Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BDP VEĆI 2,8 POSTO

Grčić: Hrvatska je definitivno izašla iz krize zahvaljujući ovoj Vladi

Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
27.11.2015.
u 11:50

Grčić je istaknuo da je stopa rasta BDP-a sada blizu tri posto te je sedma po veličini u EU

– Izrazito mi je zadovoljstvo priopćiti da smo ostvarili stopu od 2,8 gospodarskog rasta – rekao je danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Državni zavod za statistiku jutros je objavio da je, prema prvoj procjeni, tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2015. realno veći za 2,8% u odnosu na isto tromjesečje 2014.

– Hrvatsko gospodarstvo definitivno je stabilizirano, idemo u dobrom smjeru i taj smjer trebamo nastaviti uz potporu buduće Vlade koja je u procesu formiranja – rekao je Grčić.

Grčić je istaknuo da je stopa rasta BDP-a sada blizu tri posto te je sedma po veličini u EU, a u odnosu na prethodni kvartal druga najveća u EU.

– Ovo je stopa koja definitivno potvrđuje da je ova vlada, zajedno sa svojim partnerima, a to znači poduzetnicima i svim građanima, definitivno izvukla zemlju iz gospodarske krize – poručio je Grčić, dodajući da se i nakon završetka kampanje iz raznih izvora čuje da je Hrvatska u izrazito teškoj situaciji te da se time često žele opravdavati "neki drugi potezi".

– Hrvatska je definitivno izašla iz krize zahvaljujući ovoj vladi – rekao je Grčić, izražavajući "zadovoljstvo i ponos" te poručujući da je otklonjena bilo kakva sumnja u uspješnost ove vlade.

Poručio je javnosti i potencijalnim partnerima u budućoj vladi da su na ovom tragu spremni uložiti sve napore, znanje i iskustvo da "zajednički nastavimo osiguravati i stabilnost Republike Hrvatske, stabilnost gospodarstva, ali i gospodarski rast".

– Mi smo se dokazali, pokazali smo da smo odgovorno vodili državu i da smo državu iz petogodišnjeg-šestogodišnjeg razdoblja recesije doveli do ozbiljnog gospodarskog rasta – rekao je Grčić.

Naglasio je da je vrlo važno da se parlament i nova vlada što prije konstituiraju, da se proces pregovaranja završi i da se nastavi vrlo ozbiljni posao poticaja da se ovi pozitivni trendovi nastave. Grčić je naveo i da prvi put nakon sedam godina imamo rast građevinskog sektora te da je tome Vlada itekako pridonijela, prije svega velikim infrastrukturnim projektima uvelike sufinanciranima iz europskih fondova. Naglasio je da investicije rastu čak 2,2 posto u trećem kvartalu.

– Sada smo došli u situaciju da su konačno investicije u Hrvatskoj probuđene i da su u ovom kvartalu dale najveći doprinos rastu BDP-a – rekao je Grčić.

Novinare je zanimalo aktivira li ovaj rast sporazum koji su nekadašnji premijeri Ivo Sanader i Jadranka Kosor potpisali sa sindikatima javnih i državnih službi.

– U ovom trenutku ja ne mogu ništa prejudicirati. To će biti ozbiljna tema razgovara nas iz koalicije Hrvatska raste i naših budućih partnera u Vladi – rekao je Grčić. Dodao je da je riječ o iznosu od 1,8 milijardi kuna te da treba voditi računa da je iduća godina jedna od prijelomnih u procesu fiskalne konsolidacije.

Grčić je rekao da je turizam uz industriju postao temeljna djelatnost koja vuče Hrvatsku naprijed. Rekao je to može biti osjetljiva djelatnost, ali je dodao da rastu i drugi sektori, kao što je prerađivačka industrija, a oporavlja se i građevinski sektor, što znači da se stvara stabilna gospodarska struktura, za razliku od prošlog vremena kada je naglasak bio na trgovini i nekretninskom sektoru.

>> Najbrži rast od 2008.: BDP u trećem tromjesečju realno veći za 2,8 posto

Komentara 111

Avatar niwrad
niwrad
11:40 27.11.2015.

Ovaj rast BDP-a nema veze sa SDP-om nego sa padom cijena nafte, rastom izvoza turističkih usluga te očekivanjem gospodarstvenika o silasku sa vlasti najnesposobnije Vlade u povijesti RH.

ĆA
ćaćaća
11:35 27.11.2015.

dečko s barikada nam ispire mozak...

Avatar traktoraš
traktoraš
11:34 27.11.2015.

U državnom zavodu rade redom uhljebi Milanovićevih crvenih kmera ,budući vide da je velikom vođi malo zapelo pušu mu pod rep da bolje prdi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije