidjelo po egzaktnim konstrukcijama optužbi i kritika koja su bile slične desnom. Govorim o udrugama poduzetničkim. Nikad nisam patio od toga da me netko kritizira. To je takva pozicija i položaj. Ako je ona konstruktivna, na to sam spreman. Nekada je to bilo prekomjerno granatiranje i nepriznavanje dobrih stvari. BDP raste 2,8 posto i ti ljudi još uvijek kažu da to nije dovoljno da financiramo kamate, to je na razini statističke pogreške. Ranije niste bili kritični kad je BDP padao HDZ-ovoj Vladi - rekao je tehnički potpredsjednik Vlade u emisiji 2U9 Romana Bolkovića.

Grčić se osvrnuo i na projekte za kojima u proteklom mandatu na čelu države najviše žali, a kao dva najvažnija istaknuo je monetizaciju autocesta i outsourcing u državnoj upravi.

- Bilo je nekih stvari koje smo dobro pripremili i nismo ih proveli do kraja, što mi je žao. Jedna od najupečatljivijih je monetizacija autocesta. Hrvatske autoceste su zadužene jednako kao i onda kad su završile izgradnju autocesta. Oni samo reprogramiraju taj dug i ne vraćaju ga. To ulazi u ukupni državni dug i opterećuje porezne obveznike i to će trajati dugo vremena. Mi smo imali ideju angažirati strane investitore da upravljaju, ne da odnesu autoceste u Austriju i Njemačku, nego da ovdje upravljaju. Međutim, digao se određeni broj ljudi, mi smo rekli da nema smisla trošiti novac na referendum, pa smo se povukli - rekao je Grčić.

Poslao je poruku HDZ-u i novoj Vladi:

- HDZ koji je najavljivao ovaj potez sada je bio protiv, baš me zanima kako će to biti u ovom mandatu. Jedan dio se može riješiti kroz dionički model, da građani postanu dijelom vlasnici, ali je to malo lošiji potez - rekao je Grčić.

Na kraju se osvrnuo i na premijera i predsjednika SDP-a Zorana Milanovića i njegove kritičare koji ga optužuju da se odmaknuo od socijaldemokracije.

- Kod nas u stranci se pita je li se SDP odmakao od socijaldemokracije. Kad gledate to u europskom kontekstu, čini mi se da su veći pomak napravili konzervativci prema nekim načelima socijaldemokracije, nego obrnuto. Primjer toga je Merkel u Njemačkoj, koja je u toj velikoj koaliciji našla dobru kombinaciju konzervativnog i osjetljivog. Naravno, problema ima, primjerice izbjeglice, no odnos prema izbjeglicama govori da se udaljila od konzervatizma. To je način na koji i mi pokušavamo razmišljati. Mi smo pokazali da ne moramo strogo držati do pravila EU i puno smo socijalnih stvari njegovali za one najugroženije. Čak i ovi kritičari i u samoj stranci nisu u pravu. Promicali smo progresivne ideje u položaju manjina bilo koje vrste, vrlo tvrdo smo se borili za njihova prava i ulazili u sukobe. Ova naša partija je bila itekako socijaldemokratska. Ovo što se Zoran Milanović definirao kao liberal ne mora biti odrednica cijele stranke - rekao je Grčić.

>> Grčić: Hrvatska javnost će prepoznati da je figa u džepu bila na drugoj strani

>> Naš je rad dobar temelj za iduću Vladu

Komentara 20

PR
principjelannotsdp
00:08 19.01.2016.

Jednostavno jadan čovjek. I nesposoban.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
00:26 19.01.2016.

Grčiću.... znamo iz kojih si krajeva tako da nas ovo ne iznenauje.... kmeeee... kmeeeee

SM
sandra.markovic.94695
23:33 18.01.2016.

predstavljao vas je k reten koji je glumio cijeli vrijeme Senadera. zalagali ste se za pravi manjina u Hr?? tko se zalaze za moje pravo u nizozemskoj kojoj zivim i tu sam hrvatska manjina?? tko mi je rekao da se odjavim u Hr, vase veleposlanstvo. gospodarski razvoj bi trebao biti nastavljen ne samo iz vas i vase Vlade nego ste trebali to isto napraviti i vi prije 4 godine. uveli ste zakone u Hr na osnovi Belgijske vlade koji je najsmjesniji u cijeloj EU. kopirajte zakone Nizizemske pa ce u kasici pracici biti love za sve. to je socijajna demokracija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije