Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mladi jastreb

Branko Borković otkrio zbog čega je prihvatio kandidaturu za ministra branitelja

Branko Borković
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
09.03.2016.
u 10:00

– Ne želimo biti teret i da zbog nas neke stvari ispadaju problem. Mi smo stvorili državu i želimo biti aktivni tvorci Hrvatske – rekao je Borković

Branko Borković, kojeg su za kandidata za novog ministra branitelja predložili vukovarski branitelji, otkrio je da je to prihvatio jer ne želi da su branitelji teret državi, a da su ih u takvu poziciju doveli lošim kadroviranjem.

– Milas je bio izvrsni kandidat – branitelj Vukovara, ratni zapovjednik. Sve nas je šokiralo da se to nije dogodilo. Ne želimo biti teret i da zbog nas neke stvari ispadaju problem. Mi smo stvorili državu i želimo biti aktivni tvorci Hrvatske, da damo nadu da možemo bolje živjeti – rekao je Borković u emisiji 'Novi dan' na N1 televiziji.

Borković se osvrnuo i na pritisak podjela unutar Domoljubne koalicije za koji je rekao da je prisutan svakog trenutka i kroz djelovanje udruga i medija. – Ovo je kriza u koju nismo smjeli biti dovedeni. Tu smo zbog lošeg kadroviranja jednog dijela HDZ-a. Tu govorimo o prvom kandidatu. Ovo mora biti ozbiljan pristup - rekao je Borković.

Na pitanje kakav je njegov stav po pitanju prosvjednika u Savskoj, Borković je ocijenio da je to posljedica nefunkcioniranja vlasti. – Traje praktički od 2000. do danas kad smo razorili politički sustav koji smo imali poput ukidanja dvodomnog parlamenta. Imamo vladu koja svakih 6 mjeseci mijenja zakone – rekao je i dodao da nemamo stabilan politički sustav zbog čega nema političke komunikacije.

– Imamo premijera koji šalje zakone u Sabor i zastupnici dižu ruke, a nisu aktivni arbitri nego poslušnici - rekao je Borković.

Na pitanje može li on pomiriti podjele među braniteljima i u društvu Borković je rekao da je on 1991. krenuo u rješavanje vrućeg problema – branitelja. – Kad smo stvarali Hrvatsku, imali smo jasne ciljeve. Moramo ih imati i sad, ali ih nema jer su poremećeni odnosi u društvu i stavljene su neke krive vrijednosti. Domovinski rat je temelj moderne Hrvatske. Moramo omogućiti da građani ne odlaze van nego da dolaze u Hrvatsku bez obzira na naše međusobne prijepore – rekao je Borković.

Borković je rekao da ga raduje što je HDZ izišao s kvalitetnim kandidatom Milijanom Brkićem. – Na njima je s premijerom da odlučuju. Prihvate li mene ili Brkića, neće pogriješiti jer smo spremni pomoći. I premijer i HDZ moraju biti svjesni da bez zajedništva i pomoći nas koji nismo u strankama, a želimo pomoći, nema rješavanja problema. Posebni uvjeti su ti da branitelji ne mogu biti predmet trgovina i pogodbi. Domovinski rat je temelj moderne države – istaknuo je Borković.

Kao svoju prednost pred Brkićem vidi to što ne nastupa s pozicije ni jedne stranke, a mana je pak što iza sebe nema stranku koja je dobila izbore. Rekao je i da smatra neodrživim smanjenje proračuna za Ministarstvo branitelja za 50 milijuna kuna.

Govoreći o velikom broju branitelja, Borković je rekao da su problemi nastali krajem 90-ih izdavanjem potvrda MUP-a i MORH-a kada je došlo do inflacije branitelja.

Na pitanje bi li podigao zahtjev za ratnom odštetom Srbiji, rekao je da bi to učinio u svakom slučaju.

>> Vukovarski branitelji za ministra predložili Branka Borkovića

Komentara 28

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
10:14 09.03.2016.

ajde...valjda ce sa ministarskom placom biti dovoljno hrane za pse da ne jedu konje...

DU
Deleted user
10:24 09.03.2016.

Svaka čast njegovom ratničkom poglavlju, ali on je garancija da će se raspasti aktualna Vlada odnosno nije baš priseban kad se radi o psihosoc. funkcioniranju. Štono bi rekli na jugu RH: antiprotivan. U SAD postoji izraz troublemaker iliti aktivni proizvođač nevolja. Tako da na čelu jednog od najviše neuralgičnih resora imati nekog tko je po naravi "kratkog fitilja" - e to ne sluti na dobro...

LU
luftbrenzer
10:35 09.03.2016.

" Domovinski rat je temelj moderne Hrvatske. Moramo omogućiti da građani ne odlaze van ......." Kako mladi i dalje nezadrživo odlaze u inozemstvo, biti će da je spomenuti temelj moderne Hrvatske dobrano napuko.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije